Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Enquesta pilot sobre el Codi Universal de Conducta (Enquesta de seguretat)

22
STei (WMF) (discussiócontribucions)

Hola, comunitat catalanoparlant,


La Fundació Wikimedia realitzarà una enquesta anònima per mesurar i entendre les percepcions de seguretat en unes comunitats wiki seleccionades.

Aquesta enquesta respon a una recomanació comunitària del Codi Universal de Conducta (UCoC). Aquesta recomanació va demanar una plataforma perquè els col·laboradors puguin expressar-se de manera segura sobre si se senten segurs en un projecte concret o no.

L'enquesta es distribuirà amb l'eina QuickSurvey i es durà a terme en wikis seleccionats cada tres mesos, a partir del 2022.

Actualment, l'equip Trust and Safety Tools (eines de confiança i seguretat) està millorant l'eina QuickSurvey com a pas previ al desplegament de l'enquesta. Abans de fer-ho realitat, ens agradaria provar-ho per a garantir que tot funciona correctament i abordar qualsevol qüestió.

Volem provar aquesta enquesta al projecte ca.wikipedia.org perquè la comunitat hi participi i ens faci comentaris.

Mitjançant els comentaris rebuts, podrem conèixer coses com les taxes de resposta dels usuaris, quina mena d'"errors" us podríeu trobar, i obtenir la vostra retroalimentació sobre qualsevol altra cosa que us adoneu i vulgueu discutir.

En fer aquesta recerca pilot, també esperem poder almenys proporcionar a la comunitat les dades d'aquest mes d'enquesta perquè també hi pugueu reflexionar.

Us importaria compartir aquí amb antelació qualsevol dubte que tingueu sobre l'enquesta de prova?

Esperem amb interès tenir notícies vostres.


Salutacions cordials,

Sandister en nom de l'equip Trust and Safety Tool, i traduït per @Vriullop

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Em sembla una oportunitat fantàstica per fer una enquesta sobre l'estat de salut de la nostra comunitat.

Vriullop (discussiócontribucions)

Gràcies, Sandister. Ens agrada ser conillets d'Índies (guinea pigs) :-) En Robert ho diu bé, és una oportunitat.

Notifico TaronjaSatsuma, FYI i per si hi vol afegir res. Ets el primer que recordo dels que han participat a UCoC. N'hi ha més, notifica'ls, pls.

STei (WMF) (discussiócontribucions)

He enviat un missatge a la llista de correu catalana. Espero que el missatge hagi estat lliurat. N'hi ha prou, si us plau? O hi ha altres maneres d'arribar a més gent de la comunitat?

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

@STei (WMF): That list is de facto abandoned. I would recommend you to ping Amical Wikimedia to share it on our internal channels. Altough Amical's list is not very active, at least there is a weekly message and about a hundred people registered.

Vriullop (discussiócontribucions)

Confirmo que s'ha rebut a la llista de correu wikica-l.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Ep!, quina és aquesta llista de correu?

STei (WMF) (discussiócontribucions)

A més, he enviat un correu electrònic a la llista de correu de la comunitat catalana.

–––

I sent an email to the Catalan community mailing list in addition.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

He hagut de buscar-la. És una cosa que va quedar en desús (substituïda per la d'Amical Wikimedia, supose). Ací pots vore els missatges, i a baix de tot pots unir-te.

Mai l'havia utilitzada, però va bé estar subscrit per coses com esta.

STei (WMF) (discussiócontribucions)

Gràcies, ja estic en aquesta llista.

–––

Thank you, I am on this list already.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Gent, aquesta llista s'usa?!? El darrer missatge és de fa dos anys i l'anterior de fa gairebé 5!! No caldria fer nèt/reorganitzar aquestes llistes infrautilitzades??

@STei (WMF), I'm just asking whether we should still use this list as there are only 3 messages for the lasts 5 years.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Si està abandonada, la veritat, no veig cap raó per subscriure-m'hi.

En qualsevol cas, pel que veig, la STei hi ha enviat l'enllaç a aquesta conversa. Dedueixo, doncs, que hem de discutir aquí si volem fer una enquesta amb aquesta nova eina i quina enquesta hem de fer, no? Potser en @CristianCantoro tindria algun suggeriment de preguntes a fer, com a resultat de l'estudi que ens va presentar a la Viquitrobada 21. El Marc Miquel és l'altra persona de l'estudi, però no sé quin usuari té a la VP. Li enviaré un correu.

Marcmiquel (discussiócontribucions)

Hola Robert! Conec el contingut de l'UCoC, però la seva aplicació em sembla necessària però complexa. Ara mateix veig que tenen en compte moltes directrius, que entenc que és per cobrir tots els casos. Més endavant es veurà per on sorgeixen els problemes/solucions.

De fet, sincerament, no tinc clar com de diferent pot ser la nostra comunitat d'altres, per pensar en preguntes específiques.

Veig que es comença amb un comitè global (U4C), però entenc que caldria tenir gent local de cada Viquipèdia que en sigui responsable. Llavors, em pregunto com es farà la selecció de persones. Entenc que caldrien criteris de diversitat i d'independència amb d'altres grups d'editors (alguns de formals com els admins i d'altres d'informals, com els que van començar fa certs anys).

També em pregunto com es faran servir els "casos tancats" per poder deliberar sobre casos nous semblants (jurisprudència). També si hi haurà algun mecanisme per "alinear" les pràctiques en cada llengua, perquè no siguin massa severs amb uns i tous amb uns altres.

M'agradaria saber també si es contempla fer enquestes regulars sobre la percepció de la salut de la comunitat / la implementació de l'UCoC, per mirar d'entendre quina és la percepció de tot tipus d'usuaris sobre l'estat de la salut comunitat. Es clar que això pot tenir limitacions (els novells potser no et responen perquè no la veuen i ja han marxat...). Però tenir un codi en vigor hauria d'anar acompanyat d'una monitorització i crec que d'això no n'he llegit res.

Quan la @STei (WMF) ens passi les preguntes, hi farem una ullada.

Salut i bon dia!

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, Marc. Veig que no havia entès del tot el que explicava la STei. Amb una segona lectura entenc que volen provar l'enquesta en concret amb nosaltres. Abans havia entès que volien provar l'eina per fer enquestes. Així doncs, sí, ens hem d'esperar que facin la proposta concreta. Salut!

Vriullop (discussiócontribucions)

Hi, Sandister. From the comments above:

  • What are the questions proposed by QuickSurvey?
  • Do the answers have a statistical purpose only?, or
  • Will the reported cases be treated in any way?
STei (WMF) (discussiócontribucions)

Hola,

Aquesta és la pregunta proposada: en els darrers 30 dies, us heu sentit insegur o incòmode contribuint a la Viquipèdia (ca.wikipedia.org)?

També amb els comentaris, podrem esbrinar coses com ara les taxes de resposta dels usuaris, quin tipus d'"errors" podeu trobar i obtenir comentaris sobre qualsevol altra cosa que noteu i vulgueu parlar.

–––

Hello,

This is the proposed question: In the last 30 days, have you felt unsafe or uncomfortable contributing to Wikipedia (ca.wikipedia.org)?

Also with the feedback, we'll be able to find out things like user response rates, what kind of "errors" you might encounter, and get feedback on anything else you notice and want to discuss.

Vriullop (discussiócontribucions)

Gràcies. No hi veig cap inconvenient. Serveix per a dos propòsits: provar l'eina i tenir ja unes primeres dades.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord amb en Vicenç. Endavant.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

No en recorde a cap en concret, però gràcies pel ping, Vicenç. Hi @STei (WMF): Nice to see you on our home wiki. Waiting for updates.

STei (WMF) (discussiócontribucions)

Estic content de treballar amb la comunitat catalana. Gràcies per la benvinguda.

STei (WMF) ha amagat aquest apunt (historial)
STei (WMF) (discussiócontribucions)

Tothom,

hi ha una actualització de la discussió sobre el desplegament de l'enquesta aquí.


Bàsicament diu que:

"Estem pensant en desplegar l'enquesta abans del divendres 17 de desembre. Si això no passa, és probable que la desplegarem el gener de 2022.

Si us trobeu amb l'enquesta, podeu respondre-la i després donar-hi comentaris".


Gràcies.

Resposta a «Enquesta pilot sobre el Codi Universal de Conducta (Enquesta de seguretat)»