Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Sorenike (discussiócontribucions)

Hola a tothom!

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, des d'Amical Wikimedia el 8 de març proposem el concurs d’edició Dones independents amb l'objectiu de crear i millorar articles de dones, emmarcat en la iniciativa global Viquidones, de forma que continuem lluitant per reduir el biaix de gènere de la Viquipèdia.

En aquesta ocasió, ho hem volgut vincular aquesta iniciativa als aniversaris de diverses independències de països llatinoamericans, com Mèxic o Perú, per tal de donar-li una visió cultural diferent. Per aquesta raó les biografies són de dones destacades de tota la geografia llatinoamericana i centrant-nos en el període del segle XIX.

El concurs durarà una setmana, del 8 al 14 de març. A la pàgina del viquiprojecte trobareu els articles que proposem crear organitzats segons el país d'origen de la biografiada, així com una bibliografia de referència per començar-hi a treballar. Trobareu, com és habitual, tota la informació referent al sistema de puntuació i altra informació de rellevància.

Encara que el sistema de recompte és automàtic, us animem a participar i a utilitzar l'etiqueta #Donesindependents tant a la Viquipèdia com a les xarxes socials. Per descomptat, si teniu qualsevol qüestió no dubteu a formular-la.

Us hi esperem! Animeu-vos a participar!

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdó, potser seria Dones i independència, no? En una enciclopèdia convé fer ús correcte dels termes, i independent és un qualificatiu amb un sentit determinat. Cordialment,

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Fins ara només havia llegit el títol de la iniciativa i en cap cas havia pensat en el significat "dones independentistes". Crec que no ajuda gens a la llengua fer servir l'adjectiu malament. Entenc però que ja és tard per canviar-ne el nom.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Al menys les cinc que vaig editar jo, eren dones independents en el sentit més estricte del terme. Van deslliurar-se dels costums de l'època, del patriarcat, etc. i van crear-se una carrera per si soles. Res a veure amb si eren independentistes o si van tenir a res a veure en la independència del seu país (de fet, alguna va néixer després).

FranSisPac (discussiócontribucions)

Ja sé que ara és estèril insistir-hi, però una cosa és definir l'àmbit del projecte com referit a dones independents (emancipades, lliures, autònomes), o dones independentistes (activistes per la independència) o, com sembla el cas, dones que van viure en èpoques marcades per les independències dels seus països. Com diu en @Pau Colominas, utilitzar l'adjectiu que no correspon «no ajuda gens a la llengua». Cordialment.

Sorenike (discussiócontribucions)

La idea del títol no era fer articles de dones independentistes, de fet, de totes les biografies que s'han fet no totes van participar o ni tan sols viure les independències, sinó que van néixer anys després. Però sí és cert que el títol se'm va acudir pel tema del bicentenari d'alguns processos independentistes. No obstant això, com diu en @Cataleirxs, la idea era fer articles de dones d'aquella època -el segle XIX- que van actuar amb una total o relativa independència del marc social que els va tocar viure. Per tant, és més adequat utilitzar l'adjectiu independent que no independentista, encara que casualment algunes d'elles van ser totes dues coses.

Resposta a «Nou concurs! Dones independents»