Biblioteca digital

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una biblioteca digital és un dipòsit de documents en format digital, accessible des d'ordinadors locals, amb programes específics o a través de la xarxa. Pot ser una versió d'una biblioteca física (amb part o la totalitat dels seus fons digitalitzats) o bé una organització ja nascuda en format digital (sense llibres o documents en paper i altres suports similars).

La biblioteca digital inclou un cercador per poder accedir als documents multimèdia amb diversos paràmetres de cerca o metadades. Es pot considerar el Projecte Gutenberg com el primer projecte de biblioteca digital. Altres iniciatives rellevants són Google Llibres, Internet Archive, Europeana, Viquitexts o la World Digital Library.

Els criteris de selecció de documents i organització interna son similars als d'una biblioteca convencional, però els problemes d'espai es redueixen notablement i per tant permeten augmentar en gran mesura el fons. Igualment si la biblioteca és d'accés obert a través d'Internet permet moltes més consultes per part d'usuaris, sense limitacions horàries o d'ubicació geogràfica. Per contra, una biblioteca digital afronta problemes específics diferents al de la biblioteca ordinària, especialment els relacionats amb el format d'emmagatzematge i els assumptes referits als drets d'autor del material.[1]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Fonts d'informació». UOC OpencoursWare [Consulta: 31 juliol 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca digital