Vés al contingut

Viquipèdia:Usuaris coneguts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest és un projecte comunitari on els usuaris de la Viquipèdia actius en la vida real (trobades, associacions, grups d'edició) es fan visibles presentant-se. Cada usuari pot publicar voluntàriament el seu nom d'usuari i pot ser confirmat per altres que l'han conegut personalment. L'objectiu és millorar un ambient de treball amigable i d'esvair especulacions, si cal, sobre la identitat d'usuaris. Només es confirma el compte principal, no es discuteixen aquí l'ús de comptes titella.

Aquest sistema de confirmacions mútues és senzill i no cal cap verificació d'identitat externa. Es protegeixen les dades personals i l'anonimat. Pels desavantatges, vegeu les preguntes més freqüents.

Drecera:
VP:UC

Principi[modifica]

La participació és voluntària. Un compte d'usuari, com a "compte principal", és vàlid en aquesta pàgina quan almenys tres persones l'han confirmat associant-lo a una persona real que han conegut en una trobada personal. Ho fan només indicant la seva confirmació en la pàgina indicada més avall. Un usuari confirmat pot confirmar-ne d'altres. Un usuari no confirmat, o pendent de confirmació, és indicat en la llista com a «no confirmat»

Un usuari pot crear diversos comptes d'usuari. Alguns usuaris ho fan per diversos propòsits pràctics i legítims. De vegades els comptes titella s'utilitzen amb altres intencions que no tenen res a veure amb el treball enciclopèdic. Aquest procés no pretén discutir la legitimitat d'aquests comptes i només s'hi participa amb el "compte principal".

Anonimat i protecció de dades[modifica]

Prospecte del projecte en la Wikimania

A diferència d'un procés d'identificació, aquest sistema té l'avantatge de no desvetllar l'anonimat a la xarxa. Tots els participants poden decidir, com sempre, si volen desvetllar o no el seu nom real o dades de caràcter personal. Les confirmacions es fan només en aquesta pàgina via el nom d'usuari de la Viquipèdia. Res no canvia. No importa la data, el lloc o la freqüència de les trobades que s'han dut a terme, ni qualsevol altra dada. Per tant, es respecta plenament la privadesa i els principis de Wikimedia.

Si el sistema resulta contrari a l'esperat, o si l'usuari vol tenir més seguretat, és possible que un usuari confirmi facultativament amb una evidència independent de l'usuari. L'existència d'aquesta evidència es podria indicar en el compte principal.

Efectes pels usuaris[modifica]

 • Els usuaris que són coneguts per tothom podran rebre i donar moltes confirmacions.
 • Els usuaris menys coneguts poden ser confirmats com a veritables membres de la comunitat només que vagin una vegada a una reunió i es deixin confirmar. Així tots els membres de la comunitat poden reconèixer un membre menys conegut com una persona que participa a la comunitat activa.
 • Els comptes discrets no poden obtenir confirmacions, per exemple perquè ningú altre els coneix personalment.

Funcionament[modifica]

Cap requisit previ
No és cap votació. No hi ha cap requisit previ per a la participació, a banda de donar-se a conèixer fora de la Viquipèdia. Tothom hi pot participar. L'ordre de presentació dels usuaris no té cap valor informatiu.
Les regles són molt simples:
 1. Cal activar el giny «Erweiterte Benutzeroberfläche für Wikipedia:Persönliche Bekanntschaften aktivieren, um Bestätigungen hier vornehmen zu können» que es troba a la Viquipèdia en alemany en les Preferències sota l'encapçalament «Veränderung der Oberfläche».
 2. L'usuari inscriu el seu compte principal seguint les instruccions de de:Wikipedia:Persönliche Bekanntschaften/neue Anfragen (Coneguts personalment / noves sol·licituds) — aquesta pàgina apareix en alemany si no teniu el giny activat del punt anterior, en cas contrari es mostraran les instruccions en anglès (si teniu definida una llengua diferent de l'alemany).
 3. Tot seguit cliqueu l'enllaç «I want to take part in this» (Hi vull participar). En principi el compte no estarà confirmat i, per tant, l'usuari no ha de confirmar altres usuaris. Se suposa que un s'inscriu aquí després d'haver trobat altres viquipedistes ja confirmats, o ho té previst en els propers dies, durant alguna trobada en la vida real, una reunió, taula rodona, etc.
 4. Quan el vostre compte hagi rebut tres confirmacions, un bot us informarà automàticament.
 5. Els usuaris confirmats poden —esperem que ho facin— confirmar tots els usuaris que coneguin personalment en la vida real. La relació que tinguin entre ells (simpatia, antipatia, amistat o ménage à trois somriure) no importa.
No està permès aquí
 • Indicar en el camp de comentaris cap detall relatiu a la vida personal de la gent, sigui el que sigui (detalls de la trobada, la relació personal, elogis o crítiques, dades personals, etc.) Sota demanda es poden eliminar els comentaris inoportuns dirigint-se a la pàgina de discussió (en alemany o en anglès, demaneu ajuda si cal).
 • No es pot confirmar un usuari que no es conegui personalment en la vida real, fins i tot si un està molt convençut de la seva identitat.
 • La confirmació de diferents comptes de la mateixa persona, per exemple per confirmar els comptes titella fent-los passar com a comptes principals. Això es pot interpretar com un intent de frau que no pot passar desapercebut a llarg termini i pot tenir conseqüències per part de la comunitat.
 • L'edició manual de la pàgina de:Wikipedia:Persönliche Bekanntschaften/neue Einträge (en alemany: Coneguts personalment / noves entrades) és inútil. Especialment no està permès inscriure altres noms d'usuari que no sigui el propi compte.

Modalitats[modifica]

 • Es recomana posar la pàgina de:Wikipedia:Persönliche Bekanntschaften/Neu dazugekommen (en alemany: Coneguts personalment / arribats de nou) en la llista de seguiment per tenir una visió actualitzada de les noves inscripcions (el període es limita automàticament als dos últims mesos).
 • Si un usuari vol retirar la seva participació, el seu compte principal restarà anònim en la base de dades. Per raons de consistència, es mantenen les confirmacions dels usuaris retirats i queden anotades en un registre. Aquesta transformació en anonimat consisteix en un canvi de nom a «ex participant». Es possible desfer-ho en qualsevol moment a petició.
 • En el cas de frau, en qualsevol forma, el compte afectat i totes les confirmacions dels autors del frau es marquen en la base de dades com «esborrat».

Participació[modifica]

Interfície de gestió en alemany o anglès.

Llista de participants[modifica]

Queda afectat el meu anonimat amb la participació?[modifica]

 • No. Es fan només confirmacions ordinàries amb els comptes d'usuari realitzades sense cap verificació de cap dada independent de l'usuari. Només cal precaució amb els comentaris de la confirmació que puguin afectar a la protecció de dades. Això és vàlid també per les llistes d'inscripcions en qualsevol projecte de la Viquipèdia.

Per què hi ha alguns usuaris confirmats des del principi?[modifica]

 • La pàgina va poder arrancar amb alguns usuaris que eren coneguts per la Fundació o l'Associació i identificats amb el seu compte d'usuari.

Hi ha alguna verificació independent de l'usuari?[modifica]

 • Aquest projecte no conté actualment cap possibilitat que un usuari sigui verificat de forma independent. El títol «usuaris coneguts» implica que han sigut coneguts en la vida real. Quantes més confirmacions tingui un, més clara és la seva identitat i menys podrà fingir...

Aquest procés està protegit dels comptes titella?[modifica]

 • Caldrà trobar-los. Si descobriu un compte titella amb tres confirmacions com a compte principal d'un usuari que ja estava inscrit abans, mencioneu les vostres sospites en la pàgina de discussió. Es poden eliminar de forma relativament fàcil de la base de dades d'informació.

Què passa si jo mai no vaig a cap trobada?[modifica]

 • Llavors no estareu en aquesta pàgina.
 • Aneu-hi una vegada i deixeu-vos confirmar. Trobareu gent interessant que estaran disposats a confirmar-vos.
 • Convideu altres viquipedistes a trobar-vos per una xerrada o unes copes. No importa com us heu conegut. En les pàgines de la comunitat trobareu oportunitats de trobades, tallers, reunions formals o informals, etc.

He trobat una cosa en la base de dades que cal corregir. Com es fa?[modifica]

Exemples: He estat confirmat per algú que mai he conegut, he confirmat a algú per error, he trobat un compte titella. Els operadors del projecte poden corregir aquestes coses. Si heu rebut una confirmació dubtosa, primer heu de consultar amb l'usuari en qüestió a la seva pàgina de discussió. Potser us ha confós amb algú altre.

Per què s'utilitza una pàgina comunitària del projecte?[modifica]

 • Mostra qui participa a la comunitat activament en la vida real i motiva a unir-s'hi.
 • Clarifica les discussions i permet adreçar-se a les persones ben conegudes per la comunitat en lloc de comptes titella d'un usuari desconegut.
 • Permet reconèixer i acceptar els usuaris com a membres de la comunitat, encara que coneguin a pocs usuaris.
 • Facilita els contactes amb grups existents en alguns llocs.

Què passa si algú tracta d'abusar de la pàgina?[modifica]

 • Estrictament, aquest procediment no és inviolable; una persona meticulosa pot aconseguir més d'un compte confirmat durant un cert temps. Dos escenaris són possibles. El primer és excloure'l pels mètodes d'identificació anònima de Frank Schulenburg. El segon escenari és descartar-lo per la utilització de procediments comunitaris.
  1. Doble identitat - Teòricament es podria abusar de la comunitat presentant-se amb noms d'usuari diferents en diferents trobades. D'aquesta forma pot enganyar altres usuaris fent-se confirmar la doble identitat. Aquestes confirmacions només passaran desapercebudes si els garants no es coneixen entre ells.
  2. Frau compartit - Un segon escenari implica la complicitat d'uns usuaris per confirmar recíprocament els comptes titella. En aquest cas, es podria constituir un grup autònom de falsos comptes principals, que costaria un cert temps descobrir-los. Aquesta possibilitat d'abús pot existir en tots els procediments concebibles
 • Totes les possibilitats de frau suposen pels infractors un esforç d'inversió de temps i riscos sense obtenir al final cap resultat eficaç sinó la pèrdua de prestigi. A constitució de xarxes de relacions transversals conduirà tard o d'hora a descobrir-los.

Això no promou la formació de camarilles?[modifica]

 • La Viquipèdia és inherentment una xarxa social en la qual es poden constituir tant camarilles com grups de pressió. El fet de conèixer personalment una persona o no és independent de la simpatia a aquesta persona. Les simpaties o antipaties no han d'afectar el funcionament d'aquesta pàgina. Per a les persones que eviten el contacte personal amb altres viquipedistes es pot pensar en un futur de permetre la confirmació per mitjà d'un certificat digital personal.

Hi ha alguna còpia de seguretat de la base de dades i de l'script? Què passa si els responsables desapareixen?[modifica]

 • La base de dades, la interfície corresponent i el bot són en un compte conjunt de WMK-Labs. Per tant, no hi ha risc que es perdi alguna cosa. Si algun dels responsables actuals es retira, els altres o d'altres persones poden continuar sense problemes.
 • Els dumps diaris automàtics de la base de dades es troben aquí.
 • El codi font de la interfície web de la base de dades i del bot està disponible públicament aquí. El codi font del giny està disponible aquí i aquí.

Els interlocutors tècnics són Ireas, Wiegels i Euku. Estan a la vostra disposició per a preguntes i suggeriments en la pàgina de discussió del projecte en alemany.

Etiquetes d'usuari[modifica]

La plantilla següent es pot utilitzar en la vostra pàgina d'usuari. Inclou un enllaç a l'eina de confirmació:

{{Usuari conegut}}

En les vostres pàgines a Commons, Meta o Wikidata, podeu afegir l'equivalent en anglès:

{{User Personal Acquaintances}}

En altres Viquipèdies vegeu la plantilla corresponent d:Q16744021.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Usuaris coneguts