Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Quadres emergents per a tots els usuaris - prova limitada

7
Quiddity (WMF) (discussiócontribucions)

En els darrers onze mesos hem estant testejant, iterant i millorant una funcionalitat Beta anomenada Quadres emergents. L'objectiu de les finestres emergents és proveir als lectors una lectura més immersiva. Parlant amb lectors hem trobat que abandonen articles per a investigar enllaços que els ajudin a la comprensió. Això pot derivar en una experiència de lectura entretallada. La funcionalitat de Quadres emergents en ha permès descobrir que el fet de poder fer "un cop d'ull" a la primera frase i imatge ajuda a la possibilitat dels lectors de mantenir-se enfocats en el contingut que estan llegint, sense haver de carregar molts articles nous.

Membres de les Wikipèdies en grec, xinès i català han debatut aquesta funcionalitat amb les seves comunitats,[1] i ens han fet arribar la seva petició per a iniciar una prova de més abast durant un temps limitat. Abans de començar aquesta prova hem afegit una bona dosi d'instrumentació - codi que ens permet detectar com els usuaris estan utilitzant la funcionalitat, per exemple si hi ha quadres emergents accidentals, durada en què les finestres són mostrades, i si l'aparició de quadres emergents fa que els lectors obrin articles o si llegint la informació del quadre és suficient per a permetre's seguir llegint l'article principal.[2]

La prova (de la qual és possible donar-se de baixa) començarà en aquest wiki el 15 Abril.

Passes següents

Durant el període de prova farem una petita modificació als Quadres emergents per a incloure un enllaç a un qüestionari breu sobre l'experiència de l'usuari. Revisarem aquests comentaris qualitatius juntament amb les dades quantitatives de la instrumentació. El pla consisteix en realitzar aquesta prova amb els lectors d'aquests wikis durant dos mesos, obtenir comentaris addicionals i comprovar si més canvis són necessaris. Després d'això, i mentre analitzem les dades, tornarem a activar els Quadres emergents només per a usuaris registrats. Depenent dels resultats, ens plantejarem oferir als wikis de Wikimedia l'opció d'activar aquesta funcionalitat a tots els seus lectors.

Durant la prova, usuaris anònims i registrats tindran els Quadres emergents activats automàticament. Ambdós grups d'usuaris poden desactivar els Quadres emergents des de la pròpia funcionalitat (icona de roda dentada), i els poden reactivar des del peu de pàgina, de manera similar a com funcionen les finestres de referències.[3] Els usuaris registrats que tinguin activat el giny de Navegació mitjançant menús emergents veuran els Quadres emergents, però mitjançant la icona de roda dentada podran escollir quina funcionalitat prefereixen utilitzar.[4]

A què aspirem amb aquesta prova?

Al final de la prova mirarem els resultats dels qüestionaris en combinació amb els nivells de desactivació o reactivació dels Quadres emergents, i compararem qualsevol disminució en pàgines vistes amb un increment proporcional en quadres emergents no accidentals. Si veiem que les respostes del usuaris són positives, els nivells diaris de desactivació es mantenen en un marge acceptable, i les mostres desitjades de quadres emergents superen qualsevol disminució en pàgines vistes, llavors considerarem que la prova ha estat un èxit. Si no aconseguim aquests objectius, analitzarem les dades rebudes i decidirem les passes següents.

Com puc provar els Quadres emergents si no utilitzo la Wikipedia en xinès, català o grec?

Els Quadres emergents són una funcionalitat beta disponible a tots els wikis de Wikimedia. Per a activar-los heu d'estar identificats i heu de clicar l'enllaç "Beta" a la capçalera. Si no veieu aquest enllaç, aneu a les vostres preferències i seleccioneu l'opció "Beta". Seleccioneu l'opció per a Quadres emergents i assegureu-vos de desar les vostres preferències. En els articles, proveu els Quadres emergents situant el punter del ratolí sobre enllaços blaus. Proveu-los i deixeu els vostres comentaris a la pàgina de discussió del projecte. Moltes gràcies!

  1. Cawiki, Elwiki, Zhwiki 1 and Zhwiki 2
  2. https://git.wikimedia.org/blob/mediawiki%2Fextensions%2FPopups/HEAD/resources%2Fext.popups.eventlogging.js
  3. https://www.mediawiki.org/wiki/Beta_Features/Hovercards#mediaviewer/File:Hovercards_link_to_re-enable.png
  4. https://www.mediawiki.org/wiki/Beta_Features/Hovercards#mediaviewer/File:HovercardsSettings_V2.png
Quiddity (WMF) (discussiócontribucions)

Local administrators: You may wish to enable a Sitenotice or Anonnotice, for some time at the beginning of this trial. A suggested banner message is:

La funcionalitat de Quadres emergents ha estat activada per a tots els usuaris durant dos mesos de prova. Podeu trobar més informació en aquesta notícia.

I hope that helps.

Vriullop (discussiócontribucions)

Gràcies, Quiddity. Esperem si hi ha algun comentari pel bàner, abans del dia 15. Proposo dues setmanes, primer del 15 al 21 d'abril i un altre cop a mig període de prova del 15 al 21 de maig.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre el banner: No veig que sigui un avís d'interès del lector, que es trobarà els quadres emergents tan aviat com obri una pàgina (molt rar seria que no passés el cursor per cap enllaç), i els editors ja estan avisats amb aquest missatge a la taverna. Aleshores, no li veig motiu al bàner més enllà de les comprensibles ganes dels desenvolupadors de l'eina d'explicar el seu assoliment. Els anònims ja s'estan trobant un bàner extremadament intrusiu per la campanya de recaptació de fons i potser és temps de parlar menys de nosaltres i deixar lloc a la resta del coneixement humà.

Vriullop (discussiócontribucions)

Llavors només per a usuaris registrats? No tothom es llegeix la taverna, encara menys els visitants ocasionals d'altres wikis que es trobaran una funcionalitat beta que no han activat i que només està en proves en 3 wikis.

Ssola (discussiócontribucions)

A la versió mòbil també s'hauria de suprimir el bàner.

Vriullop (discussiócontribucions)

Fet. Ara es mostra només per a usuaris registrats amb la versió escriptori.