Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Tots els ocells del món ja tenen nom en català: viquiprojecte amb Wikidata?

9
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Arran d'aquesta notícia del 3/24, em pregunto si hi hauria cap possibilitat de fer un macroviquiprojecte amb prou temps i creuant Wikidata i TERMCAT per provar d'aprofitar que totes les espècies d'ocell del món ja tenen nom en català. També ampliar o crear articles d' espècies si aconseguim que no siguin pseudoesborranys d'una línia

Alguna cosa com el Viquiprojecte:Memòria Digital de Catalunya de fa uns anys. No cal que sigui ara, que potser se n'estan començant massa alhora i se'ls està fent morir d'èxit, però amb una mica de previsió abans de finalitzar l'any. Hi ha cap aficionat ornitòleg a la sala a banda d'en @Gerard Viader i l'expertesa amb mamífers d'en @Leptictidium?

Barcelona (discussiócontribucions)

Crec que @Nelo hi pot estar interessat

Pere prlpz (discussiócontribucions)
88.29.104.227 (discussiócontribucions)

Diria que en @Nelo porta anys picant pedra amb els ocells i ja hi ha moltíssima feina feta. Jo m'hi he afegit recentment, completant tan sols la família dels muscicàpids i alguna cosa més.p La proposta seria interessant i els meus esforços han anat en aquesta direcció, però us puc avançar que hi ha ha algunes complexitats: Mascarell i Termcat han seguit el criteri taxonòmic del HBW. A wikidata i a la wikipedia anglesa es segueix sobretot el criteri del Congrés Ornitològic Internacional (COI). I hi ha discrepàncies en un 10-15% de les espècies, que a voltes es consideren subespècies en una o altra llista mundial d'ocells. Això són maldecaps. En @Nelo, crec, ha procurat seguir aquesta coherència, mantenint el criteri del COI i catalanitzant el nom de l'article de l'ocell quan existia la referència al Termcat. Però crec es pot anar més enllà, doncs a la Viquipèdia, com a eina versàtil i plural, és poden plasmar i explicitar les freqüents diferències de criteri entre el COI i el HBW, quan hi són. Doncs es poden crear articles per als tàxons pol·lèmics, que al Termcat ja tenen un nom en català, però per al COI són tan sols una sub-espècie, com també s'han de crear els articles dels tàxons que no hi són al Termcat, però que el COI sí els assigna rang d"espècie. En qualsevol cas, crec que és fonamental mantenir en l'estructura d'articles de família-gènere-espècie el criteri taxonòmic del COI, tot esmentant al final les excepcions pertinents amb el HBW.

88.29.104.227 (discussiócontribucions)

Perdó, us he escrit des del mòbil en resposta a un avís del mail, que estic de vacances i sortosament lluny de l'ordinador. Sóc en @GerardViader

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies @Gerard Viader! Crec que efectivament està bé tenir en compte les diferències de criteri, però possiblement el 10-15% és un problema molt menor si parlem de disposar, en un primer pas, del nom de l'espècie a Wikidata i d'un objectiu a molt llarg termini de 11.000 espècies (articles).

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sí, el nostre ornitòleg en cap és el @Nelo:.

A la notícia surt la Glòria Fontova, el nostre contacte de referència al TERMCAT. :)

Tiputini (discussiócontribucions)

Ja hi ha un Viquiprojecte amb el Termcat engegat per l'Àlex Hinojo. El TERMCAT sempre ha estat disposat a compartir i col·laborar. Cocretament Gloria Fontova ja coneix Wikidata i en algun moment ja va manifestar que el TERMCAT podia cedir material per fer les proves que convinguessin. Tanmateix en aquest Diccionari, caldrà veure què s'hi pot fer amb el tema dels drets d'autor, perquè el TERMCAT només té els drets d'edició. Si cal que us ajudi en alguna gestió, ho faré de bon grat.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies @Tiputini. El conec, però tens raó que el podria haver enllaçat per donar més context. Crec que el problema aquí no rau en el TERMCAT, que sempre està disposat a involucrar-se amb nosaltres i ajudar, sinó en el múscul humà o botaire que tenim com a comunitat per bolcar manualment o automàtica més d'11.000 termes. Salut!

Resposta a «Tots els ocells del món ja tenen nom en català: viquiprojecte amb Wikidata?»