Vés al contingut

Tema de Viquiprojecte Discussió:Monuments

Estatus patrimonial dels monuments que no arriben a BCIL

21
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel que he vist, els elements que són a IPAC però no són BCIL ni BCIN no tenen estatus patrimonial (P1435). No n'haurien de tenir algun?

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord. Si em poso a pujar dades de les llistes a Wikidata amb bot miraré d'afegir-l'hi.

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
FogueraC (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: @Vriullop: Rescato aquesta discussió dos anys després. Creieu que convindria fer el mateix amb els elements que són a l'IPAPC?

Vriullop (discussiócontribucions)
FogueraC (discussiócontribucions)

A Wikidata veig que hi ha alguns IPAPC que no són BCIN: alguns són BCIL i d'altres no són res. Sovint són també IPAC, però no tots. Jo als que no són ni BCIN ni BCIL els hi posaria «bé integrat del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya», més que res per tenir-ho igual que els de l'IPAC.

Vriullop (discussiócontribucions)

Les figures generals pel patrimoni, sigui immoble, moble o material, són BCIN, BCIL i "bé integrant del patrimoni cultural català". A més, pels arqueològics hi ha una figura addicional EPA (espai de protecció arqueològica). Tot això no ho tenim ben controlat. Que tingui una figura com a arquitectònic no implica que ho sigui també arqueològic. Per exemple, Torre de les Gunyoles (Q19257638) és BCIN monument històric, ho indica el codi 1872-MH, i és EPA.

FogueraC (discussiócontribucions)

M... d'acord. Llavors, per l'estatus patrimonial, hauríem senzillament de canviar l'etiqueta de Bé integrant del patrimoni arquitectònic de Catalunya (Q28034408) per «bé integrant del patrimoni cultural català» (BIPCC) i afegir-la també als IPAPC que la necessitin? I quines combinacions hi poden haver? BCIN, BCIN+EPA, BCIL, BCIL+EPA, BIPCC... i EPA? o BIPCC+EPA? És a dir, si és EPA, ja no cal posar-hi BIPCC o sí que cal?

Vriullop (discussiócontribucions)

No ho he analitzat a fons, ens hem centrat sempre en els arquitectònics, però segurament caldria afegir qualificadors. M'explico:

  • BCIN pot ser: MH (monument), CH (conjunt), JH (jardí), LH (lloc), ZIE (etnològic), ZA (arqueològic), ZP (paleontològic), moble. Hi pot haver combinacions dels 5 primers + ZA. Normalment està indicat en el codi BCIN, per exemple 111-MH, 222-MH-ZA, 333-CH, 444-CH-ZA, 555-ZA, etc. A Wikidata caldria afegir un o més qualificadors.
  • BCIL, gestionat pels ajuntaments o consells comarcals. No sembla que hi hagi cap indicació específica més enllà d'immoble, moble i immaterial. De moment no caldria cap qualificador.
  • EPA, són arqueològics o paleontològics no declarats BCIN, però on hi ha indicis de restes. Són gestionats per la Generalitat i els ajuntaments els han d'incloure en els seus catàlegs. Imagino que hi pot haver duplicitat amb arquitectònics BCIN, BCIL i BI, o bé ser només EPA. Seria afegir-hi Espai de Protecció Arqueològica (Q11920611). N'hi ha 80 amb una llista Excel.
  • BI, en principi em sembla bé reanomenar-ho de forma més genèrica "bé integrant del patrimoni cultural català". Seria tot el que està en inventaris culturals, inclosos arqueològics, sense cap figura específica de protecció. No hi pot haver duplicitat BI arqueològic+EPA, però sí amb els arquitectònics.

@Amadalvarez: algun comentari? @Pere prlpz: veus factible afegir els BCIN-ZA i qualificadors als BCIN? Els EPA no els tenim controlats i es poden afegir manualment. L'alternativa pels qualificadors és afegir-los manualment allà on faci falta per aclariment de duplicitats. Caldria tenir una llista de quins són, per exemple Zona Arqueològica (Q48794661).

Amadalvarez (discussiócontribucions)

En el cas dels BCIN, no sé si he entès bé com suggeríeu fer la subclassificació.

Cap d'aquests dos qualificadors els tracta actualment la {{Protecció patrimonial/P1435}}, però no ha de ser un problema afegir-lo, S'implementaria a totes les infotaules que la comparteixen: {{infotaula edifici}}, {{indret}}, {{Infotaula d'estació de ferrocarril}}, {{Infotaula d'obra artística}}, {{Infotaula vaixell}}

A banda d'això, recordeu que la subplantilla aquesta tracta tot allò que es trobi a la P1435, és a dir, que per la resta de casos que parleu, no ha d'haver problema si els pengem allà. Els que no tingui propietat dedicada per l'identificador i les seves dades, se l'hi poden posar tots els valors com qualificadors a la P1435: Data d'inici (P580), Data de finalització (P582), Causa de finalització (P1534), Número d'inventari (P217), Esdeveniment significatiu (P793), Nom oficial (P1448).

Ja em direu quan tingueu decisió o dubtes.

Vriullop (discussiócontribucions)

El sufix està inclòs en el codi BCIN, un número seguit d'un o més sufixos. Aquests codis els vaig revisar i actualitzar amb els seus sufixos. El que deia és que via codi resulta fàcil identificar si és un MH, un ZA o bé les dues coses. El nivell de protecció és únic, BCIN, però es pot especificar més via qualificador. Amb té el rol (P2868) em sembla bé.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord, ho prepararé per agafar de P2868 i quan el Pere ho pugui carregar, ja funcionarà.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si la informació és a les nostres llistes, veig factible pujar-la a Wikidata com a qualificador o el que s'escaigui sempre que estigui clar com s'han de pujar.

La llista dels EPA, que he mirat en la versió PDF, la veig molt difícil de tractar automàticament perquè no crec que amb la informació que hi ha es pugui identificar els elements de la llista amb els que ja existeixin a Wikidata. A més, pot ser que amb el mateix nom i municipi un sigui una masia i l'altre un jaciment sense més relació amb la masia que estar a la mateixa finca i això només es pot veure a mà mirant la fitxa.

Una altra cosa és que si ho he de fer jo trigaré força a poder-m'hi posar.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
FogueraC (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: és només una qüestió estètica, però i si ho féssim com a Casa rectoral de Castell d'Aro? És a dir, posant-ho en un "apartat" (es digui Tipus o el que sigui), com l'identificador o l'IPAC. A mi em sembla més bonic.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Em sembla bé, però no sé quina etiqueta s'ajusta millor. "Tipus" està agafada per indicar els tipus de protecció dels patrimoni de la humanitat (cultural, natural, immaterial).

El cas que mostra la casa rectoral del teu exemple és un tema de compatibilitat, ja que prové de paràmetres manuals, però quan vàrem passar a agafar-lo de WD, ho vàrem eliminar, tot i que em sembla que el que hem fet ara és recuperar-lo.


Proposo: anomenar-la "Tipus" sempre que no sigui un Patrimoni de la Humanitat, que llavors aquesta classificació seria prioritària.

Si preferiu que sigui independent i complementària del PdH, llavors suggeriu quina etiqueta és més adient. CC @Pere prlpz @Vriullop

FogueraC (discussiócontribucions)

M... no acabo d'entendre el problema amb el PdH. Mirant-ho a Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, m'imagino que hi hauria «Tipus: patrimoni cultural» a la capseta de PdH i «Tipus: monument històric» a la capseta de BCIN. Però vaja, si cal una altra etiqueta, potser «Categoria» aniria bé?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Tens raó. Se m'han creuat els cables i, en condicions normals, serà com dius, ja que si algú li posa té el rol (P2868) a l'entrada de PdH en la seva P1435 seria un error, ja que el que vàrem parlar era només pels BCIN.

Doncs, ho tiro endavant. Merci,

FogueraC (discussiócontribucions)
Resposta a «Estatus patrimonial dels monuments que no arriben a BCIL»