Frank Wilczek

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrank Wilczek

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 maig 1951 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Mineola (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAgnosticisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Princeton
Universitat de Chicago
Martin Van Buren High School Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiDavid Gross Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFísica teòrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófísic, físic teòric, catedràtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Leiden, Professor extraordinari. Facultat de Matemàtica i Ciències Naturals (1998–)
Universitat de Califòrnia a Santa Barbara
Institut de Tecnologia de Massachusetts Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsDavid Gross Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralJohn E. Moody (en) Tradueix, Krishna Rajagopal (en) Tradueix, Brian Lawrence Patt (en) Tradueix, Serkan Cabi (en) Tradueix, Michael McNeil Forbes (en) Tradueix, Christoph F. E. Holzhey (en) Tradueix, Finn Larsen (en) Tradueix, Maulik Kirit Parikh (en) Tradueix i Chetan Nayak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBetsy Devine (1973–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webfrankwilczek.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): FrankWilczek Modifica el valor a Wikidata

Frank Wilczek (Mineola, EUA, 1951) és un físic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2004.[1]

Biografia[modifica]

Va néixer el 15 de maig de 1951 a la població de Mineola, situada a l'estat nord-americà de Nova York en una família d'arrels poloneses i italianes. Va estudiar matemàtiques a la Universitat de Chicago, on es llicencià l'any 1970 i, posteriorment, realitzà un doctorat en física a la Universitat de Princeton l'any 1974.

Professor universitari a l'Institut d'Estudis Avançats de la Universitat de Princeton i a l'Institut Kavli de Física Teòrica, actualment és professor de física a l'Institut Tecnològic de Massachusetts.

Recerca científica[modifica]

L'any 1973, treballant amb David Gross a la Universitat de Princeton, va descobrir el fenomen conegut com a llibertat asimptòtica per la qual, a major proximitat entre dos quarks, menor és la interacció forta entre aquests. Així doncs, quan els quarks estan extremadament pròxims, la interacció nuclear entre aquests és tan feble que es comporten gairebé com a partícules lliures. La llibertat assimptòtica, descoberta independentment i gairebé al mateix temps per David Politzer, fou determinant per al descobriment de la cromodinàmica quàntica.

Wilczek, posteriorment, va ajudar el coneixement i desenvolupament d'anions, axions i altres aspectes del camp de la teoria quàntica en general, i ha investigat en els camps de la física de matèria condensada, l'astrofísica i la física de partícules.

L'any 2004, compartí el Premi Nobel de Física amb David Gross i David Politzer pel descobriment de la llibertat asimptòtica en la teoria de la interacció forta.

Actualment, les seves investigacions se centren en les partícules físiques pures; el comportament de la matèria: temperatures ultraelevades, densitat i estructura de fase; aplicacions de la física de partícules a la cosmologia; aplicacions de tècniques de la teoria quàntica de camps a la física de la matèria condensada; i la teoria quàntica dels forats negres.

Referències[modifica]

  1. «Frank Wilczek». web. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS). [Consulta: 4 abril 2016].

Enllaços externs[modifica]

  • «Frank Wilczek» (en anglès). The Nobel Prize. The Nobel Foundation.