Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Yuanga (discussiócontribucions)

Hola! Si una referència porta a una pàgina que ja no existeix, es marca d'alguna manera o directament s'esborra? He trobat la plantilla {{Enllaç no actiu}}, però sembla que només s'aplica en enllaços externs.

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Yuanga: fetes les rèpliques als "responedors", en la meva opinió, si et refereixes al cas d'un enllaç intern que apunta a una pàgina esborrada (dius, que ja no existeix, i que no és un enllaç extern), diria que el que s'ha de fer és eliminar els dobles claudàtors perquè deixi de ser enllaç. O potser estem parlant d'una altra cosa?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

És a l'inrevés. La plantilla d'enllaç no actiu s'hauria d'aplicar a referències més que a enllaços externs.

La referència diu d'on s'ha tret la informació. Si s'ha tret d'una font que no és accessible, això pot ser un problema, però segueix essent la referència i s'hauria de deixar a menys que se substitueixi per una altra font que referencïi el mateix. També es pot substituir l'enllaç per una versió arxivada de la mateixa pàgina, si existeix.

Els enllaços externs no hi ha necessitat de marcar-los com a inactius si no és que hi ha l'esperança que algú els arregli i es poden eliminar directament.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Responc aquí perquè en l'última entrada no quedaria "sagnat" (almenys jo no sé com fer-ho). Literalment de la descripció de {{Enllaç no actiu}}:

  • «Es posa darrere enllaços externs»
  • «El codi {{Enllaç no actiu}} posat darrere un enllaç extern dona:»

Ah, i jo sé d'algú que en més d'una ocasió ha explorat on ha anat a parar la referència i l'ha "salvat". Sempre hi ha esperança, igual que amb els "{{CC}}" o "{{FR}}".

Vriullop (discussiócontribucions)

(conflicte d'edició) Igual que una referència sense cap enllaç cal pressuposar que és, o que era, vàlida tot i que sigui difícil comprovar-ho. Primer cal veure si és important o bé és secundària i eliminable. En el primer cas es pot mirar d'arreglar l'enllaç, de trobar-ne alguna equivalent o de buscar-la en algun arxiu com http://web.archive.org/

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdó, un text sense referència vàlida és un text sense referenciar! Que ho fos en el passat no soluciona res. Altra cosa es "reconstruir" la referència.

Vriullop (discussiócontribucions)

Depèn, no totes les referències són en línia, si es pot trobar en una biblioteca o per altres mitjans continua sent una referència vàlida. Si estem parlant d'un web volàtil sense alternatives ni arxius ja és una altra història i potser no era una bona referència.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Bé, sobre webs volàtils hi hauria (hi haurà, espero*) molt a parlar. En gran quantitat de webs reestructurats ("modernitzats") s'ha perdut informació, perquè han considerat que ja no calia / cabia, o aquesta no està tan directament accessible, perquè ha passat a un altre lloc o s'hi arriba a través de cercador intern. Entre molts altres, em venen al cap casos propers com el web de TV3, i en particular molta informació històrica que hi havien incorporat amb motiu del 25è aniversari, o diversos continguts de l'àmbit de Cultura. Igualment, hi ha molts webs de premsa en els quals han desaparegut notícies, i altres continguts, que tenen una certa antiguitat.

(*) Aquest dels enllaços trencats és un dels diversos aspectes relatius a pèrdua de qualitat que estic pensant si convertir en proposta de projecte i/o en tema de Viquitrobada.

Vriullop (discussiócontribucions)
Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies a tots dos. Segurament caldrà rectificar el text de la plantilla!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quin text cal rectificar? "Enllaç no actiu" posat just darrera d'un enllaç queda prou entenedor, no?

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdó a tothom!, en particular al @Pere prlpz.

En aquesta discussió s'ha barrejat (i jo hi he contribuït sense adonar-me'n) el concepte d'enllaç extern, també aplicable a les referències, i la secció "Enllaços externs". Problemes de polisèmia.

Resposta a «Referència que ja no funciona»