Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Crear propietats "escèniques" a Wikidata

8
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

Voldria demanar-vos un cop de mà perquè no tinc massa experiència en temes tècnics a Wikidata i la La Taverna en català d'allà no té participació pràcticament.

La qüestió és que, tal i com existeixen totes les Q de temporades esportives (ex. Temporada 1996-1997 del FC Barcelona (Q3755045)), vull crear també les del Teatre Nacional de Catalunya (ex. Temporada del 1996-1997 del Teatre Nacional de Catalunya (Q107407610). Ara mateix existeixen les del Liceu (ex. Temporada 1996-1997 del Liceu (Q20104156)) però no són un exemple molt complet a seguir, i no hi ha altres referents culturals que m'hagin servit.

En base a això, a Wikidata hi ha les propietats Temporada del club o equip esportiu (P5138) i Temporada esportiva de (P3450), però tot relacionat marcadament amb esport i no cultura. Quines creieu què haurien de ser les propietats per a lligar tot això entre els elements clau, però en el camp cultural? Si algú em pot ajudar a demanar-les a Wikidata com a primera vegada, per aclarir-me sol e futur ocasions, ho agraïria. Gràcies.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

També entenc que caldria una propietat lligada com "obres representades" per enllaçar totes les actuacions que van tenir lloc en aquesta temporada, oi?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per crear elements (Q) a Wikidada no cal demanar res. El que sí que cal demanar és la creació de propietats (P).

L'únic límit per la creació d'elements és d:Wikidata:Notability, però entenc que per les temporades del TNC no hi ha d'haver problema encara que no tinguin ni article ni categoria en cap projecte.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies @Pere prlpz. Sí, elements ja n'he creat centenars. Parlo de crear propietats (quines i com) relacionades amb les temporades culturals d’una institució concreta vs. les esportives que ja existeixen als elements de futbol i similars.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Veient casos com Temporada 2018-2019 del Teatro Real una temporada està formada per produccions específiques d'una obra, que es representen "n" vegades entre dues dates. És diferent a "obres representades", que seria una opció millor que ara, que no tenim res.

Abans de pensar en quines propietats ens caldran, s'hauria de decidir quin nivell d'informació es vol contemplar; què fem, diem que s'ha representat "Faust" o el "Faust" d'Àlex Ollé ?.

En el cas del cinema, només hi ha una estructura per obra (més els remakes), però en teatre/òpera hi ha "n" produccions. Si es vol arribar a aquest nivell de detall, cal tenir un item per producció, i els actuals item de l'obra (el "Faust") ens aporten dades de l'autoria i format, però no dels executors.

No sé quina idea tenies. A disposar !

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ostres, és un molt apunt i exemple, gràcies! No sé si convindria arribar al nivell de detall del "Faust" d'Àlex Ollé: potser es pot afegir una declaració "obres representades" i allà, citat l'element "Faust", afegir els qualificadors concrets de "dirigit per" (Àlex Ollé) i un altre com ara "circumstàncies" per especificar que és una adaptació. Això seria dins la Q de la temporada del teatre.

El mateix per a la pròpia Q de Faust, en què l'obra general tingui una propietat "històric de representacions" que pugui englobar totes les adaptacions com les propietats que llisten presidents. No sé si m'explico o si serviria, perquè el que està clar és que si ja tenim una bona feinada per crear elements d'obres catalanes i relacionar-les amb temporades artístiques, segregar-les en cada adaptació és inassumible.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, segregar-les en cada adaptació és tan inassumible com afegir qualificadors cada vegada que les esmentem. A més, tenint en compte que algunes produccions fan gires, pot ser més pràctic tenir la informació de la producció junta que posar-la en cada temporada on hagi actuat.

Una altra cosa és que per temporades antigues tindrem poquíssima informació de cada producció.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

El que diu en @Pere prlpz és que tenim un article per l'alzina, per les seves varietats (alzina surera) i per alguna de molt especial, com la Alzina de can Gol.

Ara bé, és impensable tenir entrada per a totes les alzines que hi ha al món.

Una mostra prou bona (amb continguts redundants que s'haurien de polir) de les 32 representacions teatrals singulars que tenim, podrien ser:

Sobre la comparativa amb l'esport que feia en @Xavier Dengra, té tota la raó que l'esport està més ben dotat de propietats, però tot i haver 18000, no hi són tots, afortunadament. Un exemple:

La idea de "què l'obra general tingui una propietat "històric de representacions", és estructuralment incorrecte. Dins els item no ha d'haver la llista de conceptes que són candidats a ser items que apuntin cap a ell. Existeix la Llista d'obres (P1455) per indicar un article VP que la contingui, però no per a contenir llistes dins l'item de l'obra principal.

Resposta a «Crear propietats "escèniques" a Wikidata»