Tema de Viquipèdia Discussió:Estratègia 2030/Fase 1

5. Quins aspectes cal tenir en compte perquè "tot el coneixement arribi a tota la humanitat" com indica el nostre lema?

7
KRLS (discussiócontribucions)

Quins aspectes cal tenir en compte perquè "tot el coneixement arribi a tota la humanitat" com indica el nostre lema?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Deixant en compte la visió anglocèntrica i eurocèntrica que ha caracteritzat el moviment aquests darrers anys i no segregant un Nord i un Sud com fins ara la WMF ha fet. Imprescindible el wiki com un tot i distribuir equitativament recursos, amb especial implicació en països en vies de desenvolupament però sense cap mena d'esperit colonialista.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Cal tenir en compte la diversitat lingüística del projecte. Si la Viquipèdia en llengües minoritàries no és vista arreu com una font d'informació al nivell de les versions en llengües franques, els usuaris tendiran a fer ús d'aquestes últimes i es perdrà nitidesa en la transferència de coneixement.

Barcelona (discussiócontribucions)

Reduir anglocentrisme i biaixos de contingut. Tenir en compte diferents usos dels articles i cuidar la seva qualitat i accessibilitat (per exemple, les introduccions dels articles extensos com demanen els lectors). Mirar com s'integra el relat amb les dades i amb les imatges o vídeos si el format va canviant. Fer aliances educatives perquè les barreres d'accés no siguin per manca de competència. Pressionar per alliberar i digitalitzar recursos i fonts.

Davidpar (discussiócontribucions)

Sempre sabent que el lema és un objectiu utòpic, fins ara hem estat apostant molt pel coneixement provinent d'Occident i ignorant tota la resta del món. Estic d'acord amb diversitat, alliberament de recursos, etc. La Barcelona ha mencionat el tema de les fotos o vídeos; crec que caldria estudiar com aquests recursos (que cada van més en augment) limiten l'accés al coneixement a persones amb mancances d'accessibilitat.

B25es (discussiócontribucions)

Cal reduir els biaixos que existeixen dintre del conjunt de projectes. El cas del gènere és el més conegut, però s’hi troben altres molt seriosos. Una dona ho té més difícil que un home per a ser “rellevant”. Però una dona de Lesotho ho té encara més difícil. I si és pintora ho tindrà més senzill que si és gravadora. Hi ha moltes fractures d’aquesta mena.

Penso que cal fer un esforç per incloure els temes menys centrals. També cal un esforç per que la informació pugui ser difosa en totes les llengües. És un punt problemàtic: hi ha comunitats a les viquipèdies que no s’interessen per rebre els continguts que ja estan en anglès, francès o castellà, diuen que no necessiten tindre aquests continguts en la seva versió perquè ja està l’altra. He trobat ja dos idiomes on eixa actitud és la dominant i així no arribarem mai a “tot el coneixement per a tots”. D’altra banda hi ha llengües que no tenen una massa suficient d’editors, o per a les que no hi han els mitjans habituals d’adquirir certs coneixements. Per exemple, llengües (i no penseu en petites llengües, són llengües de les que tenen exèrcit i marina propis) en les que no hi han manuals de medicina o de matemàtiques superiors. En eixos casos ¿no estaria be fer articles automàtics des de Wikidata o traduccions curades des de altres llengües? Algú dirà que això és botopèdia, però ¿no és millor que la ignorància?

Tiputini (discussiócontribucions)

D'aquí al 2030, hauria d'haver-se trobat la manera d'eliminar els biaxos. Això vol dir que caldria haver trobat la manera d'eliminar primerament la bretxa tecnològica ja que aquesta és una de les primeres barreres en què ens enfrontem.

Resposta a «5. Quins aspectes cal tenir en compte perquè "tot el coneixement arribi a tota la humanitat" com indica el nostre lema?»