Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Bon dia,

M'estic iniciant en el món viquipedista de la mà d'un curs de la UOC. Estic ampliant un article i he trobat unes imatges que no sé si puc usar o no, perquè hi diu que la llicència és Creative Commons (hi ha aquest link) però a sobre hi diu això: "Còpia permesa amb finalitat d'estudi o recerca, citant l'autor i la font: 'Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya'. Per a qualsevol altre ús o adquisició cal adreçar-se a arxiufotografic@cec.cat".


Em podríeu donar un cop de mà? Gràcies!

E4024 (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bon lloc per fer aquesta pregunta, perquè d'aquestes imatges del CEC n'hem pujat i categoritzat uns milers a Commons.

Hauries d'enllaçar quina imatge es tracta, però:

  • Amb aquesta notícia no es podria (no permet obra derivada ni ús comercial, i per tant no és prou lliure per Commons).
  • Però moltes fotos de l'arxiu del CEC són en domini públic perquè fa més de 80 anys que el fotògraf és molt. La gran majoria d'aquestes ja són a Commons, a Commons:Category:Photographs in Memòria Digital de Catalunya i es poden fer servir lliurement. En aquest cas, la nota de drets reservats i el permís limitat no tenen (pràcticament) cap valor, si més no per il·lustrar articles de la Viquipèdia.
Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Perfecte, gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Lluís Plaza i Font ha amagat aquest apunt (historial)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

La primera cosa que veig és que hauríem de passar un dia per Sant Sever (si pot ser amb un gran angular) perquè no ens deixa gaire bé que les fotos de fa un segle estiguin millor que les que hi hem fet nosaltres la darrera dècada (i la pitjor foto és la meva).

El problema d'aquestes fotos és que tenen autor desconegut i no sabem si fa 80 anys que és mort. És més, si el fotògraf les hagués fet amb 10 anys el 1930 i hagués arribat fins al 100, podria estar viu encara. Aleshores, aquestes fotos ho tindrien molt cru en una discussió d'esborrat a Commons.

Dit això, cal admetre hi ha qui carrega fotos de fa 100 anys d'autor desconegut a Commons i no són esborrades perquè ningú s'hi fixa prou. En aquest cas, fora del risc que siguin esborrades en el futur, el problema és només entre el CEC, tu que t'has saltat les condicions de material que pot no ser lliure, i els reutilitzadors que hagin agafat aquest material de Commons i l'hagin publicat basant-se en que tu l'hi has carregat afirmant que és lliure.

L'excepció és la foto del gravat perquè el criteri de Commons és que la fotografia és una reproducció mecànica (sense creativitat afegida) que no té més drets d'autor que els del gravat que reprodueix, i que si és del segle XVIII és clarament de domini públic. Aquesta es pot pujar a Commons amb la plantilla {{PD-Art|PD-old-100}}. Més informació a commons:Commons:When to use the PD-Art tag.

Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Perfecte Pere! Tanmateix, si hi els escric i em donen permís, aleshores sí que podria penjar-les? O no depèn del CEC si no del seu autor?

Per altra banda, jo podria contactar amb la catedral per passar a fer-hi fotos, que hi tinc una amiga que hi treballa. Com ho veus?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Cal que:

  • El CEC, que amb la nota genèrica limita molt l'ús d'aquestes fotos, et vulgui donar permís per publicar aquestes fotos, et doni permís per publicar-les amb una llicència lliure que permet que qualsevol en faci pràcticament qualsevol cosa. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.
  • El CEC, que diu que no sap qui és l'autor d'aquestes fotos, digui que l'autor els va cedir els drets fins al punt que ells poden autoritzar la publicació de la imatge amb una llicència lliure.

O sigui, sí, si els escrius i te'n donen permís (i si te'l poden donar), endavant, però crec que acabaràs molt abans anant fins a Sant Sever a fer les fotos, fins i tot si t'has d'esperar a que acabi la pandèmia per que l'obrin. A més, per poc bé que facis les fotos et poden quedar molt millor. En aquest cas tenim la sort que Sant Sever no la van cremar i una foto actual mostrarà el mateix que una de fa un segle.

I si el problema és de manca d'equip fotogràfic o d'experiència fent fotos, sempre pot ser que algun viquipedista bon fotògraf s'apunti a la idea que li obrin expressament una església barroca per fer fotos. Si t'interessa faig un ping a qui se m'ocorre.

Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Per cert, aprofito que estic en aquesta conversa amb tu per fer-te una altra consulta. Deu ser que això de ser novell és més complicat del que em pensava... Quan edito l'article i el publico, em surt aquesta alerta:

Error de citació: L'etiqueta <ref> amb el nom "ipac" definida a <references> no s'utilitza en el text anterior.

Però no sóc capaç de saber a què fa referència ni com solucionar-ho.

Que me'n podries fer cinc cèntims?

Moltes gràcies de nou!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'article original feia servir com a referència l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La citació no estava posada directament al lloc sinó al final dins de la plantilla referències, cosa que simplificava el codi perquè la referència es feia servir en uns quants llocs.

Si no m'equivoco, tu has esborrat tot el text que hi havia a l'article, incloent tots els llocs on es feia servir la referència. La pàgina t'avisa que la referència segueix definida però no es fa servir.

El problema més greu és haver eliminat tot el que hi havia. O sigui, entenc que puguis considerar que tot el que han fet els altres viquipedistes en aquest article durant els últims deu anys no val per res i es pot llençar a la brossa perquè tu en saps més i ho faràs millor sense ni tenir-ho en compte, però no és així com funciona una enciclopèdia col·laborativa. La idea és ampliar els articles a partir del que hi ha, si convé modificant-ho o fins i tot esborrant-ho quan és erroni o quan no es pot adaptar, però no esborrar-ho tot de cop. El normal hauria estat que alguna cosa del que hi havia s'hagués quedat, amb les seves referències.

I ja que hi som, aquest matí has esborrat la infotaula (per segon cop) i has posat (també per segon cop) un enllaç extern dins del text.

Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Bon dia de nou! He esborrat la taula perquè no sé exactament què passa quan premo el botó de modificar-la la pàgina no respon. L'únic que volia fer és ampliar les informacions que hi havia: afegir-hi més artistes, bàsicament.

Pel que fa a la informació, n'he esborrat una que era la descripció de l'obra. La raó per què ho he fet és perquè era una còpia directa del text de l'Inventari d'Arquitectura de la Generalitat, no per res més. A la part d'Història n'he conservat uns fragments així com l'estructura discursiva.

En tot cas, i malgrat que ho pugui semblar, no ho he esborrat per menyspreu, sinó per actualització.

Per altra banda, això de l'enllaç extern, no sé ben bé a quin et refereixes. He enllaçat "Joan Gallart" al diccionari de la Reial Acadèmia d'Història, ja que no n'hi ha cap, d'article, a la Viquipèdia.

Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Exacte, has enllaçat Joan Gallart amb un enllaç extern. Si l'article no existeix però podria existir, es deixa l'enllaç en vermell i ja està. Si vols, pots posar aquest mateix enllaç com a referència (que és el que havia deixat jo) perquè també referencia el que diu la frase i a més proporciona al lector interessat una manera d'anar a saber qui era Joan Gallart en una altra banda. Naturalment, crear l'article Joan Gallart, encara que fos breu seria una solució magnífica.

Sobre modificar la infotaula, jo et recomanaria que ho fessis amb l'editor de codi. Segons què vulguis posar, pot ser millor posar-ho a Wikidata per que la infotaula ho agafi automàticament. I si no, demana i mirarem d'arreglar-ho.

Castellbo (discussiócontribucions)

Recuperada infotaula amb algunes dades locals i contextualització de la ref ipac. També caldria estandaritzar el format de la extensa bibliografia afegida.

Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Intentaré modificar-la com correspon, a veure si ho sé fer. Quant a la bibliografia, he copiat directament la referència que la mateixa Viquipèdia genera en afegir la cita. Hi ha un altre format? Gràcies@Castellbo

Castellbo (discussiócontribucions)
Lluís Plaza i Font (discussiócontribucions)

Entesos, així ho faré! Gràcies!

Pel que fa a la fotografia, tinc una bona amiga que en sap molt i que crec que hi podria estar interessada. Si no fos així, no dubtaria a dir-t'ho. Moltíssimes gràcies de nou!

Resposta a «Imatges Creative Commons»