The Queen's Gambit (sèrie de televisió)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: The Queen's Gambit (sèrie))
Infotaula de sèrie de televisióThe Queen's Gambit
Gèneresèrie de televisió basada en una novel·la, sèrie de televisió de drama, coming-of-age i cinema d'esports Modifica el valor a Wikidata
Temaescacs, abús de substàncies i abús d'alcohol Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1960 i dècada del 1950 Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióKentucky, Nova York, Moscou, Las Vegas, París i Lexington Modifica el valor a Wikidata
CreadorScott Frank i Allan Scott Modifica el valor a Wikidata
DirectorScott Frank Modifica el valor a Wikidata
CompositorCarlos Rafael Rivera Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoracap valor Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalNetflix Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi23 octubre 2020 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi23 octubre 2020 Modifica el valor a Wikidata
Temporades1 Modifica el valor a Wikidata
Episodis7 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialnetflix.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt10048342 Filmaffinity: 634805 Allocine: 24971 Rottentomatoes: tv/the_queens_gambit Letterboxd: the-queens-gambit Metacritic: tv/the-queens-gambit TMDB.org: 87739 Modifica el valor a Wikidata

The Queen's Gambit (traduïble com a "El gambit de dama") és una sèrie dramàtica estatunidenca, creada per Scott Frank i Allan Scott per a Netflix, basada en la novel·la The Queen's Gambit de Walter Tevis.[1] Protagonitzada per Anya Taylor-Joy, va ser estrenada a la plataforma el 23 d'octubre de 2020 i consta de set episodis.[2][3]

Sinopsi[modifica]

The Queen's Gambit és una sèrie de ficció que explora la vida d'una nena òrfena, prodigi dels escacs anomenada Beth Harmon, des dels vuit als vint-i-dos anys, mentre lluita contra l'addicció, en la cerca de convertir-se en la millor jugadora d'escacs del món.[4]

Repartiment[modifica]

Principal[modifica]

Anna Taylor-Joy interpreta el paper principal de la minisèrie

Recurrent[modifica]

  • Sergio Di Zio és el pare de Beth
  • Dolores Carbonari és Margaret
  • Matthew Dennis Lewis és Matt
  • Russell Dennis Lewis és Mike
  • Janina Elkin és la senyora Borgov

Controvèrsies[modifica]

Nona Gaprindaixvili va ser mencionada breument a la sèrie, en la qual s'indicava incorrectament que ella mai no havia jugat contra homes en partides de competició. Gaprindaixvili va dir que aquesta afirmació era "deshonrosa ... i equivocada."[5] Va iniciar una demanda contra Netflix de cinc milions de dòlars, per difamació i intrusió a la intimitat, el 16 de setembre 2021.[6] El setembre de 2022 Netflix va arribar a un acord amb Gaprindaixvili del qual no van transcendir les condicions.[7][8]

Episodis[modifica]

Núm.TítolDirigit perEscrit perData d'estrena original
1"Obertura"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
Elizabeth "Beth" Harmon queda òrfena quan la seva mare mor en un accident de cotxe. La porten a un orfenat on els nens reben drogues per tranquil·litzar-los. La Beth veu el guardià, el senyor Shaibel, jugant als escacs al soterrani i queda fascinada pel joc. Finalment, el senyor Shaibel accepta ensenyar-la. Millora ràpidament i s'obsessiona amb els escacs. Portada a un institut per jugar al club d'escacs estudiantil, els guanya a tots amb facilitat i posteriorment comenta amb el senyor Shaibel el seu joc rudimentari. Després que l'estat aprovi una llei que prohibeix donar tranquil·litzants als nens, Beth es retira. La sorprenen robant un pot de pastilles i es desmaia a causa d'una sobredosi.
2"Intercanvis"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
Després de la seva sobredosi, a Beth se li prohibeix jugar als escacs. És adoptada com a adolescent pels Wheatley. Fent un encàrrec de la senyora Wheatley, Beth descobreix que la seva mare adoptiva pren els mateixos tranquil·litzants que li van donar a l'orfenat i comença a utilitzar-los en secret. Beth entra en un torneig d'escacs amb diners manllevats del senyor Shaibel. Mentre juga les seves partides al torneig, desenvolupa un enamorament vers un dels seus oponents, Townes. La Beth torna a casa per trobar que el senyor Wheatley ha deixat la senyora Wheatley. Beth tem que la tornin a l'orfenat, però la senyora Wheatley li diu que mentiran perquè pugui quedar-se. Durant la seva darrera partida contra Harry Beltik, el jugador més ben classificat, Beth es posa nerviosa i corre al lavabo; pren una píndola tranquil·litzadora i després guanya amb facilitat. La senyora Wheatley planteja un pla per fer participar la Beth en tornejos d'escacs per poder guanyar més diners.
3"Peons doblats"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
La senyora Wheatley i la Beth registren la seva habitació d'hotel a Cincinnati. Beth guanya el torneig. La seva mare demana el 10% del premi com a comissió, però Beth li dona un 15%. Beth continua perdent classes a l'escola mentre viatja a tornejos, on ràpidament està guanyant reconeixement nacional pels seus èxits. De tornada a l'escola, Beth és convidada al seu primer esdeveniment social amb el club Apple Pi. S'adona que no té res en comú amb la típica cultura adolescent i s'atabala. Roba una ampolla d'alcohol i s'escapa a casa. El 1966, Beth es dirigeix a Las Vegas per l'US Open d'escacs, on es reuneix amb Townes, que ara escriu articles sobre escacs. Tornen a la seva habitació d'hotel, on Townes li fa fotos i juguen als escacs. Beth es topa amb Benny Watts, que assenyala una debilitat en el seu joc contra Beltik. Beth es deixa sorprendre i de sobte perd la confiança. L'endemà experimenta la seva primera derrota contra Watts.
4"Mig joc"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
Beth viatja a la Ciutat de Mèxic amb la senyora Wheatley, que passa la major part del temps amb Manuel, un amic de correspondència. Beth juga contra un noi de Rússia anomenat Georgi Giev, després de jugar dos dies, acaben el seu joc i ella li diu que és el millor contra qui ha jugat mai. A l'ascensor, utilitza el seu coneixement del rus per escoltar el campió mundial soviètic Vasily Borgov i dos associats. Mentre la subestimen, Borgov els diu que és òrfena i que és una supervivent com ells. Manuel abandona la senyora Wheatley tal com va fer el senyor Wheatley. L'endemà, Beth juga contra Borgov i, després d'un intens joc, perd amb ell. De tornada a l'habitació de l'hotel, la Beth ho està explicant a la seva mare quan s'adona que no respon i que està morta.
5"Forquilla"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
Beth torna a casa i passa temps amb Harry Beltik, l'excampió de Kentucky, entrenant i allitant-se amb ell, fins que aquest decideix marxar i tornar a la universitat. Després, Beth es reuneix amb Benny Watts en un torneig per tenir una partida de revenja.
6"Ajornament"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
Beth viatja al torneig de París i a l'oportunitat de tornar a jugar amb Borgov, tornant completament al moment inicial de l'episodi 1. Beth passa la nit amb Cleo, un model. Amb ressaca, torna a perdre contra Borgov. Després del torneig de París, Beth torna a casa i s'assabenta que el seu pare adoptiu la vol fer fora de casa.
7"Final"Scott FrankScott Frank23 d'octubre de 2020 (2020-10-23)
Arriba Jolene i informa Beth que el senyor Shaibel ha mort. Totes dues van al funeral i Beth torna a veure l'orfenat, comprenent el passat, fet que l'ajuda a avançar. Beth renuncia al seu finançament de l'organització cristiana després que li demanin alguna cosa que no està disposada a fer. Després de buscar finançament alternatiu, Beth va a Rússia a jugar el torneig mundial d'escacs. Finalment guanya a Borgov. Al final, ella salta del cotxe que la porta a l'aeroport. En lloc d'això, troba diversos homes vells jugant a escacs a l'aire lliure. Quan s'adonen de qui és, la conviden a jugar.

Recepció[modifica]

A Rotten Tomatoes, la sèrie compta amb un índex d'aprovació del 100 % basat en 32 revisions, amb una qualificació mitjana de 7,7 sobre 10. El consens del lloc afirma: "Els seus moviments no sempre són perfectes, però entre el rendiment magnètic d'Anya Taylor-Joy, els detalls dels períodes increïblement realitzats i el guió emocionalment intel·ligent, gambit de dama és una victòria absoluta".[9] Metacritic va donar a la sèrie una puntuació mitjana ponderada de 79 sobre 100 basada en 24 crítiques, indicant "ressenyes generalment favorables".[10]

Resposta de la comunitat escaquística[modifica]

La sèrie va rebre elogis de la comunitat d'escacs per la seva interpretació del joc i dels jugadors. Tanmateix, va ser criticada per com feia servir exclusivament partides de jugadors masculins com a base per a les seves partides fictícies. La Gran Mestre Jennifer Shahade va escriure que "fer servir algunes partides de dones hauria estat fantàstic" a Twitter.[11]

Referències[modifica]

  1. Rivera, Antonio. «Crítica: ‘Gambito de dama’ es uno de esos aciertos que Netflix estrena con desidia». Medium, 27-10-2020. [Consulta: 28 octubre 2020].
  2. Petski, Denise. «Netflix Orders ‘The Queen's Gambit’ Limited Series From Scott Frank; Anya Taylor-Joy To Star» (en anglès). Deadline, 19-03-2019. [Consulta: 28 octubre 2020].
  3. McHenry, Jackson. «The Queen's Gambit Trailer: Anya Taylor-Joy Is a Troubled Chess Prodigy» (en anglès). Vulture, 24-09-2020. [Consulta: 28 octubre 2020].
  4. «Netflix Orders Limited Series The Queen's Gambit from Scott Frank» (en anglès). About Netflix. Arxivat de l'original el 2019-07-21. [Consulta: 28 octubre 2020].
  5. Hudoon, Fatima. «The real-life Queen's Gambit: how Georgia's Nona Gaprindashvili conquered the chess world». Calvert 22 Foundation, 27-11-2020. [Consulta: 25 desembre 2020].
  6. Stevens, Matt «A Chess Pioneer Sues, Saying She Was Slighted in 'The Queen's Gambit'». The New York Times, 16-09-2021 [Consulta: 2 febrer 2022].
  7. «Netflix Settles 'Queen's Gambit' Defamation Suit Brought by Georgian Chess Grandmaster», 06-09-2022.
  8. «Netflix indemnizará con 5 millones a una ajedrecista por 'Gambito de Dama'». Marca, 07-09-2022 [Consulta: 26 setembre 2022].
  9. «The Queen's Gambit» (en anglès). Rotten Tomatoes. [Consulta: 28 octubre 2020].
  10. «The Queen's Gambit» (en anglès). Metacritic. [Consulta: 28 octubre 2020].
  11. Shahade, Jennifer [@JenShahade]. «#TheQueensGambit is so brilliant but using some women's games would have been awesome. Many viewers google Beth Harmon and are disappointed to find she is totally fictional. Imagine the consolatory wink in redirection to Polgar or Menchik or Rudenko stories/games. #Playlikeagirl», 28-10-2020. Arxivat de l'original el 30 octubre 2020.