Usuari:Marcmiquel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sobre mi


Babel

Informació Babel de l'usuari
es-4 Este usuario tiene un conocimiento casi nativo del español.
Viquipedistes per llengua
Informació Babel de l'usuari
it-3 Questo utente può contribuire con un livello avanzato in italiano.
Viquipedistes per llengua
Informació Babel de l'usuari
ro-2 Acest utilizator poate contribui cu un nivel intermediar de română.
Viquipedistes per llengua

Sobre mi

Anys i anys, per molts anys...
L'aniversari d'aquest viquipedista és el 18 de maig.
Viquipedistes de Catalunya Aquest viquipedista és originari d'Igualada.
Estelada Aquest viquipedista dona suport a la independència de Catalunya.


Estudis

Aquest viquipedista està doctorat en Experiència d'Usuari.
Enginyer Aquest viquipedista és un enginyer Telecomunicacions.
Aquest viquipedista és llicenciat en Humanitats.

La Viquipèdia i jo

Persönliche Bekanntschaften Aquest és un compte conegut i confirmat, no és cap compte titella.
(→ Verifica - info)
Aquest usuari fa 14 anys, 1 mes i 26 dies que és a la Viquipèdia.


Uep!

Em dic Marc Miquel i Ribé i sóc d'Igualada. Vaig anar a la Universitat Politècnica de Catalunya ​​on vaig estudiar enginyeria de telecomunicacions i un màster en Gestió de Telecomunicacions i Enginyeria Aplicada. Alhora, també vaig estudiar una llicenciatura en Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya. Em vaig doctorar a la Universitat Pompeu Fabra en Comunicació (Interacció-Ordinador Persona), on vaig investigar sense beca diferents aspectes de la participació dels editors de Viquipèdia i la diversitat de continguts (és a dir, bretxa de cultura, geografia, etc.). Després d’això, el 2016 em vaig incorporar a la Universitat TecnoCampus Mataró-Maresme / Universitat Pompeu Fabra on he estat docent Experiència d’Usuari, Balanceig de jocs, Human-Computer Interaction, entre altres temes. Al mateix temps, també he estat investigant sobre la diversitat de continguts de Viquipèdia en col·laboració amb investigadors del centre de recerca Eurecat i he creat el projecte Wikipedia Diversity Observatory.

A part de Wikimedia, em vaig involucrar en un projecte per combatre Dark User Experience anomenat Dark Patterns "darkpatterns.org", per revelar les "interfícies dissenyades per enganyar-te". Vaig contribuir a llançar la primera versió del lloc web i vaig escriure alguns articles a la revista UX i un capítol de llibres sobre el tema per donar suport al projecte i reflexionar sobre l’ètica del disseny. També sóc dissenyador de jocs i he tingut l'oportunitat de dissenyar i publicar alguns jocs tant digitals com físics (dos jocs de cartes per explicar la cultura de Catalunya d'una manera divertida).

Viquipèdia, Amical i Wikimedia[modifica]

Sóc viquipedista des del 2010 quan em vaig incorporar a la comunitat catalana i em vaig integrar a Amical Wikimedia. A Wikimania 2011 a Haifa vaig presentar el meu primer estudi de recerca sobre la diversitat cultural.

Tot i que he creat articles, algunes traduccions d’altres idiomes especialment del Romanès i alguns milers d’edicions a Wikidata, aviat em vaig adonar que podria servir millor la comunitat i el moviment mitjançant altres activitats que no pas l’edició. A Amical Wikimedia, he organitzat diverses enquestes juntament amb el Mure per entendre les motivacions i opinions de la comunitat catalana i donat suport a diversos esdeveniments, tant de quan vam celebrar els 10 anys, com en les darreres viquitrobades.

Quan vaig conèixer que hi havia un moviment ràpidament em vaig entusiasmar per investigar la diversitat en continguts de Wikipedia segons diferents temes (per exemple, cultura, gènere, geografia, ètnia, etc.). De fet, tant la diversitat com la participació (engagement) es van convertir en el meu interès d'investigació i objectiu de la meva tesi doctoral. L’any 2017, vaig crear l’Observatori de la Diversitat (Wikipedia Diversity Observatory), un espai per estudiar la diversitat de continguts de les versions lingüístiques de Viquipèdia i solucions per millorar. El projecte aporta dades, publicacions de recerca, visualitzacions i eines per monitorar els continguts. El projecte es troba actualment en desenvolupament gràcies a una project grant i aporta dashboards amb visualitzacions i eines per tal de suplir els buits de contingut i compensar biaixos coneguts com de gènere, cultura, geogràfica, orientació sexual, entre d'altres.

Més tard, el 2019, em vaig involucrar en el procés d’estratègia Wikimedia 2030, inicialment al Grup de treball per a la diversitat i després com a escriptor. Allà vaig implicar-me especialment en la redacció i refinament del document estratègic final que conté principis i recomanacions.

Des del juliol del 2020 al gener de 2021 vaig ser president de la junta gestora d'Amical Wikimedia en un període de debat i transició a l'entitat.

A finals del 2020 vaig tenir el curiós honor de proposar el nom guanyador del projecte Wikifunctions. En retrospectiva, crec que el mèrit no va ser la meva originalitat, sinó en ser el més ràpid a proposar el nom. :).

Durant l'any 2021 vaig proposar-me de fer (com a mínim) un article sobre cultura romanesa durant 100 dies (tot emulant el repte 100 wikidays). Després de fer els cent primers articles/dies, em vaig animar i vaig acabar fent l'any sencer de traduccions del romanès i anglès al català, un total de més de mil articles. Una manera bonica de conèixer el país de la meitat de la meva família i seguir fent Viquipèdia.

El 2021, també vaig tenir l'ocasió col·laborar com a contractor amb el projecte de l'equip de recerca de la Fundació Wikimedia, Knowledge Gaps Index, donant suport a la creació d'una eina de seguiment dels forats de contingut.

Publicacions de recerca seleccionades[modifica]

Fa uns quants anys que investigo la Viquipèdia, en aspectes tan diversos com la diversitat de continguts, la participació dels editors o l'estratègia del moviment. Aquestes són algunes de les meves darreres publicacions per qui hi pugui estar interessat: