Telem (2019)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Telem.
Infotaula d'organitzacióTelem

EpònimTelem Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticasionisme
liberalisme econòmic
liberalisme nacional Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentrisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2 gener 2019
FundadorMoshe Ya'alon Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deBlau i Blanc Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webtelem-il.org Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): TelemParty Modifica el valor a Wikidata

Telem (hebreu: תנועה לאומית ממלכתית, Tnuà Leumit Mamlachtit‎), és un partit polític de centredreta d'Israel format per l'ex-ministre de defensa Moixé Yaalon. Telem va ser inscrit en el registre de partits polítics el dia 2 de gener de 2019, i es va presentar a les eleccions parlamentàries d'Israel celebrades a l'abril de 2019, com a part de la coalició electoral Blau i Blanc.[1][2][3]

Història del partit[modifica]

Arran dels conflictes amb el primer ministre d'Israel Binyamín Netanyahu sobre l'incident d'un tiroteig que va tenir lloc a Hebron, i la unió del partit Israel Beiteinu que es va sumar a la coalició electoral de Netanyahu, Moshé Yalón deixar el seu càrrec de ministre de defensa al maig de 2016.

El 12 de març de 2017, Yalón va renunciar oficialment a ser un membre del Likud i va anunciar que formaria un nou partit per desafiar el govern de Netanyahu en les eleccions legislatives d'Israel d'abril de 2019. El partit va ser nomenat en memòria de l'ex-ministre de Defensa Moshé Dayan i del seu partit, anomenat Telem. Yalón va dir: "He estat un soldat d'Israel durant dècades i continuaré servint al poble en el meu nou partit".

Abans de les eleccions, Telem es va unir en coalició amb els partits polítics Resiliència per a Israel i Yeix Atid. Yalón va ocupar el tercer lloc en la nova llista unida, coneguda com a Blau i Blanc.[4] Dels 35 escons que va aconseguir la coalició, cinc eren del partit Telem.

Durant una visita a l'assentament de Leshem, ubicat a l'Àrea de Judea i Samaria, a la Cisjordània ocupada, el líder del partit, Moshé Yalón, va dir: "Tenim dret a construir assentaments a la Terra d'Israel". Zvi Hauser, un membre del partit, havia estat el cap de la coalició israeliana per al Golan, una organització de colons que treballa per augmentar el nombre d'assentaments jueus en els Alts del Golan.

Després de tres eleccions consecutives, finalment, després de les de 2020, Gantz pactà un govern d'unitat amb Netanyahu en el qual cadascú exerciria de primer ministre durant un any i mig.[5] Això provocà el trencament de la coalició Blau i Blanc atès que Yeix Atid i tres dels cinc membres del Telem no donaren suport al pacte. Els 13 parlamentaris de Yeix Atid i 3 del Telem formarien el grup parlamentari Yeix Atid-Telem que romandria a l'oposició. Els dos restants parlamentaris del Telem formaren el nou partit Derech Eretz, que es coordinaria amb Blau i Blanc i s'uniria a la coalició de govern.[6]

De cara a les eleccions legislatives d'Israel de 2021 el partit anuncià que es presentaria en solitari.[7] Finalment, davant de les males perspectives que auguraven les enquestes, el primer de febrer anunciaren que no es presentarien.

Programa electoral del partit[modifica]

Els objectius del partit segons el que estableix el seu document fundacional són:

  • Enfortir l'Estat de Israel i al seu poble, com un estat jueu, democràtic, segur, pròsper i moral.
  • Fomentar una educació jueva sionista, i potenciar els seus valors.
  • Triar un líder honest compromès amb el benestar de l'Estat d'Israel i amb els seus ciutadans, independentment de la seva religió, raça, sexe, gènere, i orientació sexual.
  • Millorar el desenvolupament de la infraestructura de l'estat i els seus serveis socials.
  • Treballar pel benestar dels ciutadans del país, reduir la burocràcia i les regulacions, i millorar el benestar dels ciutadans de Israel en totes les àrees de la vida: sanitat, educació, habitatge, transport, infraestructures nacionals, assentaments, agricultura, benestar social, seguretat nacional, i indústria.
  • Determinar quines són les prioritats nacionals en la planificació i el finançament, maximitzar la utilització dels recursos nacionals i treballar per complir amb els objectius establerts.
  • Cultivar la cultura i el esport d'una manera igualitària i representativa, donant prioritat a l'assignació dels recursos i les inversions, a les poblacions més desfavorides, a les persones amb diferents capacitats, a les persones grans, i als joves.

Líders[modifica]


Líder Inici Final
Moshe Ya'alon 2019 En el càrrec

Resultats electorals[modifica]

Eleccions Líder Vots % Escons +/– Estatus
Abril 2019 Moshe Ya'alon Forma part de la coalició Blau i Blanc
5 / 120
-
Es repeteixen
Setembre 2019 Moshe Ya'alon Forma part de la coalició Blau i Blanc
5 / 120
=
Es repeteixen
2020 Moshe Ya'alon Forma part de la coalició Blau i Blanc
5 / 120
= Oposició

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Wootliff, Raoul. «Former defense chief Ya’alon launches new political party, Telem» (en anglès). The Times of Israel, 02-01-2019. [Consulta: 5 gener 2019].
  2. «Israel Election: Polls Show Steep Labor Fall After Livni's Unceremonious Dismissal» (en anglès). Haaretz, 02-01-2019. [Consulta: 5 gener 2019].
  3. «Former Israeli Defense Minister Ya’alon unveils new party name» (en anglès). JNS, 02-01-2019. [Consulta: 2 gener 2019].
  4. «Un partit nascut fa dos mesos complica la victòria electoral de Netanyahu». Vilaweb, 10-04-2019.
  5. «El líder de l'oposició a Israel formarà un govern d'unitat amb Netanyahu». Ara, 26-03-2020.
  6. Hoffman, Gil. «Blue and White splits as unity deal with Likud approaches» (en anglès). The Jerusalem Post, 27-03-2020.
  7. «Moshe Ya'alon announces split from Yesh Atid» (en anglès). Arutz Sheva, 10-01-2021.