Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Tipus tesi no reconegut en citació automàtica

22
Resum per Toniher

El sistema de citació automàtica ja detecta els tipus thesis de Citoid i s'ha habilitat el camp de citació manual per a tesis.

Toniher (discussiócontribucions)

Hola, arran de la col·laboració amb els companys del CSUC, ja tenim que es detecten automàticament les tesis del lloc web Tesis en xarxa. Vegeu: https://ca.wikipedia.org/api/rest_v1/data/citation/mediawiki/http%3A%2F%2Fwww.tdx.cat%2Fhandle%2F10803%2F403606?action=query&format=json (original: http://www.tdx.cat/handle/10803/403606 )

El problema és que el tipus tesi encara no el reconeixem a la cawiki: MediaWiki:Citoid-template-type-map.json A la enwiki ho enllacen amb una plantilla pròpia: https://en.wikipedia.org/wiki/MediaWiki:Citoid-template-type-map.json (preferible crec). A eswiki ho posen com a publicació https://es.wikipedia.org/wiki/MediaWiki:Citoid-template-type-map.json Què trobeu? Fem una plantilla ref-tesi basant-nos essencialment en ref-publicació ?

Merci! @Vriullop

Vriullop (discussiócontribucions)

A primer cop d'ull sembla que la ref-publicació pot servir, però no tinc cap inconvenient si es fa una nova ref-tesi, sempre que es mantingui el format consistent.

ESM (discussiócontribucions)

No sé com es fa, però apostaria per una plantilla específica!

Lluis tgn (discussiócontribucions)

Doncs jo apostaria per centralitzar-ho amb la plantilla de publicació. Per una banda per facilitar l'ús d'aquestes plantilles, sobretot entre els novells. I per no tenir vàries plantilles per citar el mateix tipus de recurs. Keep it simple no?

Toniher (discussiócontribucions)

Hola Lluís, pensant en l'usuari final, tenint en compte que avui en dia s'utilitza més la citació automàtica, tot plegat no seria tan dramàtic. Per a l'usuari final seria transparent. La qüestió és el manteniment de les plantilles. Faré proves a cawiki beta. Si veig que es pot encabir el màxim possible amb pocs condicionals a ref-publicació, ho deixaria a publicació (garantint alhora que es vegi que és una tesi). Però si veig que hi ha massa condicionals, per temes de manteniment potser ho deixaria en ref-tesi. Ja us faria ping!

ESM (discussiócontribucions)

A mi la cosa que no m'acaba de quadrar és el fet que moltes tesis realment no són publicacions, i encara menys publicacions periòdiques. N'hi ha que són compendis d'articles prèviament publicats a un altre lloc, però no acaba de ser el mateix… Aquestes variables entrarien bé a la plantilla de publicació a seques?

Vriullop (discussiócontribucions)

Probablement pot servir tant ref-publicació com ref-llibre. Pensant-ho bé són monografies independents, no articles de publicacions. Si s'acaben publicant en paper tindran un ISBN més que un ISSN. Per tant tocaria la ref-llibre que tot i el nom és per monografies. L'avantatge de tenir una ref-tesi és que no has de pensar si és una o l'altra, pot ser una redirecció o una selecció dels camps necessaris.

Pots posar un exemple de tesi compendi d'articles, no sé què és.

ESM (discussiócontribucions)

Just, "monografia" és un terme que hi encaixa força, i si una tesi s'acaba publicant sencera el que té és un ISBN. La majoria de les tesis actuals (i crec que a partir d'ara ho han de ser totes) són compendis d'articles que prèviament ja s'han publicat en revistes d'impacte. Un exemple seria aquest (pàg. 53ss).

Vriullop (discussiócontribucions)

Entesos, vols dir treballs citats en altres treballs. Seria ideal trobar i citar el treball original, però no sempre és possible. Crec que aquest cas "Obra tal... Citat per:..." no el tenim resolt amb cap plantilla. Per posar un exemple d'ahir mateix, la primera ref de Usuari:Vriullop/proves/Northeastern Iberian script l'he posat sense plantilles (a banda de que està en anglès).

Toniher (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

La universitat és equivalent a l'editorial. L'arxiu només ho tenim a ref-web amb arxiuurl i arxiudata, no hi és a ref-llibre ni ref-publicació. El paràmetre més diferenciat és el tipus de tesi. Tal com està a l'anglesa és un text entre parèntesis que segueix al títol, per defecte "tesi", en els exemples "Ph.D." Perdoneu-me la ignorància, a banda de tesis doctorals, n'estem parlant d'altres?

Toniher (discussiócontribucions)

Doncs sembla que al menys podríem distingir doctorals i de master (abans se li deien tesines). A Bibtex sembla haver-hi aquesta distinció, però la importació Zotero no està acabada de fer com toca: https://github.com/zotero/translators/pull/941

Per passar-ho a la plantilla, potser faria que tot és de PhD per defecte, tant si es diu com si no, a menys que el camp tipus tingui 'master'...

Toniher (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

A mi em sembla bé. Suposo que és qüestió de posar els paràmetres obligatoris o necessaris a omplir al formulari que aparegui quan s'utilitzi aquesta plantilla: és la versió simple habitual que apareix com a exemple? En aquest cas crec que potser caldria afegir-hi el tipus de tesi.

Toniher (discussiócontribucions)

Si us fixeu a la versió en anglès, tot i reconèixer tesi, no ofereix l'opció de tesi en l'addició manual. Només és accessible de forma automàtica. Però si creieu que pot ser útil per addició manual (p. ex., recursos de tesi que no són al TDX), podem mirar de fer-ho. Llavors caldrà una mica més de cura i acabar bé el Ref-tesi (posaríem icona la mateixa de llibre si us sembla). On s'activa al manual: https://ca.wikipedia.beta.wmflabs.org/wiki/MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-definition.json

Toniher (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

He fet una prova ràpida i el tipus de tesi no se'm visualitza: cal posar-lo d'alguna manera en concret o accepta text lliure?

Toniher (discussiócontribucions)
Toniher (discussiócontribucions)

Si tothom ho veu bé, seria qüestió de moure-ho a cawiki del lloc web beta. @Vriullop, com administrador, podries fer-ho?

Vriullop (discussiócontribucions)

Fet, sense provar-ho. Digue's si falta alguna cosa més.

Toniher (discussiócontribucions)

Sembla que no funciona. No està detectant thesis ni a l'automàtic ni al manual... No sé si falta res o cal refrescar potser les pàgines implicades.

Vriullop (discussiócontribucions)

L'hi he passat l'editor del templatedata Especial:Diff/18617986. No sé si serà per això o per refrescar amb una edició però ara sembla que funciona.