Tema de Usuari Discussió:Paucabot

Resum per Paucabot

On posar la tesi a {{Persona}}? Com gestionar els dos calendaris (julià i gergorià) en les dates en aquesta mateixa infotaula?

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Hola Paucabot: Això de la tesi doctoral queda força lleig, no? A més, tampoc surt la data de la tesi ni el enllaç al text. Ja sé que totes les dades es poden prendre de la wikidata, però no n'estarem fent un gra massa? El tema va començar perquè @ÀlexHinojo va substituir les infotaules-científic per la plantilla genèrica de infotaula persona, però a wikidata no estaven algunes de les mencions que hi havia a la infotaula anterior. Per mi, com vulgueu, però em sembla que sempre serà conflictiu, no solament perquè a wikidata no hi és tot, sinó perquè moltes coses estan sense traduïr.

Paucabot (discussiócontribucions)

Hola Ferran.

L'estètica es pot millorar sempre, és clar. Els altres problemes que cites (a WD no hi és tot i coses sense traduir) es poden solucionar fàcilment dedicant hores a Wikidata.

Li ho vaig comentar a Amadalvarez aquí.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Disculpa, @Ferran Mir, inicialment no havia contemplat la data de tesi i per això el @Paucabot no trobava la forma de fer-ho.

Ara bé, el tema és més complicat del que em pensava i em caldran uns dies per aclarir a WD "com exactament s'hauria de posar la informació".

De moment, he tornat a posar els paràmetres manuals (que recordo que sempre són prioritaris respecte WD) fins que trobi la solució.

Gràcies per la paciència.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Cap problema! Potser convindria avisar @ÀlexHinojo, perquè va ser ell qui va canviar unes quantes infotaules-científic per infotaula-persona (sense paràmetres). Jo vaig posar com exemple la de Gauss perquè em va semblar la que havia quedat pitjor, però n'hi ha d'altres com James Clerk Maxwell o Jean-Baptiste-Joseph Fourier que també poden estar afectades. I potser n'hi hagi més que no tinc vigilades.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Ostres! Ara m'he mirat com havíeu intentat solucionar lo de la tesi doctoral de Gauss i veig que cal donar d'alta la tesi doctoral com un objecte més de wikidata! No hi ha cap forma més senzilla de fer-ho?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

a mí també em va semblar molt bèstia, però WD és un gestor de coneixement i interessa que tot estigui entrellaçat. Llavors, són poc amics dels "textos" que no formen una entitat, poden estar escrits amb variants que generen duplicats i són difícils de mantenir una versió multilingüe.

Paucabot (discussiócontribucions)

No. S'ha de fer així.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

No estarem sent més papistes que el Papa? Avui he provat a enwiki de posar un template amb només "infobox person" i resulta que no recull res de wikidata: només surt el nom del personatge. I el mateix passa amb "infobox people" i "infobox scientist". Ja sé que cada wikipèdia té les seves pròpies normes, etc. però tampoc cal oblidar que els qui la van inventar eren de llengua anglesa! I que ja ens agradaria a tots tenir una wikipèdia com la enwiki.

Paucabot (discussiócontribucions)

No crec que siguem més papistes que el papa. En això, anam per davant de :en i de totes les altres wikis i ens ho han reconegut més d'una vegada. Que no surti l'any de la tesi és un problema molt menor comparat amb que posis la infotaula i no et surti absolutament res, no?

Ferran Mir (discussiócontribucions)

De totes formes, reconeixeràs que és un enrenou que per cada tesi doctoral s'hagi de crear un objecte a wikidata. El problema de l'any, suposo que pot ser resolt, ja que al crear l'objecte pots posar la data.

Paucabot (discussiócontribucions)

Són dues maneres de veure-ho: jo veig WD com una oportunitat de crear una gran base de dades estructurada de tot el coneixement. Tu, només ho veus com una nosa a l'hora de crear un article a la Viquipèdia.

Wikidata té molt de potencial per esdevenir una eina molt útil i això passa per crear-hi molts objectes. No hi veig cap enrenou en això, no ...

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Faré una provatura en el proper article que faci. Ja t'explicaré que tal ha anat l'experiència.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Ferran Mir subscric el que diu en @Paucabot. M'acaben d'enviar un mail els gal·lesos interessats per les nostres infotaules. Si tens WD i no ho fas servir mai es descobriran el seus errors i les seves patologies (com el vandalisme) i ningú ho solucionarà. Els enwiki i els dewiki són conservadors per definició i fan a força manual les coses perquè van sobrats d'editors.

Per cert, tinc molt encarrilat el nostre tema i espero liquidar-ho el cap de setmana. Agafarà totes les dades de l'ítem de la tesi i així quedarà més coherent. Ara bé, si hom els ha escrit com a qualificadors, també els agafarà. D'aquesta forma allò que ja està introduït no es perdrà.

avisaré

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Hola altre cop. Acabo de penjar un article nou: Heinrich Bruns. Primer l'he penjat amb la infotaula científic amb tots els paràmetres que coneixia. Després he anat al wikidata i he afegit la tesi doctoral i també he posat alguns paràmetres que faltaven a Heinrich Bruns. Finalment, he tret la infotaula científic i he posat l'infotaula persona. Podeu veure les dues versions al historial de l'article. El cert és que no surt la tesi doctoral en canviar a infotaula persona. Tampoc surten altres dades (irrellevants) com el nom del cònjuge o dels pares (perquè també caldria donar-los d'alta al WD). Pel demès no hi ha problema: potser sigui fins i tot millor perquè no queden enllaços vermells, ja que si l'article no existeix a cawiki, agafa la referència de WD. Si s'arregla totalment lo de la tesi doctoral, potser sigui una bona forma de treballar. Tot i que és més empipador...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Ferran Mir Ara veig. Tens una petita confusió creada pel canvi aquell que et va fer l'Àlex. M'explico: la infotaula científic i la infotaula persona són la mateixa, és a dir la de científic és una redirecció a persona. La infotaula persona accepta tots els paràmetres manuals.

La diferència de comportament es produeix entre fer servir paràmetres manuals o no. El funcionament de les infotaules (totes) és:

  1. si has entrat paràmetres manuals, els agafa
  2. Els paràmetres que no trobi manualment, els va a agafar a WD
  3. En la infotaula persona, a més, si vols forçar que una dada no surti tot i que la trobi a WD, se li pots posar noWD com a valor del paràmetre manual que vols evitar.

Per tant, quan tu dius "amb infotaula persona" no surt, en realitat és que aquelles dades que no surten és perquè no hi són a WD. Solució: si és una dada bona i important, posar-la a WD; si és circumstancial, com ara el cònjuge que, ni té ni tindrà mai WD, jo sovint opto per posar-lo com a dada manual.

T'he posat un mix que dóna el mateix resultat que tu tenies amb tot manual. He arreglat a WD que la Tesi ha d'estar com a qualificador de alma_mater. L'enllaç a la publicació encara no surt però tranqui que forma part de les millores del cap de setmana.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

D'acord. Entesos. Així ho faré. Com que ja m'assegures que tu t'encarregues de l'enllaç a la tesi doctoral, ho deixo a les teves mans.

D'altra banda, he canviat de lloc els qualificadors de la tesi a WD de Carl Friedrich Gauss: tot i que Gauss va estar tota la vida lligat a la universitat de Göttingen (com estudiant i com professor), la seva tesi doctoral la va defensar a la universitat de Helmsted que era la universitat on era professor el seu director de tesi Johann Friedrich Pfaff.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Hola altre cop. Hi ha un altre "problemilla": en el WD, les dates de naixement d'alguns personatges (russos, ucraïnesos, grecs, etc.) estan duplicades (lío dels calendaris julià i gregorià). En aquests casos a la infotaula, apareixen les dues dates (sense fer referència al calendari emprat). Si mireu l'article Constantin Andreev ho podreu constatar.

Paucabot (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Simplement hauríem d'usar list=false o hi ha alguna manera d'indicar que un és en gregorià i l'altre en julià?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si fem list=false agafarà el primer, però ningú ens assegura que siga julià o gregorià. Tampoc crecx que l'haguem de fer prefered, perquè perjudicaríem als que vulguin l'altra. A veure si el @Vriullop sap si es pot triar a la crida del mòdul.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

A WD està indicat si és julià o gregorià. El problema amb l'article Andreev és que les dues dates són la mateixa (cosa que és impossible perquè al segle XIX hi havia una dotzena de dies de diferència). Però no m'atreveixo a tocar-ho perquè les dues dates tenen la seva font referenciada i totes dues semblen prou fiables: el MacTutor i un article d'una prestigiosa revista russa. Suposo que un dels dos s'ha equivocat, però quin? Com que l'article de la revista russa està datat el 1924 (quan Rússia ja havia canviat el seu calendari a gregorià), podria ser que la data que dona aquesta revista no fos julià, sinó gregorià. Jo què sé!

Vriullop (discussiócontribucions)

Ferran, a ru.wiki mostren "14 (26) марта 1848" enllaçant al 26, i en el codi és "26.3.1848 (14)". Possiblement la importació de ru.wiki s'ha fet malament.

Amador, en el mòdul em podria saltar el calendari julià, però em temo que la casuística pot ser diversa. Per exemple Ramon Llull (Q193660) va néixer el 1232 julià, 1235 gregorià, i va morir el 1316 julià. Com s'hauria de mostrar i com calculo l'edat?

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Impossible! El calendari gregorià es va començar a aplicar a finals del segle XVI. Durant tots el segles anteriors només hi havia el julià.

Vriullop (discussiócontribucions)

Així doncs, abans del 15-10-1582 agafar només el julià i després només el gregorià?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No m'atreveixo a respondre. No sóc expert en dates. En tot cas, si el mòdul acaba fent una discriminació podria indicar (d'alguna forma) quina ha passat.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

M'imagino que la veritat és que totes les dates anteriors al calendari gregorià deuen ser més aviat aproximades. El negoci d'imprimir calendaris per vendre'ls al públic és relativament recent: de finals del segle XVII i començaments del XVIII. Abans de això, només sabien la data exacta en la que vivien uns quants privilegiats: secretaris de la cort reial, funcionaris, aristòcrates i poca cosa més. L'exemple que has posat abans de Ramon Llull ha de ser un lapsus, perquè malgrat els errors que contenia el calendari julià, no hi havia pas tanta diferència. Quan es va promulgar en la data que tu menciones, només hi havia uns deu o vint dies de diferència. És del tot impossible que hi hagués tres anys de diferència en la data de naixement de Ramon Llull: jo m'inclino a pensar que les dates provenen de fonts diferents i que cada investigador les ha interpretat a la seva manera. No cal dir que en el segle XIII el Registre Civil no existia i els llibres de bateigs de les parròquies son molt poc fiables pels motius que ja he dit abans. El problema dels dos calendaris només s'hauria de produir per aquells països europeus que no van adoptar el nou calendari gregorià a finals del segle XVI: que són Rússia (el va adoptar a començaments del segle XX), Gran Bretanya i Suècia (a mitjans del segle XVIII), Alemanya i països protestants (començaments del segle XVIII), Turquia (el 1926, però ells venien del calendari àrab), Grècia (el 1923) i alguna altra excepció poc significativa.

Vriullop (discussiócontribucions)

He optat per mostrar el calendari quan la data és en un calendari inesperat: menor de 15-10-1582 no pot ser gregorià i major de 4-10-1582 hauria de ser gregorià tot i que també pot ser julià segons la data d'implantació en cada país. Es pot veure el resultat a Constantin Andreev ja corregit segons ru.wiki, i també a Ramon Llull previsualitzant amb Infotaula persona. Només tracta julià o gregorià, no altres calendaris.

Amador, en aquest cas la conjunció de la llista en lloc d'una "i" hauria de ser una "o".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Arreglada la conjunció de naixement i defunció. Bona solució, @Vriullop

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Jo crec que ara, amb els exemples que has posat, queda perfecte. Bona Feina!