Vés al contingut

Viquiprojecte:Termcat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:Termcat

Benvinguts i Benvingudes al Viquiprojecte TERMCAT, una pàgina on deixem constància de la feina que estem fent conjuntament entre el TERMCAT i l'Associació Amical Wikimedia.

Projectes en curs[modifica]

Terme de la setmana[modifica]

  • El TERMCAT publica periòdicament un blog on comenta continguts propis que vinculen la terminologia amb l’actualitat, així com els termes discutits a l'Antena de Terminologia. Un voluntari revisa periòdicament el blog i actualitza a Viquipèdia els articles corresponents. Exemples: terra enganxós, Deixa, Al·lergogen

Zoologia[modifica]

  • La col·laboració entre Amical Wikimedia i el TERMCAT en l'àmbit de la zoologia consisteix en la revisió de les fitxes terminològiques sobre mamífers per un usuari expert de la Viquipèdia, així com la proposta de noms en català per a les espècies que encara no en tenen. L'usuari de la Viquipèdia fa una proposta de nom al TERMCAT, justificada conforme als criteris habituals d'aquest organisme, i després de revisar-la a fons els experts del TERMCAT hi donen el vistiplau. En són exemples el ratpenat de dits llargs d'Aellen i el ratpenat de dits llargs de Griveaud.

Termes TIC[modifica]

  • Proposta concreta d’intervenció a la Viquipèdia per tal de difondre i aconseguir la implantació terminològica de neologismes en l'àrea temàtica de les TIC.

Projectes fets[modifica]

Viccionari[modifica]

El Viccionari és un projecte col·laboratiu per a elaborar un diccionari multilingüe lliure, amb significats, etimologies i pronunciacions, en totes aquelles llengües en què sigui possible. El Viccionari és l'acompanyant lèxic al contingut obert de l'enciclopèdia Viquipèdia. La versió en català començà el 4 de maig del 2004 i està basat en MediaWiki, el mateix programari que el projecte de la Viquipèdia. Per tant, qualsevol pot desar o editar qualsevol definició.

El Termcat i l'Amical Wikimedia col·laboren per millorar el contingut del Viccionari. L'explicació del projecte es pot seguir a wikt:Viccionari:Termcat.

El número de referència en aquesta col·laboració són les fitxes terminològiques. El TERMCAT ha alliberat la llicència i facilitat la importació de:

  • Diccionari de l'esport (apartat esports de pilota): són 2.680 fitxes amb traduccions en anglès, castellà i francès. La resta del diccionari, fora dels esports de pilota, la vam deixar per una segona fase que no hem concretat.
  • Instruments musicals: 262 fitxes amb traduccions en anglès, castellà i francès més algunes en alemany i italià.
  • Terminologia de videojocs: 265 fitxes amb traduccions en anglès, castellà i francès més algunes en alemany.
  • Diccionari d'educació: 1.846 fitxes importades amb traduccions en anglès, castellà i francès.

Cal dir que cadascuna d'aquestes fitxes pot significar 8 o 10 entrades al Viccionari. Hi ha una entrada en català, amb els sinònims i les traduccions, més una entrada per a cada sinònim i una entrada per a cada equivalent en una altra llengua.Per exemple: acollida (1), sinònim acolliment (2), en castellà acogida (3). Si hi afegim els plurals ja són 6 entrades i encara cal afegir en francès i anglès, en aquest cas en total 10 entrades. En altres casos potser el terme ja existia o bé en una llengua és igual que en una altra i no crea entrada nova sinó que és una ampliació. Des del punt de vista lexicogràfic són 2 lemes (l'entrada de la fitxa més el sinònim) i els altres són formes i traduccions. Tot plegat és difícil de quantificar i és millor guiar-se pel número de fitxes, en tot cas comentant què suposa.

Dia de la música 2015[modifica]

El passat 21 de juny de 2015 va tenir lloc un acte a L'Auditori de Barcelona per celebrar el Dia de la Música. Voluntaris d'arreu es van trobar per millorar articles de la Viquipèdia -i als seus projectes germans- relacionats amb la música, amb l'objectiu de difondre en obert el coneixement. Es van organitzar diversos reptes temàtics (instruments, grups musicals, efemèrides...) amb l'objectiu que tothom pogués col·laborar allà on tenia més interès. L'acte va ser coorganitzat per l'Amical Wikimedia, el Museu de la Música de Barcelona, l'Auditori, l'Escola Superior de Música de Catalunya, amb la col·laboració del TERMCAT, Enderrock i Catalunya Música.

Un dels reptes va ser Il·lustrar el lèxic multilingüe d'instruments del TERMCAT. En col·laboració amb el TERMCAT, es volia documentar gràficament un lèxic multilingüe d'instruments musicals que el TERMCAT va obrir amb una llicència compatible. Aquest lèxic inclou 262 fitxes amb denominacions bàsicament en català, castellà, francès i anglès; també s’inclouen definicions de treball per ajudar a la identificació de l’instrument en la presa de la imatge. La idea era que el TERMCAT alliberava el diccionari i entre tots els voluntaris documentàvem gràficament les peces relacionades per poder il·lustrar-lo amb objectes del Museu de la Música de Barcelona, la base de dades d'imatges de música tradicional catalana de l'ESMUC o la base de dades de Wikimedia Commons.

Resum numèric
  • Entrades creades al Viccionari pel dia de la música, aproximadament 3.000
  • Fotos d'instruments facilitades directament pel museu: unes 50
  • De les fotos seleccionades per a cada instrument com a més representatives, 28 provenen del museu, directament o via altres usuaris.

Relacionar diccionaris[modifica]

Revisar la col·lecció Diccionaris en Línia de TERMCAT i mirant quines referències es podrien introduir en els articles de la Viquipèdia.

Calendari[modifica]

  • 9 de maig de 2014 - Sessió de formació Introducció a la Viquipèdia: funcionament horitzontal i sistemes de revisió de qualitat.
  • 20 de juny de 2014 - Reunió de seguiment Reunió de treball amb Amical Wikimedia
  • 26 de novembre de 2014 - Conferència Alistair Spearing
  • 24 de gener de 2015 - Reunió de seguiment. Plantejament de propostes 2015
  • 21 de juny de 2015 - Dia de la Música 2015
  • 5 d'octubre de 2015 - Presentació del projecte a Santiago de Compostel·la
  • 27 de maig de 2016 - Reunió de seguiment. Plantejament de noves propostes
  • 18 de juny de 2016 - Conferència conjunta sobre Sanitat i terminologia
  • 20 de setembre de 2016 - Sessió informativa de Wikidata i mètriques
  • 16 de desembre Reunió de treball a en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació per afavorir la presència del català en aquest sector.
  • 15 de febrer Reunió amb Marta Grané i Jordi Bover per aconsellar com difondre el neologismes més necessaris de divulgar a través de la Viquipèdia.

Seguiment[modifica]

Enllaços interns cap a epígraf TERMCAT
Projecte Concepte Font Gen 15 Set 15 Maig 16 Set 16
cawiki Enllaços interns CAT [1] 1.009 1.165 1.259 1.290
enwiki Enllaços interns EN [2] 8 8 8 8
eswiki Enllaços interns ES [3] 11 11 11 11
frwiki Enllaços interns FR [4] 0 1 1 1
Total Total enllaços interns 1.028 1.185 1.279 1.310
Enllaços externs cap a *.termcat.cat
Projecte Concepte Font Gen 15 Set 15 Mai 16 Set 16
cawiki Enllaços externs CAT [5] 2.006 2.122 2.251 2.292
enwiki Enllaços externs EN [6] 8 8 8 8
eswiki Enllaços externs ES [7] 9 10 10 11
frwiki Enllaços externs FR [8] 2 2 2 2
cawikt Enllaços externs CAT [9] 22.172 24.978 28.501 32.959
enwikt Enllaços externs EN [10] 2 1 1 1
eswikt Enllaços externs ES [11] 0 0 0 0
frwikt Enllaços externs FR [12] 1 1 1 1
Total Total enllaços externs 22.198 27.120 30.784 35.274

Comentaris sessió setembre 2016[modifica]

  • Editor visual: afegir refs amb URL (DOI...)
  • Wikidata i Viccionari

Eines[modifica]

Enllaços interns i externs[modifica]

Estadístiques[modifica]

Cerques[modifica]

Visualitzacions[modifica]

  • Wikistream: Streaming d'edicions de Wikipedia a temps real
  • WikiMindmap: Viquipèdia en format mapa mental
  • Seealso Desenes de visualitzacions de Viquipèdia

Edició wiki bàsica[modifica]

Edició avançada[modifica]

Argumentaris[modifica]

Wikidata[modifica]

Jocs de Wikidata et al[modifica]

Content translator[modifica]