Stollen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarStollen
Característiques
País d'origenAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspa dolç i darreries nadalenques Modifica el valor a Wikidata
Stollen amb fruits confitats

L'Stollen, anomenat també Christstollen (en referència a Crist) o Weihnachtsstollen (en referència a Weihnachten, Nadal en alemany) és un pastís tradicional alemany d'origen molt antic. Es tracta d'un pa dolç omplert amb fruita seca i/o confitada, i a vegades també de massapà. Es consumeix durant el període d'Advent i el dia de Nadal a Alemanya. Tot i que avui en dia es pot consumir durant tot l'any.[1]

La primera referència als stollen dataria del 1330, però la tradició el remuntaria més enrere.[2] Nombroses són les ciutats alemanyes reivindiquen la paternitat de l'stollen, i algunes han fins i tot porten una versió amb el seu nom, per exemple Dresdner Stollen (Dresden), Kölner Christstollen (Colònia).[3]

Passos de la preparació d'un stollen

Si bé la recepta original no contenia més que farina, aigua, llevat i oli, amb el temps ha anat evolucionant incloent-hi altres ingredients. Avui en dia trobem una gran varietat de condiments i de fruits: llimones i taronges confitades, panses macerades amb rom, ametlles, nou moscada, canella i vainilla.[4][5]

S'acompanya amb el cafè, el te o la xocolata del berenar, també després del sopar o a l'esmorzar. Es conserva durant diverses setmanes a l'abric de l'aire de la nevera. Cal deixar-lo a l'aire fora abans degustar-lo, amb la finalitat que estigui a la temperatura ambient.

Referències[modifica]

  1. Cloake, Felicity «How to bake the perfect stollen» (en anglès). The Guardian, 15-12-2016. ISSN: 0261-3077.
  2. «Bread like baby Jesus? A brief history of German Christmas sweets». thelocal.de, 2010. [Consulta: 17 desembre 2023].
  3. «Dresdner Christstollen / Dresdner Stollen / Dresdner Weihnachtsstollen PGI» (en anglès). European Comission. Agriculture and Rural Development. [Consulta: 17 desembre 2023].
  4. Barriga, Xavier. Brioixeria: Feta a casa amb el gust de sempre (en castellà). GRIJALBO, 2013-03-21. ISBN 978-84-253-5082-5. 
  5. Hertzberg, Jeff; François, Zoë. Holiday and Celebration Bread in Five Minutes a Day: Sweet and Decadent Baking for Every Occasion (en anglès). St. Martin's Publishing Group, 2018-11-06, p. 231. ISBN 978-1-4668-8977-4. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Stollen