Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Parcs naturals de Catalunya (i PEIN en general)

9
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Buscant informació sobre parcs naturals he anat a parar a l'article Parcs naturals de Catalunya. El pobret té bastantes mancances i marge de millora, així que m'he proposat millorar-lo. He començat una taula que la podeu veure aquí. Però fent-lo m'han sortit dubtes:

  • Sembla que hi ha bastanta confusió entre parc nacional (només n'hi ha 1, el d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici), parc natural, paratges naturals d'interès nacional, espais naturals protegits, reserves naturals, etc.
  • No acabo de tenir clar si de parcs naturals realment n'hi ha 14 (em sembla que sí)
  • M'agradaria enllaçar-hi els identificadors que els cataloguen però tampoc tinc clar quins. He trobat que hi ha els Protected Planet (de la UICN), els EEA (de la European Environment Agency) i els N2K (de la xarxa Natura 2000). Es poden fer servir tots? Tots són igual de vàlids?

Si algú em dóna un cop de mà li estaré molt agraït. Gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No entenc gaire del tema per respondre la pregunta que fas, però pel que fa a la llista, et suggereixo que la muntis com la mostra que et vaig fer de les coves.

Quan tinguis la informació que demanes, t'ajudo a fer la consulta a WD, .... si es pot. Et sembla ?

Paucabot (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)
Catalaalatac (discussiócontribucions)

@Isidre blanc la veritat és que em vaig adonar que existia la Llista d'espais naturals protegits de Catalunya després que creés la taula. Mea culpa... El problema és que en llista d'espais naturals protegits tot es posa dins del mateix sac i costa separar el gra de la palla. Potser el que es podria és millorar la llista i dividir-la segons les diferents figures de protecció. Mica en mica, ja ho aniré fent.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)

@Catalaalatac em sembla que et costarà millorar la Llista d'espais naturals protegits de Catalunya. També et costarà, com dius, "separar el gra de la palla", perquè de palla n'hi ha poca. De totes maneres no hi ha res perfecte i tot és millorable. Compte amb "dividir" la llista, encara que no sé ben bé què vols dir amb aquesta paraula. Si pretens tenir separats els espais segons les diferents figures de protecció, jo sóc partidari d'una senzilla relació a la pàgina on s'explica cada grau de protecció, com per exemple Parc natural. Moltes vegades les coses senzilles són les millors.

Vriullop (discussiócontribucions)

Els espais naturals tenen diferents figures de protecció en capes concèntriques. Per exemple, Montserrat és ZEC i ZEPA Montserrat-Roques Blanques-riu Llobregat, la major part inclosa en l'espai natural protegit Montserrat, format majoritàriament pel parc natural Muntanya de Montserrat que alhora inclou més d'un terç en una reserva natural. La llista ho sintetitza sobre la base dels espais naturals protegits donant una visió de conjunt. Dividir per figures de protecció és dispersar les dades. Es pot veure un precedent de discussió a Viquiprojecte Discussió:Patrimoni natural/Llista de llocs d'importància comunitària de Catalunya/Arxiu 1.

Resposta a «Parcs naturals de Catalunya (i PEIN en general)»