Temaria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióTemaria
Temariaː revistes digitals de biblioteconomia i documentació
Dades
TipusBiblioteca digital
Activitat
Tipus de documentsArticles de revistes científiques espanyoles d'Informació i Documentació en accés obert
Governança corporativa
Seu 

Lloc webtemaria.net

Temaria, revistes digitals de biblioteconomia i documentació és un repositori digital en l'àmbit de la informació i la documentació que dona accés a més de tres mil articles de revistes científiques espanyoles en accés obert. Va ser creat pel grup d'investigació d'Organització i Recuperació de Continguts Digitals de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona amb el suport del Pla Nacional d'I+D+I (2004-2007).[1]

Posa a disposició dels professionals de l'àmbit de la informació i la documentació tots aquests articles en accés obert, sota un sistema uniforme de descripció i indexació.[2] També contribueix a la difusió de les revistes espanyoles de l'àmbit de la informació i la documentació en millorar la seva visibilitat a la xarxa.

La cerca dels articles es realitza a partir del conjunt d'elements de l'esquema de metadades Dublin Core. Tots els articles incorporats s'indexen amb els termes del Tesauro de Biblioteconomía y Documentación del Centre d'Informació i Documentació Científica (Cindoc), un vocabulari que incorpora equivalències en anglès i francès. En el marc del projecte Temaria, aquest tesaurus es va complementar amb les equivalències en català i una llista controlada de noms, persones i entitats. També es va desenvolupar un segon tesaurus més genèric a partir del Tesaurus de la UNESCO, per poder representar altres matèries més generals.

La interfície de consulta permet accedir als continguts a partir d'un sistema de cerca simple, un altre d'avançat o navegant a través dels diferents termes del tesaure.

Temaria va desenvolupar-se en el llenguatge de programació PHP, amb el suport d'una base de dades MySQL. El portal ofereix la subscripció via RSS als nous continguts publicats al sistema per revista, autor o matèria.[3]

Abast i contingut[modifica]

Temaria indexa els articles de les revistes següents (algunes ja tancades):

Referències[modifica]

  1. «Qui som». Temaria: revistes digitals de biblioteconomia i documentació. [Consulta: 20 novembre 2018].
  2. Abadal, Ernest; Estivill Rius, Assumpció; Franganillo, Jorge; Gascón, Jesús; Rodríguez-Gairín, Josep-Manuel «Temaria: un portal de artículos de biblioteconomía y documentación». Revista TK, Núm. 18, desembre 2006, pàg. 185-191 [Consulta: 20 novembre 2018].
  3. Rodríguez Gairín, Josep Manuel; Franganillo, Jorge; Abadal i Falgueras, Ernest; Estivill Rius, Assumpció; Gascón, Jesús «Sindicación de contenidos en un portal de revistas: Temaria». El profesional de la información, Vol. 15, Núm. 3, maig-juny 2006, pàg. 214-221 [Consulta: 20 novembre 2018].

Enllaços externs[modifica]