Capella (estrella)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaCapella
Nomenclatura
Bayer α Aurigae
Flamsteed 13 Aurigae
Altres HD 34029; Diagrama de Hertzsprung-Russell 1708
Dades d'observació
Constel·lació Auriga
Ascensió recta (α) 5h 16m 41,4s
Declinació (δ) +45° 59' 53"
Magnitud aparent (V) 0,08m
Variabilitat Variable RS Canum Venaticorum
Característiques astromètriques
Distància a la Terra 42,4 a.ll. 11,78 pc
Magnitud absoluta -0,5m
Paral·laxi 0,0773" ± 0,0009"
Part de Triangle hivernal
Característiques físiques
Tipus espectral G5 IIIe
Massa 2,5 MS
Més informació
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata

Capella (α Aur / α Aurigae / Alfa Aurigae) és l'estrella més brillant de la constel·lació Auriga i la sisena més brillant del cel. És una estrella groga, que tradicionalment marca l'espatlla esquerra de l'auriga que dóna nom a la constel·lació. És més propera al pol nord celeste que qualsevol altra estrella brillant (Polaris és força dèbil en comparació) i, com a resultat ha jugat un paper significatiu en moltes històries mitològiques. Una tauleta datada el 2000 aC fa referència a Capella.

Capella dins la constel·lació d'Auriga

Astronòmicament, l'interès de Capella es troba el fet que és una estrella binària espectroscòpica no eclipsant que es pot estudiar fàcilment. Aquestes dues gegants de classe G tenen lluminositats d'entre 50 i 80 vegades la del Sol i es troben separades per menys de 100 milions de km, amb un període orbital de 104,02 dies. Aquestes dues estrelles tenen una companya molt dèbil que, al seu torn, també és doble. D'aquesta manera Capella és en realitat un sistema quàdruple. Aquestes dues companyes dèbils són dues nanes roges de classe M situades a aproximadament un any llum de la parella principal.

Capella és una font de raigs X, probablement a causa de l'activitat magnètica superficial en una de les estrelles de la parella principal. Capella fou la primera estrella de la qual s'obtingueren imatges d'alta resolució mitjançant un interferòmetre òptic de base llarga, el COAST, el 1995.

Enllaços externs[modifica]