Steven Borough

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSteven Borough
Biografia
Naixement25 setembre 1525 Modifica el valor a Wikidata
Devon (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 juliol 1584 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Chatham (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAnglaterra Anglaterra
Es coneix perexplorador de l'Àrtic
Activitat
Camp de treballGeografia, cartografia, lingüística i etnografia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióexplorador Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansWilliam Borough (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Steven Borough (Northam, Devon, 25 de setembre de 1525 – 12 de juliol de 1584) fou un navegant anglès del segle xvi recordat per haver pres part en diverses expedicions britàniques als mars de l'Àrtic.

Biografia[modifica]

El 1553 va participar en l'expedició que s'envià des del Tàmesi, comandada per Hugh Willoughby a la recerca d'un pas pel nord de Rússia per arribar a Catai i l'Índia, servint com a mestre a l'Edward Bonaventure, en el qual Richard Chancellor navegava com a pilot en cap. Separats per una tempesta de la Bona Esperanza i el Bona Confidentia, els altres dos vaixells de l'expedició, Chancellor i Borough continuaren el seu viatge sols, navegant pel mar Blanc.

En una segona expedició, a bord del Serchthrift el 1556, descobrí l'estret de Kara, el pas que connecta les aigües del mar de Kara i les del mar de Petxora, localitzat entre la punta nord de l'illa Vaigatx i Nova Terra. Bloquejats pel gel, Borough navegà fins al mar Blanc i hivernà a Colomogro (Kholmogori).[1] El 1560 va estar a càrrec d'una altra expedició a Rússia.

Al voltant de 1558 va visitar l'escola de navegació de Sevilla. D'allà va portar a Anglaterra una còpia de l'obra Breve Compendio, del cosmògraf espanyol Martín Cortés de Albacar. Borough tenia la seva còpia traduïda per Richard Eden i publicada com l'Art of Navigation el 1561.[2] Como a tal, es convertí en el primer manual anglès de navegació.[3]

A principis de 1563 fou nomenat cap de pilots i un dels quatre mestres dels vaixells d'Elisabet I d'Anglaterra al Medway, càrrec que ocupà fins a la seva mort. Va morir el 12 de juliol de 1584, i fou enterrat a Chatham. El seu fill, Christopher Borough, va escriure una descripció d'una expedició comercial realitzada entre 1579 i 1581 des del mar Blanc fins a la mar Càspia i tornada.

Referències[modifica]

  1. Wright, Helen Saunders. The great white North: the story of polar exploration from the earliest times to the discovery of the Pole. The Macmillan co., 1910, p. 7. 
  2. Antonio Barrera, Colgate University, Navigational Manual of Cortés Arxivat 2008-12-02 a Wayback Machine.
  3. Andrew Hadfield, ‘Eden, Richard', Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, Sept 2004