Theta Aurigae

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'estrellaTheta Aurigae
Dades d'observació
Constel·lació Cotxer
Característiques físiques
Tipus espectral A0sp...
Més informació
Codi de catàleg HR 2095 (Catàleg d'Estrelles Brillants)
SAO 58636 (Catàleg SAO)
HD 40312 (Henry Draper Catalogue)
HIP 28380 (Catàleg Hipparcos)
θ Aur (Nomenclatura de Bayer)
ADS 4566 AB (Catàleg d'Estrelles Dobles Aitken)
Modifica dades a Wikidata

Theta Aurigae (θ Aur/ θ Aurigae) és una estrella binària de la constel·lació d'Auriga. Està a uns 173 anys-llum de la Terra. Els noms propis, rarament usats, per referir-se a Theta Aurigae inclouen el nom llatí Bogardus, i també el nom àrab Maha-sim o Mahasim, que són variants del nom àrab Al-Mi'sam que significa "el puny" i que s'usa per referir-se indistintament a Eta Aurigae i a Theta Aurigae.

L'estrella primària, θ Aurigae A, és una blanca del tipus A de les nanes de la seqüència principal amb una magnitud aparent de +2,7. La seva companya, θ Aurigae B, és una groga del tipus G de les nanes de la seqüència principal amb una magnitud aparent de +7,2. Les dues estrelles estan separades 3,5 segons angulars. Una tercera estrella de l'onzena magnitud θ Aurigae C, es troba a 49 arcsegons de les anteriors, i és una companya òptica.

La magnitud aparent combinada mitjana del sistema és +2,65 però el primari és una estrella variable del tipus α 2 Canum Venaticorum per la qual cosa l'esclat del sistema varia de la magnitud +2,62 a +2,70 amb un període d'1,37 dies.