Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

La viquipèdia ha de citar però han de citar-nos les altres fonts?

7
Resum per Paucabot

Sobre la llicència de la Viquipèdia.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Bones! Amb els temes d'actualitat recents, he vist molts diaris o espais de publicació a internet que usen literalment els textos redactats en els articles de la Viquipèdia escrits anteriorment al seu article. Concretament vaig adonar-me d'un que vaig escriure personalment i vaig comunicar-ho als del diari que l'article a la VP està "sota la Llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir-Igual". No he rebut resposta per part del diari. Algú que hi entengui pot dir-me que es pot fer en aquests casos? O que cal fer? Salut i gràcies.

Vriullop (discussiócontribucions)

Està explicat a Viquipèdia:Rèpliques i bifurcacions, més extensament en la versió anglesa. Tot i que està enfocat a publicacions en línia pot servir igualment amb models de correus a usar.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

D'acord, he actualitzat el problema a Viquipèdia:Rèpliques i bifurcacions/Llista. No sé gaire com van aquestes coses però pel que he llegit he de seguir els pasos de "Incompliment de la llicència". De moment he afegit a la llista i deu fer uns dies -menys d'una setmana- vaig enviar un correu, esperaré una setmana per enviar recordatori i seguir els pasos, en el cas que no em contestesin suposo que hauré de demanar ajuda més concreta. Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per si serveix de referència explico un cas semblant, tot i que era amb una foto. Em vaig trobar una foto meva, presa d'un article de la Viquipèdia, feta servir per il·lustrar una notícia. Vaig enviar un correu al mitjà demanant-los que hi posessin l'atribució i la llicència, es van disculpar, van explicar-me que el problema venia dels estudiants de periodisme que havien fet l'article i en un parell de dies van arreglar l'atribució i la llicència.

Ara bé, suposo que amb el text el tema és força més complicat, i en paper encara més, i al mitjà li suposa un maldecap més gran complir amb la llicència, de manera que és més difícil que s'avinguin a resoldre el problema.

A més, els titulars dels drets d'autor són els autors del text. Si es vol anar gaire lluny reclamant caldria fer-ho d'acord amb els autors.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Gràcies per l'exemple. Per cert, l'article en qüestió, la major part del text la vaig escriure jo sol. Tant sols hi ha alguna contribució com de l'ÀlexHinojo, CarlesMartin i Mcsmp de retocs de còdi o format. Però bé espero que em responguin els del diari digital i almenys en puguem parlar.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Bona nit, no he obtingut resposta però acabo de veure que han editat l'article i al final del text han escrit: (text extret de viquipèdia). Així és correcte la citació? Gràcies :)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No és correcte però és el millor que se sol trobar. Una citació completa hauria d'incloure un enllaç al material original per poder reconèixer-ne els autors, i l'obra derivada (l'article) s'hauria de distribuir amb la mateixa llicència CC-BY-SA. A més, si el text s'ha modificat s'hauria d'indicar. Ho tens tot plegat a l'enllaç a la llicència que hi ha al peu de la pàgina.

Aleshores, a menys que hi tinguis molt d'interès, jo no m'hi capficaria gaire més. El dia que tots els que ens copiïn posin "text extret de viquipèdia" potser valdrà la pena ensenyar-los a fer-ho millor, però mentrestant potser val més dedicar-se als que no fan ni això.