Terpandre

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Terpandre o Terpànder (Terpander, Térpandros Τέρπανδρος) fou un músic i poeta nascut a Antissa, a l'illa de Lesbos que visqué en la primera meitat del segle VII aC aproximadament. És considerat el pare de la música de la Grècia clàssica i de la poesia lírica, tot i que la informació que ha arribat fins als nostres dies pel que fa a les seves innovacions en la música és molt incompleta.

Nascut a Antissa a Lesbos probablement al si d'una família de músics les tradicions de la qual se suposen descendents pels bards de Piera. La tradició el fa descendent d'Hesíode. Va connectar els diferents sistemes musicals de les regions gregues intentant sintetitzar els diferents estils musicals existents.

El seu pare es deia suposadament Derdeneu; altres tradicions el fan fill de Boe, de Foceu, o d'Homer[cal citació]. El seu origen podria ser Arne a Beòcia o Cime a Eòlia, que són ciutats que van tenir colònies a Lesbos. Vers el 676 aC els primers concursos musicals foren establerts a les festes de l'Apol·lo Carneu a Esparta i en el primer concurs Terpànder va guanyar el premi. La data podria no ser exacte, però en tot cas no molt allunyada.

Per motius desconeguts es va traslladar de Lesbos a Esparta on va introduir el seu nou sistema de música i la primera escola musical (κατάστασις) de Grècia. Una de les coses que va fer Terpànder fou modificar la lira i és molt probable que fou ell qui les va passar de quatre a set cordes. La seva poesia fou enterament d'himnes religiosos, i només se'n conserven alguns fragments.