Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Joandrés (discussiócontribucions)

Estic fent la pàgina 'Bombers de Barcelona' i hi vull afegir l'escut oficial, tant l'actual com l'històric, que són públics i accessibles. Com he de justificar els drets d'autor? Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

"Públics i accessibles" vol dir que tothom els pot veure, no que els seus drets d'autor no tinguin amo, ja sigui qui els va dissenyar, els seus hereus o l'Ajuntament de Barcelona.

Jo hi veig algunes solucions:

  • Pujar a Commons la foto d'un escut permanentment instal·lat a l'espai públic, per exemple a la façana d'una caserna de bombers, aprofitant la llibertat de panorama. Dubto si una foto d'un escut d'un vehicle hi entraria també.
  • Pujar els escuts localment a la Viquipèdia (no a Commons) fent servir el dret de citació. Si es fa això, hauria de ser per parlar dels escuts, no només per fer-los servir per il·lustrar l'article.
  • Investigar millor els drets d'autor d'aquests escuts no sigui cas que sí que estiguin en domini públic, però ho dubto.

Naturalment, hi ha també la solució de pujar la imatge a Commons amb l'esperança que ningú s'hi fixi, però jo desaconsellaria aquesta solució, i no només per raons pràctiques.

Joandrés (discussiócontribucions)

Gràcies Pere. Tinc accés directe al responsable d'imatge del Servei. Ell em pot facilitar els drets?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No crec. Si l'Ajuntament té els drets d'autor dels escuts, alliberar-los és despendre's d'un patrimoni de l'Ajuntament (igual que llençar o regalar un camió de bombers) i m'imagino que per això hi ha un tràmit complicat.

Si l'Ajuntament hagués decidit alliberar els drets dels seus símbols, que no crec, potser el responsable d'imatge te'n podria informar.

I compte que alliberar els drets per poder pujar les imatges a Commons vol dir permetre que qualsevol els faci servir per gairebé qualsevol cosa, sense gaires limitacions a banda de no poder-los fer servir per fer-se passar pel cos de bombers, que no és una limitació de copyright. Normalment, això no és el que vol fer la gent que volen deixar-te fer servir una imatge seva a la Viquipèdia. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

Joandrés (discussiócontribucions)

Entesos, gràcies!

Joandrés (discussiócontribucions)

Seguint amb el tema de Bombers de Barcelona, totes les fotografies del Servei es van cedir a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Consultat aquest arxiu, m'han dit que puc publicar qualsevol de les fotografies de Bombers, sempre que posi la procedència i l'autor, i respecte als drets d'autor, que indiqui que són del domini públic i amb la llicència CCbay. Però en intentar carregar una foto no trobo l'opció CCbay. Sabeu què he de fer?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si és veritat que són domini públic, aleshores les pots publicar on vulguis i com vulguis sense cap condició. Si t'han dit que hi ha condicions com ara posar la procedència i l'autor o posar-hi una llicència, és que no són de domini públic.

Pot ser que hagin volgut dir que són imatges lliures amb llicència CC-by, que només requereix el reconeixement de l'autoria i que lliga amb la resta. En carregar a Commons la llicència cc-by és una de les que pots triar. Ara bé, hauries de poder documentar aquesta llicència o l'autorització que t'han donat. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona precisament té una nota legal que diu que les seves dades són seves (i no lliures) i un web per vendre imatges, no per alliberar-les.

Joandrés (discussiócontribucions)

Hola, he aconseguit que des de Gerència de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament de Barcelona m'enviïn un correu electrònic autoritzant-me a publicar els signes distintius del Cos de Bombers de Barcelona a la Viquipèdia, però diu que 'en cap cas pugui cedir-se a tercers l'ús autoritzat, l'aprofitament i explotació o qualsevol altre dret sobre els mateixos, havent de figurar aquesta limitació prohibitiva de l'ús de tercers publicada'. Com es fa això? Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

O sigui, tens un correu que et prohibeix publicar aquestes imatges amb una llicència lliure. Aleshores, no es poden pujar a Commons i s'aplica el que et deia fa dos mesos.

Jo el que faria és fer una foto de l'escut a la façana d'una caserna i pujar la foto a Commons.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Compte: tinc entès que els logos i similars només queden coberts per la llibertat de panorama si apareixen de manera accessòria al subjecte de la foto. Si els logos són EL subjecte de la foto, deixa de ser aplicable. Per tant, com a molt podríem fer una foto de la façana sencera i posar un peu de foto que digui «l'escut es pot veure a la part inferior dreta de la foto, entre l'arbre i la porta». No sé si val la pena.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Molt probablement no superaria una proposta d'esborrat. El que diu l'article 35.2 de la Llei de Propietat Intel·lectual és que "''Las obras situadas permanentemente en parques, calles, plazas u otras vías públicas pueden ser reproducidas, distribuidas y comunicadas libremente por medio de pinturas, dibujos, fotografías y procedimientos audiovisuales'", i l'escut de l'uniforme no està situat permanentment al carrer, per molt que els bombers treballin a l'exterior, i per tant no està cobert per la llibertat de panorama. La façana de la caserna sí que està permanentment a la via pública.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que això (Commons:De minimis) val per imatges lliures per altres motius, però a Espanya no hi ha una limitació del dret de panorama per logos. On sí que valdria seria en la fotografia de l'interior no accessible públicament d'una caserna, que no té drets només perquè no hi ha res creatiu, on sortís de manera accessòria un logo o un altre element amb drets d'autor.

És més, el que una cosa sigui de minimis a la imatge vol dir que no és el tema de la imatge, sinó només un element que és allà al mig i que no es pot evitar. Si la foto que inclou el logo en un racó serveix per parlar de com és el logo, aleshores aquest ús ja no és de minimis.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Si ens cenyim a la legislació espanyola, podríem anar a preguntar a Wiki ES. El fet que Wiki ES (on no accepten cap imatge no lliures) no hagi fet servir aquesta suposada excepció per carregar logos i escuts inclosos en façanes em fa pensar que no és tan fàcil com sembla.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A eswiki no carreguen imatges localment, independentment de que la legislació espanyola o la de qualsevol altre país n'admeti l'ús. Haver complir amb la legislació dels països on es fa servir el projecte, perquè s'hi parla la llengua, a eswiki voldria dir haver de tractar amb una vintena de legislacions diferents, i no em sorprèn que fa anys decidissin deixar-ho córrer i fer servir només imatges lliures, motius filosòfics a banda. Els projectes que hem de tractar només amb quatre legislacions i la majoria de vegades amb la mateixa ho tenim més fàcil, i a enwiki ho tenen més fàcil encara perquè van decidir seguir la dels Estats Units, on són els servidors, i oblidar la resta.

O sigui, en això, eswiki no ens serveix de referència.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Un moment, parlem de carregar imatges localment o que també es puguin carregar a Commons? Perquè si carregar els escuts localment és una opció, no cal que les imatges siguin lliures, les podem carregar invocant l'ús legítim com amb els milers de fitxers a Categoria:Imatges logotip.

(una altra qüestió és si el nostre ús d'aquests logotips realment compleix els requisits de l'ús legítim, però el cas de l'escut dels Bombers de Barcelona no seria ni més ni menys legítim que el de cap altre fitxer en la dita categoria)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'ús legítim és una figura de la legislació estatunidenca. D'acord amb les polítiques de la Fundació, cada projecte ha de tenir una política d'exempció que compleixi amb la legislació americana (perquè els servidors són als Estats Units) i la del lloc on es faci servir el projecte. La legislació espanyola inclou el dret de citació i la francesa crec que inclou un dret semblant. Aleshores, podríem carregar localment fitxers que complissin el dret de citació i el fair use.

És dubtós si l'escut per il·lustrar l'article compleix amb el dret de citació, però també és cert que tenim milers d'imatges carregades localment que encara estan més agafades amb pinces i que ningú no esborra.

Aleshores, carregar localment també és una opció. És el segon punt del segon missatge d'aquest fil.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Per això: si és una opció viable carregar-ho localment com a ús legítim/dret de citació, jo no m'escalfaria el cap buscant maneres de carregar-ho a Commons.

Joandrés (discussiócontribucions)

Entenc que podria carregar els logos localment (encara que no entenc què vol dir això) i no a Commons. De tota manera, a les pàgines de Wikipedia dels bombers de Paris, Londres, Nova York, San Francisco, tots ells tenen el logo o escut a Commons, amb la condició de que no es pot reproduir. Jo entenia que el permís que m'han donat és el mateix, que el publiqui però amb la condició de que no es pugui reproduir. El problema és a Espanya doncs?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si us plau, pots posar l'enllaç de quins fitxers de Commons et refereixes? Jo he trobat :en:File:New York City Fire Department Emblem.svg, que no és a Commons sinó a la Viquipèdia en anglès i no té cap autorització dels bombers ni del propietari dels drets (ni li cal per com està carregat).

Joandrés (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fixa't que cap d'aquests fitxers té un permís del propietari, ni li cal per com està carregat, i l'únic que és a Commons hi és per una especificitat dels Estats Units, tot i que dubto força que aquí estigui aplicada correctament perquè el logo no sembla obra del govern federal sinó d'una administració local.

Aleshores torno a la resposta del 6 de febrer.

Joandrés (discussiócontribucions)

La data de la teva resposta no em surt. Em diu 'fa 2 mesos'. Suposo que et refereixes a la que em deies que puc posar l'escut fent servir el dret de citació, si parlo de l'escut. Parlaré de l'escut, doncs ;-)

Però com es puja la imatge localment, i no al Commons?

Joandrés (discussiócontribucions)

Ja he trobat com es veu la data de la reposta!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em referia a la meva primera intervenció en aquest fil, en resposta a la teva intervenció inicial.

I carregar localment es fa amb l'enllaç de l'esquerra "Puja un fitxer" i aleshores anant a l'"enllaç directe per a excepcions.

Joandrés (discussiócontribucions)

Hola, ja he carregat localment l'escut històric de Bombers de Barcelona. A l'apartat 'Resolució reduïda' em surt l'avís: No s'ha explicat si la resolució usada pot ser fraudulenta que no sé com respondre. Què hi he de posar?

Joandrés (discussiócontribucions)

No sé si he solucionat el tema, carregant el mateix escut però amb resolució més baixa (627 x 709 píxels. Més baixa que l'original). Si és així, caldria eliminar l'escut carregat abans amb el nom Fitxer:Escut historic.png. Gràcies!

Resposta a «Escut de Bombers»