Temps de Planck

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatTemps de Planck
Tipusconstant física i unitat de temps Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsunitats de Planck Modifica el valor a Wikidata
Unitat dedurada Modifica el valor a Wikidata
EpònimMax Planck Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats del SI0 s Modifica el valor a Wikidata

El temps de Planck (tP) és l'interval de temps més curt que té significat físic, i qualsevol interval de temps inferior per definició és refratari a qualsevol descripció coronològica.[1] En cosmologia, representa el temps després del big bang més enllà del qual s'han de tenir en compte els efectes quàntics de la gravetat. Rep el nom del físic Max Planck.

Es pot determinar en funció d'altres constants de la naturalesa:

5,391 × 10−44 segons

en què ћ és la constant de Planck reduïda, G és la constant de la gravitació universal i c és la velocitat de la llum en el buit.

El temps de Planck és el temps que trigaria un fotó a travessar una distància igual a la longitud de Planck en el buit, i representa la mínima quantització del temps. L'edat estimada de l'Univers (4,3 × 1017 s) és aproximadament 8 × 1060 tP. Segons la teoria de la xarxa d'espín, l'espaitemps està quantitzat i no hi pot haver una longitud menor que la longitud de Planck.

Referències[modifica]

  1. Sallantin, Xavier. «De l'interface entre l'histoire naturelle et l'histoire surnaturelle». A: Niels Henrik Gregersen. The Concept of Nature in Science and Theology, Part 2 (en francès). Labor et Fides, 1997, p. 126. ISBN 2830908597. 

Vegeu també[modifica]