Temple de Nike Àptera

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El temple de Nike Àptera ('Victòria sense ales') o d'Atena Nike ('Atena la victoriosa') és un temple jònic d'estil grec clàssic del segle V aC, consagrat a la dea Atena sobre l'acròpoli d'Atenes, al costat dels Propileus, o entrada monumental al recinte.

Temple d'Atenea Niké construït per Calícrates en commemoració de la victòria dels grecs sobre els perses

El nom de Nike Àptera li ve perquè, segons la tradició, els atenesos, per assegurar-se que la Victòria no s'escapés, li varen tallar les ales.

El d'Atena Nike és un temple jònic de planta rectangular amfipròstil i tetràstil, que s'adreça sobre una plataforma (estilòbat) elevada per tres esglaons (estereòbat). La petita cel·la interior presenta dues pilastres in antis a l'entrada. S'orienta cap a l'est, que és per on surt el sol, símbol diví. Quan s'entra a l'acròpoli per la via Sacra, aquest és el segon edifici que es veu, i la seva presència inspira solemnitat al visitant. Les seves dimensions reduïdes són producte del caràcter antropocèntric de la cultura grega, i del fet que en un principi els arquitectes atenesos consideraven l'estil jònic, que es relaciona amb la feminitat, apropiat per a temples petits. El caràcter plenament jònic s'aprecia en les columnes, i en el rebuig del colossalisme, que converteix el temple de Nike Àptera en un edifici de proporcions humanes. Els relleus del fris eren de diferents artistes, i revelen una gran varietat d'estils.

Aquest temple fou en el seu origen un edifici de culte, ja que es va construir per fer-hi celebracions litúrgiques, però va ser desmuntat durant l'edat moderna per fer-ne servir els blocs de marbre per fortificar l'acròpoli. Actualment, el temple ha estat reconstruït fins a l'alçada de la cornisa. El temple tenia també funcions propagandístiques destinades a encoratjar els ciutadans, ja que Atenes es trobava en plena guerra contra Esparta, amb resultat advers, dins el context de la Guerra del Peloponès.

Història[modifica]

Del projecte es va encarregar Cal·lícrates ( Καλλικράτης ), arquitecte que també va col·laborar en la construcció del Partenó, juntament amb Ictino, que va dissenyar un temple d'ordre jònic, que va haver d'adaptar al petit espai que se li va assignar: un bastió (torrassa) dels Propileus, que domina la pujada a l'acròpoli.

En el seu interior hi va haver un xoanon, imatge d'Atenea personificada com a Niké, o dea alada, símbol de les victòries navals, a la qual es van tallar les ales (àptera vol dir 'sense ales') perquè mai pogués abandonar la ciutat. Però el temple no estava destinat a grans reunions, per això tenia davant un altar que permetia celebrar cerimònies a l'aire lliure.

El temple, en el seu estat actual, ha estat fidelment restaurat, però ha perdut part de l'entaulament, la coberta i els frontons.

Vistes[modifica]

Alçat[modifica]

L'alçat del temple té de 8 metres d'alçària: des de la plataforma esglaonada (estilòbat) -d'una àrea de 57,12 m2 ( 5,1 x 11,2 m ), damunt del crepidoma-, fins a la part més alta del frontó hi ha a penes 3 metres. Sobre la crepidoma s'assenten els murs i les columnes jòniques de marbre compostes de basa, fust monolític amb estries d'angles matats i capitell amb volutes. L'entaulament consta d'un arquitrau de tres bandes, un fris corregut que va tenir una decoració mitològica al·lusiva a les guerres mèdiques i una cornisa; sobre aquesta, els frontons dedicats a Atena.


Acròpoli d'Atenes: Patrimoni de la Humanitat

Acròpoli d'Atenes
1 Partenó - 2 Antic temple d'Atena - 3 Erectèon - 4 Estàtua d'Atena Prómakhos - 5 Propileu - 6 Temple de Nike Àptera - 7 Eleusínion - 8 Santuari d'Àrtemis Braurònia - 9 Calcoteca - 10 Pandrósion - 11 Casa de les Arrèfores - 12 Altar d'Atena - 13 Santuari de Zeus Polieus - 14 Santuari de Pandíon - 15 Odèon d'Herodes Àtic - 16 Stoà d'Èumenes - 17 Santuari d'Asclepi - 18 Teatre de Dionís - 19 Odèon de Pèricles - 20 Tèmenos de Dionís - 21 Aglaurèon

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Temple de Nike Àptera Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 37° 58′ 17″ N, 23° 43′ 30″ E / 37.9715°N,23.7249°E / 37.9715; 23.7249