Tahuata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaTahuata
Imatge

Localització
Map
 9° 56′ S, 139° 06′ O / 9.93°S,139.1°O / -9.93; -139.1
Col·lectivitatPolinèsia Francesa
ComunaTahuata Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població703 (2012) Modifica el valor a Wikidata (11,52 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície61 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Tahuata és una illa de les Marqueses. Està situada en el grup sud de l'arxipèlag, a 3 km al sud d'Hiva Oa. També és un municipi de la Polinèsia francesa.

Geografia[modifica]

Tahuata és la més petita de les illes habitades de les Marqueses, amb una superfície de 61 km². L'illa és molt muntanyosa, amb profundes valls i penya-segats. L'altitud màxima és al mont Amatea de 1.050 m. L'orografia no permet la construcció d'una pista d'aterratge i les comunicacions són via marítima des de l'illa veïna d'Hiva Oa, separada pel canal de Bordelais de 3 km d'ample i uns corrents de 20 nusos.

La població total era de 677 habitants al cens del 2002. La vila principal és Vaitahu, capital de la comuna. L'activitat principal és l'agricultura i l'artesania.

Història[modifica]

Les restes arqueològiques indiquen que Tahuata era habitada pels polinesis ja al segle iii. En l'època preeuropea era considerada una dependència d'Hiva Oa.

Vaitahu va ser el lloc dels primers contactes de les Marqueses amb els europeus. El 1595 hi va desembarcar Álvaro de Mendaña. Va ser aquí que anomenà l'arxipèlag "les Marqueses de Mendoza", i l'illa "Santa Cristina". Una sèrie de malentesos va provocar la massacre de 200 víctimes. L'anglès James Cook hi arribà el 1774, i el francès Dupetit-Thouars, el 1842, va proclamar a Vaitahu l'annexió de les Marqueses a França. Posteriorment s'hi va edificar la primera església de les illes.

Administració[modifica]

Llista d'alcaldes
Període Identitat Partit
2008- Teaiki Félix Barsinas
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tahuata