Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Actualització: Enquesta pilot sobre el Codi Universal de Conducta (Enquesta de seguretat)

22
STei (WMF) (discussiócontribucions)

Hola, comunitat de la Viquipèdia en català,


Fa unes dues setmanes, vam esmentar que la Fundació Wikimedia realitzaria una enquesta anònima per mesurar i entendre les percepcions de seguretat en comunitats wiki seleccionades.


Aquesta enquesta respon a una recomanació de la comunitat segons el Codi Universal de Conducta (UCoC).

També hem esmentat que l'equip d'eines de confiança i seguretat provaria aquesta enquesta a ca.wikipedia.org per ajudar-nos a recollir comentaris.


Estem pensant en desplegar l'enquesta abans del divendres 17 de desembre. Si això no passa, probablement el desplegarem el gener de 2022.


Si us trobeu amb l'enquesta, podeu respondre-la i després donar comentaris.


Salutacions cordials,

@STei (WMF), en nom de Trust and Safety Tools Team

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre,

Voleu desplegar una enquesta externa (està adaptada o desenvolupada atenent al nostre context sociolingüístic? Què vol dir «que respon a la petició de la comunitat»? La nostra pròpia comunitat, o en quin context?) demà mateix, però no sabeu si ho fareu finalment? I dieu que si funciona hi ha gent que la veurà i podrà respondre, i gent que no?

Com podeu assegurar que hi haurà una participació justa, equilibrada o un sentit cronològic? Des d'un punt de vista acadèmic, aquí falten moltes dades o explicacions perquè d'una iniciativa així se'n puguin extreure resultats fefaents. O bé no acabo d'entendre gens el missatge, o em sembla d'una comunicació deficient d'un dia per l'altre….

Gràcies d'avançat!

STei (WMF) (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ho insisteixo perquè crec que hi ha dubtes que no s'esvaeixen reprenent el fil anterior que heu enllaçat a l'inici. Sobretot pel que fa a la possibilitat que es mostri a alguns usuaris i no a d'altres, o que les dates no siguin definides. Gràcies!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra: puc estar d'acord amb certs dubtes. Per exemple, el fet que la Sandister Tei (persona d'indubtable vàlua, i que vaig tindre el plaer de conéixer i entrevistar fa mig any a la WikiVibrance l'any passat), no parle català dificulta la comunicació. Ahir vaig traduir un document en castellà farcit de subordinades, i és un mareig fer-ho, o siga que tot no és tan senzill com usar el traductor de Google.

D'enquestes externes (somehow adaptades i gens adaptades) n'hem tingut a cabassos, coses implementades d'un dia a l'altre també n'hem tingut, i del punt de vista acadèmic no vaig a dir res perquè ni m'hi dedique a la investigació ni crec que açò siga una recerca acadèmica.

L'únic interrogant que em queda és el de la comunitat, i sembla que el @Vriullop: té la resposta.

Vriullop (discussiócontribucions)

Del resum que ja es va enllaçar en el missatge inicial: "Recomanem que la Fundació treballi per crear un sistema on els col·laboradors puguin expressar-se de manera segura sobre si se senten segurs en un projecte concret o no."

Vriullop (discussiócontribucions)
  • Petició de la comunitat: de la comunitat wikimediana que ha participat a UCoC, era una de les peticions.
  • Quan es veu: segons els paràmetres que es defineixin a mw:Extension:QuickSurveys, segurament aleatòria. És una enquesta i una eina no intrusiva. No has trobat mai el missatge "s'ha carregat correctament la pàgina"? Doncs igual amb una altra pregunta.
  • Resultats fefaents: és una prova pilot, els resultats esperats és que detectem i comentem problemes amb l'eina.

En 16 dies del fil anterior no veig que hi hagi dubtes com per aturar-ho.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Jo ho veig bé. Vaig provar l'eina i no és gens intrusiva.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies per les respostes, @Vriullop i @TaronjaSatsuma. No dubto de la bona intenció de @STei (WMF) (thanks for your efforts in translating your messages into Catalan!).

Tanmateix, segueixo amb moltes reserves que 1) s'avisi només amb un dia d'antelació (malgrat que del fil anterior no hi haguessin dubtes, una cosa no té res a veure amb l'altra), 2) sense garanties si realment es posarà en marxa demà o no, i 3) sobretot el "segurament" aleatòria, sense poder asseverar-ho. Que és una eina no intrusiva, hi puc estar d'acord, però una enquesta que "pregunta sobre el sentiment de seguretat de la comunitat" és una pregunta prou seriosa per a fer-la obertament a tothom o, en cas que sigui aleatòria, s'expliciti de manera definida i pública a priori, així com la manera en què es tractarà el fet de "tenir ja unes primeres dades".

L'extensió QuickSurveys permet definir paràmetres aleatoris, sí, però també audiències clarament definides. Jo voldria que, si finalment s'inverteixen tecnologia, temps i diners de personal en fer enquestes per al nostre context lingüístic en un tema molt seriós i que possiblement definirà les nostres polítiques wiki, es facin amb cap i peus i ni deixin qüestions de criteris ambigus (ja sigui per valorar l'eina com a tal o les respostes). Vaja, penso que és un tema que s'ho mereix.

Jo demanaria amablement aturar la implementació fins que no s'especifiquin tots els detalls concrets que no s'han definit encara en aquest fil ni en l'anterior: inici i duració de l'enquesta avisats no en menys de 24h (fet no comentat al fil anterior), perfil d'enquestats (aleatori o públic objectiu, amb seguretat), quina és la finalitat de les dades (eina com a tal? mostra representativa de respostes basades en criteris de públic objectiu? ambdues?).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Per últim, i el que em sembla més important si realment volem extreure dades fiables: què vol dir exactament la pregunta sense cap mínim context? «Us heu sentit insegur o incòmode contribuint a la Viquipèdia?»

El terme «insegur» es pot aplicar des de la percepció de la bretxa digital (interfície amable o no), fins a les capacitats personals (em sento vàlid o capacitat per editar un article) fins al tema de l'assetjament (que entenc que és el que es vol cenyir en el futur) o la privacitat digital. El mateix aplica per al terme incòmode, igual o més ambigu. I no és que cap de les altres percepcions de la pregunta, en l'àmbit de la «Seguretat», siguin tampoc negligibles, ni molt menys.

I ho sento per la parrafada, però és que com més hi penso menys clar ho veig. És un tema cabdal com per anar-lo preguntant en proves pilot per temptejar eines o col·leccionar dades disperses. Per provar una eina es poden preguntar infinitat d'altres temes fins que la tinguem polida per anar al moll de l'os.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra, crec que tots els teus dubtes i preguntes són normals i legítims. Jo també me les faig i les has exposat molt bé. La meva postura, però, és de confiança amb la gent que ha preparat l'enquesta, en el sentit que estic segur que també se les han fet i n'han tret algunes conclusions. Em puc imaginar fàcilment, per exemple, que el fet que es pugui fer un comentari després de respondre la pregunta, serveixi, per aquelles persones que ho desitgin, d'aclarir l'ambigüitat més que evident (i no sé si expressament volguda). També deuen haver pensat que provar l'eina necessitin fer una pregunta seriosa, sobre un tema cabdal, precisament per extreure'n conclusions pel que fa a la voluntat dels usuaris de respondre.

Potser m'equivoco, però jo no els demanaria que ho aturessin, malgrat els dubtes. Estic segur que els podrem resoldre ben aviat.

Vriullop (discussiócontribucions)

Sobre la data: "L'enquesta [...] es durà a terme en wikis seleccionats cada tres mesos, a partir del 2022 [...] En fer aquesta recerca pilot, també esperem poder almenys proporcionar a la comunitat les dades d'aquest mes d'enquesta." Dit el 30 de novembre, provant-ho durant un mes abans de llançar-ho el 2022, i esperant comentaris abans de començar, ja es podia intuir que seria a partir de la segona quinzena de desembre, salvant retards d'última hora. A mi no m'ha estranyat gens. A més, segurament no som dels wikis prioritaris a seleccionar cada tres mesos, així que és una oportunitat. L'alternativa és deixar-la passar a un altre wiki.

Sobre els paràmetres: "podrem conèixer coses com les taxes de resposta dels usuaris". Això vol dir que s'hauran d'anar ajustant fins que les taxes de resposta siguin prou significatives. Per això es fa la prova pilot. Si realment volem saber els paràmetres a priori, deixem-ho córrer fins que siguin estables.

Finalment, els objectius del pilot inclouen detectar errors i obtenir feedback. Aquests comentaris ja són un feedback i, per tant, útils com a pilot. Altrament, no tindríem aquesta possibilitat, almenys durant el 2022.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Comparteixo bastant les preocupacions del @Xavier Dengra:, però com que ell ja ho havia explicat bé, no m'havia semblat necessari intervenir. Tanmateix, voldria dir que, tot agraint les explicacions del Vicenç i el Taronja, m'agradaria que l'equip de WMF també passés a respondre a preocupacions com les del Xavier.

En ocasions anteriors, com ara el debat del ContentTranslation, les persones responsables de la WMF no s'han dignat a respondre, i ja seria curiós que per una banda ens diguin que fan enquestes perquè ens volen conèixer millor i per l'altra ens trobem un mur de silenci quan demanem aclariments.

Vriullop (discussiócontribucions)

D'on ho treus que ens vulguin conèixer millor?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Quina és la finalitat d'una enquesta si no conèixer millor les persones que hi responen i la seva opinió respecte a un o diversos temes?

Vriullop (discussiócontribucions)

Sí, però la qüestió rellevant és saber a qui interessa. A mi sí, encara que siguin resultats provisionals d'un pilot, vull analitzar què tenim i on som. L'objectiu del projecte no és fer enquestes. És un pas més per acabar amb canals i eines de resolució de conflictes. Ens afecta directament als administradors locals i hauríem d'estar col·laborant des del primer dia. Posar-se a veure-les venir suposa anar a remolc de comitès externs.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Vriullop: A més, segurament no som dels wikis prioritaris a seleccionar cada tres mesos, així que és una oportunitat. L'alternativa és deixar-la passar a un altre wiki.

Quin és el problema en deixar-ho passar a un altre wiki? És un tema pel qual haguem de competir amb altres llengües, aquest? Jo quan es pregunta finalment un aspecte fonamental com aquest (que tampoc estic d'acord que s'implementi amb una filosofia top-down), vull que es faci amb totes les garanties tècniques, el debat previ, l'anàlisi de dades convenient i les respostes resoltes sobre com s'implementarà.

Les proves es poden fer en qualsevol wiki, i si es fan en el nostre, no directament amb aquestes qüestions cabdals. Si realment volem saber els paràmetres a priori, deixem-ho córrer fins que siguin estables: sí, estic totalment d'acord amb fer això. Crec que ens deixa més aviat en mal lloc justificar que les provatures bàsiques d'una eina les fem amb qüestions sobre percepcions d'assetjament.

Vriullop (discussiócontribucions)

L'eina és el mitjà no la finalitat. QuickSurvey és del 2015 i ja està provat.

STei (WMF) (discussiócontribucions)
TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Sounds great, despite some mistranslated user names. Have a nice day!

STei (WMF) (discussiócontribucions)

Hola a tothom,

Només volia fer-vos saber el nostre progrés en respondre les vostres preguntes.

Hem actualitzat una pàgina Meta aquí que proporciona informació.

Però encara no s'ha traduït al català.

Estic treballant per trobar traductors. Tanmateix, si voleu ser voluntari, feu-m'ho saber.

Finalment, tenim alguns resultats de l'enquesta pilot a ca.wikipedia.org i aviat compartirem els nostres resultats amb la comunitat.

Resposta a «Actualització: Enquesta pilot sobre el Codi Universal de Conducta (Enquesta de seguretat)»