Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2018/Sobre la categorització per gènere

Interpretació / sistema de votacions

13
Paucabot (discussiócontribucions)

S'hauria de preveure un període per a la interpretació del que es voti, sobretot si ha de ser tan poc clar com algunes altres preses de decisió. També s'hauria de pensar bé quin sistema de votació utilitzam precisament per evitar resultats confusos.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sí, m'ho estic rumiant. Alguna proposta? Per a evitar resultats incerts sense allargar massa la fase de votació, diria que la millor opció és el sistema de vot preferencial. L'únic problema amb aquesta opció de vot és que, si vota molta gent, el recompte pot ser un cacau.

Ah, sí, i els requisits generals d'antiguitat i activitat també s'haurien d'aplicar.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Metralleta95 (discussiócontribucions)

Trobo bé el vot preferencial. Però afegiria que en la posició que ocupés el vot número 1 de cada usuari/a se seguís d'un argument general del perquè es vota tal posició, i en finalitzar la votació, a part del recompte numèric s'afegissin els arguments, ja que trobo que clarifica molt més una argumentació acompanyada d'un vot (en aquests casos) malgrat sigui breu (en una línia) com a resum visual (i s'inclogués un període de temps d'observació i reflexió dels arguments, ja que evidentment es pot fer una reflexió abans del vot, però també pot estar bé observar i reflexionar un cop han acabat els vots) i afegint uns dies de "canvis de vot" potser. No sé on puc posar la meva opinió o si l'he d'incloure com a argument en el Projecte en tot cas l'exposo aquí i que s'inclogui si és pertinent al projecte: Jo trobo que el correcte seria una categoria sense gènere essencial p.ex Filosofia i que se seguís de dues categories amb el mateix estatus de nivell Filòsofes i Filòsofs. On en Filòsofes agrupés totes les dones relacionades en filosofia; i en Filòsofs tots els homes relacionats en filosofia. Aquesta és la forma més 'objectiva' que trobo per presentar i agrupar la info en categories a més de trencar amb el biaix de gènere. Una altra opció que trobaria correcte però menys organitzadora seria la d'acabar amb qualsevol gènere i mantenir només categories sense gènere, per exemple: homes i dones filosofes dintre d'una única categoria anomenada Filosofia. Salut i dispenseu l'argumentació si no era el lloc.

Leptictidium (discussiócontribucions)

He afegit la teva idea com a proposta D. Si la vols polir, endavant, l'únic requisit per als arguments és la brevetat.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

A favor del vot preferencial. Sobre el recompte, estigueu tranquils. És senzill si preparo un programet en C o directament en un full de càlcul.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El sistema de vot preferencial pot ser difícil de visualitzar directament i difícil d'introduir pels votants. No sé si és més senzill un vot per acceptació, o sigui, que cadascú voti a favor de tantes opcions com vulgui, tant si a més es pot votar en contra com si no.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

No crec que sigui difícil d'introduir, els votants només han d'ordenar per preferència les opcions. Per contra, un vot clàssic correm el risc que acabi com altres precedents sense consens.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo crec que hi podria haver una altra opció: sense votacions. Mirar d'arribar a trobar el màxim consens possible a través de les diverses discussions. Aquest mètode no és fàcil però amb un o dos mediadors dedicats que no siguin ni d'un bàndol ni de l'altre, jo crec que ho podríem aconseguir. Això no lleva que no poguéssim fer votacions orientatives per veure què opina la comunitat ...

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En general estaria d'acord amb en Paucabot, però després de llegir converses sobre el tema durant molts anys, tant aquí com a fora, crec que l'única conclusió és que tenen un gran suport les idees que els que volen categoritzar per gènere són uns masclistes carques defensors de l'heteropatriarcat que volen oprimir les dones i totes les altres minories sexuals segregant-les, mentre que, per contra, els que no volen categoritzar per gènere són uns masclistes carques defensors de l'heteropatriarcat que volen oprimir les dones i totes les altres minories sexuals invisibilitzant-les.

Aleshores, crec que el diàleg i el consens poden ser molt útils per decidir com haurien de ser les categories per gènere si es fessin, sobretot per mirar de polir propostes inviables que no tenen en compte tota la resta de categories que ja existeixen ni la feina de categorització que s'ha fet fins ara. Ara bé, un cop tinguem unes propostes viables, crec que la millor manera de decidir si categoritzem per gènere o no, és votar. Esperar que uns masclistes carques defensors de l'heteropatriarcat convencin els altres masclistes carques defensors de l'heteropatriarcat de categoritzar o no categoritzar per gènere em sembla poc realista després de tots aquests anys i em sembla que voler decidir-ho amb un diàleg només serviria perquè s'esbudellin un cop més els uns als altres i a qualsevol que vulgui posar-hi ordre, i que el tema quedi mort per cansament fins que aparegui el proper espontani que vulgui crear o eliminar una categoria i ens digui que som uns masclistes carques defensors de l'heteropatriarcat que volen oprimir les dones i totes les altres minories sexuals invisibilitzant-les o segregant-les perquè no li deixem fer.

Ara, si sou més optimistes que jo sobre el poder del diàleg, endavant. L'únic que hi podem perdre és el temps i la paciència i ja no ve d'aquí.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A l'anterior hi afegeixo com a mostra els missatges que estan deixant alguns companys amb objeccions fàcils de resoldre però que estan motivades per una postura arrelada en contra de la classificació per gènere. Aquestes objeccions es podrien resoldre amb diàleg, però la posició arrelada en contra de la classificació per gènere no. Aleshores, si el que volem és resoldre-ho i no només donar-hi voltes, caldria acabar amb una votació.

I que consti que esmento els comentaris dels contraris perquè són els que he vist aquesta tarda, que de vegades els comentaris a favor tenen motivacions, arrelaments i qualitats semblants.

Baggio (discussiócontribucions)

Em sembla bé el sistema de vot preferencial que proposa Leptictidium. Crec que agilitzaria i simplificaria el procés per a molts usuaris i no penso que costés adaptar al canvi. Estaria bé poder matisar o puntualitzar breument la votació encara que fos només la 1ª opció com comenta Metralleta95.

Resposta a «Interpretació / sistema de votacions»