Takashi Sugimura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTakashi Sugimura

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 杉村 隆 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 abril 1926 Modifica el valor a Wikidata
Tòquio (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 setembre 2020 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
Tòquio (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBioquímica, oncologia, medicina, química clínica i bioquímica clínica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióinvestigador mèdic, professor d'universitat, metge, bioquímic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Tòquio
National Cancer Center (en) Tradueix
Japanese Foundation for Cancer Research (en) Tradueix
Toho University (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Takashi Sugimura (japonès: 杉村 隆) (Tòquio, 20 d'abril de 1926 - Tòquio, 6 de setembre de 2020) va ser un bioquímic japonès, famós per la investigació sobre carcinògens químics. Va rebre el Premi Japó per la contribució a l'establiment d'un concepte fonamental sobre les causes del càncer.[1] Va ser elegit president de l'Acadèmia del Japó el 15 d'octubre de 2013,[2] on es va mantenir al càrrec fins al 2016, quan va ser substituït per Hiroshi Shiono.[3]

Biografia[modifica]

Sugimura va completar el seu doctorat el 1949 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Tòquio i va rebre el títol de Doctor en Ciències Mèdiques el 1957 per la mateixa institució.[1] Després de la seva beca postdoctoral a l'Institut del Càncer, la Fundació Japonesa per a la Investigació del Càncer, es va convertir en cap de la divisió de bioquímica de l'Institut d'Investigació del Centre Nacional del Càncer de Tòquio el 1962, on va exercir de president del 1984 a 1991.[4] A més, va ser professor de l'Institut de Ciències Mèdiques de la Universitat de Tòquio de 1970 a 1985 i president de la Universitat de Toho de 1994 a 2000.[4] Va ser membre de l'acadèmia de l'Associació Americana per a la Investigació del Càncer (AACR),[5] membre honorari de l'Associació Japonesa del Càncer[6] i també president emèrit del Centre Nacional del Càncer.

Contribucions[modifica]

Sugimura va aïllar i va identificar molts mutàgens amb una estructura d'amina heterocíclica d'aliments cuinats en condicions normals. Va demostrar que els tumors induïts per aquestes amines heterocícliques tenien alteracions genètiques. Va desenvolupar encara més els seus estudis per analitzar la carcinogènesi en múltiples passos a nivell molecular per promoure una prevenció primària eficaç del càncer.ref name="aacr">Fellows of the AACR Academy</ref> El seu grup va identificar el nou polímer poli (ADP-ribosa) i va demostrar la presència de l'enzim poli ADP ribosa polimerasa (PARP). També va descobrir l'enzim catabòlic relacionat, la poli (ADP-ribosa) glicohidrolasa (PARG) i va dilucidar encara més la biologia de la poli (ADP-ribosa). El descobriment de la pierisina, un pèptid apoptogènic que l'ADP-ribosil·la l'ADN, també il·lumina profundament el seu caràcter científic i la seva curiositat.[7]

Reconeixement[modifica]

Sugimura va rebre nombrosos premis i honors que inclouen els següents:

Premis[modifica]

Honors[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Dr. Takashi Sugimura 1997 (13th) Japan Prize Laureate
  2. 日本学士院長の選定について Selection of President of the Japan Academy(japonès)
  3. «New President elected». Japan Academy. [Consulta: 18 maig 2017].
  4. 4,0 4,1 "チョウとがんと未知なるものと私" Biography of Takashi Sugimura(japonès)
  5. «Takashi Sugimura, M.D.» (en anglès). Fellows of the AACR Academy. American Association for Cancer Research, 2013. Arxivat de l'original el 2014-01-26. [Consulta: 23 novembre 2023].
  6. 日本癌学会|名誉会員 Honorary Members of the Japanese Cancer Association(japonès)
  7. Masutani, M. «The pioneering spirit of Takashi Sugimura: His studies of the biochemistry of poly(ADP-ribosylation) and of cancer». Journal of Biochemistry, 151, 3, 2012, pàg. 221–228. DOI: 10.1093/jb/mvs005. PMID: 22375027.
  8. Informació personal | L'Acadèmia del Japó
  9. «T. Sugimura». Acadèmia Reial de les Arts i les Ciències dels Països Baixos. Arxivat de l'4843 original el 28 d'octubre de 2020.