Tatiana de Rússia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAltesa Imperial Modifica el valor a Wikidata
Tatiana de Rússia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Великая Княжна Татьяна Николаевна Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 juny 1897 Modifica el valor a Wikidata
Peterhof (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 juliol 1918 Modifica el valor a Wikidata (21 anys)
casa Ipàtiev Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacapella de Santa Caterina Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Ortodoxa Russa Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsMarró clar i blau grisós Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsAuburn Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata, infermera, presidenta Modifica el valor a Wikidata
Interessada enModa, brodar, teixit de ganxo, barberia i perruqueria i religió Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAlexandra de Hessen-Darmstadt, Pierre Gilliard i Charles Sydney Gibbes Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat17 de juliol Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolGran Duquessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Holstein-Gottorp-Romànov Modifica el valor a Wikidata
Cònjugecap valor Modifica el valor a Wikidata
ParesNicolau II de Rússia Modifica el valor a Wikidata  i Alexandra de Hessen-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
GermansOlga de Rússia, Maria de Rússia, Anastàsia de Rússia i Aleksei Romànov Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
16 juliol 1918execution of the Romanov family (en) Tradueix
1917Revolució Russa
Abdication of Nicholas II (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 6610991 Modifica el valor a Wikidata

Gran duquessa Tatiana Nikoláyevna de Rússia, (en rus, Великая Княжна Татья́на Никола́евна), (29 de maig (O. S.)/10 de juny (N. S.) de 189717 de juliol de 1918), segona filla de l'últim tsar Nicolàs II i la tsarina Alexandra. Va néixer al Palau Peterhof el 10 de juny de 1897, va ser considerada la més elegant de les seves germanes.

Tatiana era neta per via paterna del tsar Alexandre III de Rússia i de la princesa Dagmar de Dinamarca i per via materna del gran duc Lluís IV de Hessen-Darmstadt i de la princesa Alícia del Regne Unit. Descendia per via materna de la reina Victòria I del Regne Unit i per via paterna del rei Cristià IX de Dinamarca i de la tsarina Caterina II de Rússia.

Infantessa i aspecte físic[modifica]

Monograma imperial de la Gran Duquessa Tatiana Nikoláyevna

La Gran Duquessa Tatiana era germana de les Grans Duquesses Olga, Maria i Anastàsia i del tsarévitx Alexei de Rússia. Igual que els seus germans va ser criada amb certa austeritat : ella i les seves germanes dormien sense coixí, prenien banys freds al matí i estaven permanentment ocupats fent brodats o teixits de punt. Els seus treballs eren donats com a regal o es venien en basars de caritat.

Segons una entrada del diari de 29 de maig de 1897 escrita pel cosí llunyà del seu pare, el Gran Duc Konstantin Konstantinovich de Rússia, va rebre el nom de "Tatiana" com un homenatge a l'heroïna de la novel·la en vers d'Aleksandr Puixkin: Eugeni Oneguin. El seu pare li va agradar la idea de tenir filles anomenades Olga i Tatiana, com les germanes del famós poema.

Tatiana era descrita com alta i prima, amb el cabell castany fosc i ulls entre blaus i grisos, fina, amb els trets ben definits i una refinada conducta elegant d'acord amb la filla d'un emperador. Va ser considerada la més bella de les quatre grans duquesses per molts cortesans. Era la que més es semblava a la seva mare Alexandra.

El títol de Tatiana és traduït amb més precisió com a "Gran Princesa", la qual cosa significa que Tatiana, com "Altesa imperial" era de més alt rang que les altres princeses d'Europa que només eren "alteses reials". "Gran Duquessa" es va convertir en la traducció més àmpliament utilitzada en anglès i català d'aquest títol rus. No obstant això, els seus amics, la família i el servei domèstic, en general, la cridaven pel seu nom i patronímic, Tatiana Nikoláyevna o pels sobrenoms russos "Tania", "Tatia", "Tatiánochka", o "Taniushka".

Revolució[modifica]

Durant la Primera Guerra Mundial va servir com a infermera en un hospital militar tenint cura de soldats ferits. A l'inici de la Revolució Russa juntament amb la seva família fou retinguda al Palau Alexandre de Tsarkoye Selo des del mes de febrer de 1917 fins al mes de maig. Posteriorment foren traslladats a Tobolsk, Sibèria, i a la primavera de 1918 a Iekaterinburg, en ple cors dels Urals, on se'ls va recloure a la casa Ipàtiev. Allí va ser assassinada pels bolxevics en la matinada del 17 de juliol de 1918.

Després de la caiguda del règim soviètic, es van descobrir els cossos de la família imperial l'any 1991, els científics iniciaren el procés de reconeixement dels cadàvers. Al llarg d'aquest procés descobriren que a les restes trobades hi manquen els cossos de dos dels fills del tsar Nicolau II de Rússia. L'any 2007, però es van trobar els dos cossos restants i van ser enterrats amb la resta de la familia. Les restes de Tatiana van ser exhumades i sepultades amb la dels seus pares i dues de les seves germanes a la catedral de Sant Pere i Sant Pau a Sant Petersburg. Va ser canonitzada, juntament amb la seva família, com a màrtir per l'Església Ortodoxa en 2000.

Distincions honorífiques[modifica]

Ancestres[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tatiana de Rússia