Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Ubicació de dates de ficció en els calendaris d'esdeveniments

19
FranSisPac (discussiócontribucions)

Aquesta és una proposta iniciada a partir d'una consulta que es va fer a La Taverna/Ajuda. La "trasllado" aquí per entendre que és on correspon i on podrem determinar si és ben acceptada. (c.c. @KajenCAT, @Pere prlpz, @Barcelona)

Es tracta d'incorporar en els articles d'esdeveniments (almenys en els de dia, però també en els d'any, dècada o altres agrupacions), una nova secció, opcional i que sols existiria en dates on tingui contingut, la qual contindria fets datats que no són del món real i que en el seu text tinguin enllaç(os) a articles, en principi, existents.

La secció portaria per títol "A la ficció" (nota 1), aniria situada darrere les "Necrològiques" i, per tant, abans de les "Festes i commemoracions", i apareixeria encara que sols hi hagués un fet a recollir. No tindria la diferenciació de Països Catalans que figura en les tres primeres seccions, i el text hauria d'especificar quan es tracti de naixements o defuncions, ja que s'hi barrejarien esdeveniments dels tres tipus. (Nota 1: del suggeriment "a la ficció / a la cultura" preferiria prescindir de la segona part, ja que, al meu entendre, se solapa amb el món real)

Si en un temps prudencial, no massa llarg, tenim una posició favorable prou consensuada, ja em comprometo a: 1) incorporar les modificacions pertinents a Viquipèdia:Llibre d'estil del calendari d'esdeveniments i de les taules anuals; 2) iniciar-ne la pràctica amb el cas del 31 d'octubre que és a l'origen de tot això. Cordialment,

Medol (discussiócontribucions)

Si queda en un lloc secundari i s'indica clarament que es tracta de ficció de manera que no pugui portar a equívoc no hi trobo inconvenient. Ara bé, preferiria que aparegués al final de tot. I penso que estaria bé veure'n un exemple de com podria quedar per tal de poder-ho valorar correctament.

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Medol, perdona, al final de tot com tu proposes seria després de "Festes i commemoracions" i quedaria totalment despenjat dels altres "fets diversos". És fàcil d'imaginar: una secció com les ja existents d'"Esdeveniments", "Naixements" i "Necrològiques", anomenada "A la ficció", que aniria darrere aquestes tres i on cada "fet" correspondria a alguna cosa, amb data concreta, que no prové del món real... però s'hi assembla.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Estic d'acord amb FranSicPac

FranSisPac (discussiócontribucions)

El llibre d'estil "demanarà" que en el text s'especifiqui de quina ficció concreta, o tipus de ficció, prové el fet descrit.

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Barcelona (discussiócontribucions)

A favor però si hi ha contingut, no cal posar-la si no hi ha entrades rellevants. Pregunta: a la ficció / a la cultura?

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Barcelona: has vist la "Nota 1" al final del tercer paràgraf de la primera entrada? No et convenç? Per exemple, les dates d'estrenes d'obres, de publicació de llibres o de reconeixement com a Patrimoni Cultural, són dates "de la cultura", no? Temo que es podrien crear ambigüitats d'ús de la nova secció.

Sobre "si hi ha contingut", veure part central del segon paràgraf. Cordialment,

Barcelona (discussiócontribucions)

Ok, a la ficció doncs

FranSisPac (discussiócontribucions)

Benvolguts tots... els viquipedistes, a l'hora de tirar endavant la concreció d'aquesta iniciativa no està clar de quants i quins casos estem parlant. Agrairia qualsevol ajuda per identificar, com més casos millor, de fets fora del món real que tinguin una data concreta en obres literàries, tradicions, o altres ja estiguin actualment presents en els articles de dies de l'any (en qualsevol de les Viquipèdies) o també aquells que s'hi podrien incorporar. Gràcies.

Barcelona (discussiócontribucions)

Idees, no sé si és el que busques

  • dates de naixement i defunció de personatges, batalles cèlebres o successos novel·la històrica
  • la cronologia bíblica literalista data la vida dels esdeveniments de l'Antic Testament i hi ha referències afins a altres mitologies
  • esdeveniments cèlebres com l'anada al passat en pel·lícules com "Regreso al Futuro" que s'han convertit en icones pop
  • diades de la cultura popular (a dies): el dia de la marmota, el dia de Star Trek...
  • anys o afins que donen títol: 1984
KajenCAT (discussiócontribucions)

Entenc que a ficció, hi va dates sobre coses ficticis com pot ser un esdeveniment que només ha succeït en un còmic, manga, sèrie de televisió, novel·la, etc. Per tant, els tres últims punts anirien al món real. El que si que em fa dubtar és el segon punt; els fets religiosos que suposadament va succeir o fets mitològics (però m'imagino que deuen ser molt pocs que tinguin data exacte)

Medol (discussiócontribucions)

Els esdeveniments que passen a les pel·lícules de ficció no són pas el món real... En tot cas el dia que es va estrenar una determinada pel·lícula, potser et refereixes a això.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Jo em referia en el dia d'estrena d'una pel·lícula, o almenys, jo he interpretat així el tercer punt de Barcelona.

Medol (discussiócontribucions)

Així d'acord.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Moltes gràcies a tots... els contribuïdors. De fet no demanava idees, que sempre van bé (gràcies), sinó, més aviat, on trobar esdeveniments ficticis concrets amb dia-mes-any. Evidentment, la data d'estrena d'una pel·lícula és ben real i el món real no serveix per a això. Precisament m'interessava saber si, per exemple, el dia de la marmota, que ja està posat el 2 de febrer com a celebració anual, a la pel·lícula es desenvolupa en un any determinat, si no tampoc serveix. Igualment pensava si a Retorn al futur es destaca alguna data específica significativa.

@Barcelona, ja veus que havies fet dues "aproximacions" a diana. Sobre el teu quart punt, aquest va al capítol de "Festes i commemoracions" i ja té lloc. Pel que fa al primer punt, si les batalles són cèlebres, i per tant reals, sols podrien entrar amb algun fet, clarament "ficcionat", que hi succeís. Igualment passa amb les novel·les si són històriques. Com la meva proposta està inicialment pensada i concretada per als articles de dia de l'any, tot el que fa referència a anys (el suggeriment que ja em vas passar, el punt cinquè i molt probablement també el segon) no tinc previst tractar-ho d'entrada. Gràcies.

Segueix oberta la bústia per a casos prou explícits. Cordialment,

FranSisPac (discussiócontribucions)

A aquest tema, que encara tenia pendent de materialitzar per falta de prou contingut, ara n'incorporo un altre que ha sorgit en veure determinades "desviacions dels formats consensuats". En concret, i segons un nou fil que a continuació obriré, algunes pàgines tenien una mena d'apartat "Comics" els qual, per no perdre'n l'esforç, passaria com a subapartat d'una secció "Altres fets", i "A la ficció" en seria un primer subapartat; dic primer perquè aniria davant quan coincidissin els dos... o altres que puguin sorgir més endavant. Crec no trencar l'esperit de l'acord aquí travat.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Em sembla bé

Resposta a «Ubicació de dates de ficció en els calendaris d'esdeveniments»