Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia. En Yuanga i jo portem uns dies discutint si el nom d'un cert grup de minerals és «allanita» (forma recollida al Nomenclàtor de les espècies minerals) o «al·lanita» (forma recollida al Diccionari de Geologia de l'IEC i les fitxes del Termcat). Tot i que, al meu parer, les dues fonts normatives tenien més pes que un nomenclàtor de dubtosa precisió lingüística, vaig proposar a en Yuanga que dirimíssim la discussió enviant una consulta a l'Optimot, proposta que ell va acceptar.

L'Optimot va respondre clarament que «La forma normativa del 'silicat hidratat de calci, cesi, alumini i ferro, mineral que cristal·litza en el sistema monoclínic i que estructuralment és un sorosilicat' és al·lanita, amb ela geminada. Ho podeu comprovar per mitjà del cercador de l'Optimot.» Tema resolt, oi?

Doncs en Yuanga ara no vol fer cas de les fonts normatives i diu que el problema és que «ho estàs aplicant [la normativa] als articles de minerals», malgrat el pes i la qualitat de les referències a favor de la grafia amb ela geminada.

Tinc igualment motius fonamentats per pensar que en Yuanga té un conflicte d'interès no declarat en ser membre de l'ens que va publicar el Nomenclàtor. o com a mínim que està incitant membres de l'ens a registrar-se a la Viquipèdia per influir en aquesta discussió.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Em sembla que yuanga té prou experiència a la VP com per saber que no ens correspon a nosaltres determinar "allò que és correcte", sinó "allò que està documentat i és verificable". Quan el dilema està en el contingut, la solució és fàcil: s'expliquen els dos punts de vista i que el lector jutgi. Ara bé, quan la discussió és terminològica, la nostra referència és la normativa. Jo mateix m'he hagut de menjar algun gripau per no seguir aquesta màxima, però això no és un foro d'acadèmics on dirimir la puresa de la llengua que la resta de mortals haurà de seguir a partir de la nostra conclusió; això li correspon a les autoritats de les que ens hem dotat. Si ha de ser sense geminada, segur que el membres del Grup Mineralògic Català tindran suficients arguments per convèncer les autoritats lingüístiques del país del seu error. De mentre, nosaltres no podem prendre partit, entre altres coses, perquè la VP és cada cop més utilitzada, i hem de ser curosos amb l'ús del lèxic i no difondre formes normativament no contemplades.

Bestiasonica (discussiócontribucions)

L'optimot no és el DIEC. Tanmateix crec que cal prioritzar les grafies "catalanitzades" enfront de neologismes o calcs gràfics procedents d'altres llengües quan hagin estat adaptades per entitats lingüístiques que tracten el català, amb el beneplàcit que segurament altres denominacions gaudeixen d'un ús més ampli entre la comunitat. Penso que no hi ha consens final clar entre les diverses societats citades. En aquest cas penso que caldria aplicar el criteri d'allò que sigui més comú en les fonts en català disponibles fins avui dia. Tot i així caldria poder negociar amb Yuanga un compromís inestable per no caure en guerres d'edicions ulteriors fins que existeixi un consens lingüístic ampli.

Barcelona (discussiócontribucions)

Hola, tots tenim clar que s'ha d'aplicar la normativa i com diu amadalavarez si els termes "oficials" o "recomanats" no recullen el consens entre geòlegs o aficionats, que aquests s'organitzin per fer-los veure quina forma és la més adient, mentrestant hem d'adoptar el que diuen les institucions que vetllen per la llengua. Però tampoc no cal ser agressius, no és una guerra entre editors, es poden fer redireccions fins resoldre tema, l'important és tenir els minerals i anar creixent cap als 500mil.

Yuanga (discussiócontribucions)

El plantejament que has fet del tema és una mica interessat, @Leptictidium:, però t'agraeixo que l'hagis exposat davant de la comunitat. No tinc cap conflicte d'interès, i com podràs veure si et llegeixes el meu escrit (dubto que ho hagis fet) animo a participar en la discussió tant si s'està a favor com si no. Tampoc en cap moment "no he volgut fer cas de les normatives", crec que he intentat dialogar des de bon començament, sense revertir ni entrar en cap conflicte d'edicions, com tampoc tinc ganes de fer sang d'això.

Tornant al tema, entenc la validesa d'una publicació de l'IEC, però crec que els arguments exposats en les diferents discussions són prou de pes com per rebatre les propostes del Diccionari. Això sí, també veig que la discussió no s'haurà de fer a la viquipèdia, sinó directament amb les institucions tal i com apunta @Amadalvarez:. Gràcies a tots els que heu posat el vostre granet de sorra en aquesta discussió. :D

Leptictidium (discussiócontribucions)

Si ens donessin un euro per cada vegada que un viquipedista, jo inclòs, hem despotricat contra les fonts de l'IEC… ja mai més no hauríem de posar el bàner de recaptació de fons. :-) I, tanmateix, com diu la Barcelona, mentrestant hem d'adoptar el que diuen les institucions que vetllen per la llengua. En qualsevol cas, si no et sembla bé «al·lanita», et convido a posar-te en contacte amb el Termcat, exposar-los el teu raonament i, qui sap, potser aconsegueixes convèncer-los. Si n'estàs segur, per què no provar-ho?

Yuanga (discussiócontribucions)

S'intentarà!

Yuanga (discussiócontribucions)

Bones novament. Els autors del Nomenclàtor m'han fet arribar un escrit que vull compartir amb tots vosaltres, a mode informatiu. El podeu trobar penjat al meu dropbox.

Barcelona (discussiócontribucions)

Ja informaràs de si hi ha resposta ofiicial de qualsevol organisme amb competència lingüística

Yuanga (discussiócontribucions)

Per descomptat. Gràcies novament!

Resposta a «La normativa s'ha d'aplicar, oi?»