Thomas Bartholin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaThomas Bartholin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 octubre 1616 Modifica el valor a Wikidata
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 desembre 1680 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatDanès
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Copenhaguen
Universitat de Pàdua
Universitat de Basilea Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiFranciscus Sylvius Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perEstudis del sistema limfàtic
Activitat
Camp de treballMedicina i anatomia Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMedicina, matemàtica, teologia
OcupadorUniversitat de Copenhaguen Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsGiovanni Domenico Sala (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsCaspar Bartholin el Jove, Thomas Bartholin Modifica el valor a Wikidata
PareCaspar Bartholin Modifica el valor a Wikidata
GermansErasmus Bartholin Modifica el valor a Wikidata

Thomas Bartholin (llatinitzat com a Thomas Bartolinus) (20 d'octubre de 16164 de desembre de 1680) va ser un metge, matemàtic i teòleg danès, pare de Caspar Bartholin el Jove, fill de Caspar Bartholin el Vell i Anna Fincke, filla al seu torn del matemàtic Thomas Fincke. Va tenir cinc germans entre els quals va destacar Erasmus Bartholin (nou anys menor), que va arribar a tenir tanta fama com ell per les seves troballes científiques relacionades amb la refracció doble de la llum. La família Bartholin va ser famosa per la quantitat de científics que va tenir, dotze dels quals van ser catedràtics de la Universitat de Copenhaguen

Thomas Bartholin és conegut com el descobridor del sistema limfàtic. Encara que aquest descobriment va ser realitzat alhora per Olaus Rudbeck, Thomas Bartholin ho va publicar primer.

El seu pare va publicar la primera col·lecció anatòmica el 1611, que va ser il·lustrada i revisada més endavant per Thomas, el que va convertir a aquest treball en la referència per excel·lència de l'anatomia. Cal destacar que el ducto principal de les glàndules sublinguals duen el seu nom referit com el ducto sublingual de Bartholin.

El 1670 la granja on vivia va sofrir un incendi que va acabar amb gran part de la seva biblioteca i dels seus manuscrits. Després d'això, el rei Cristià V de Dinamarca va nomenar Thomas com el seu metge personal, concedint-li un generós sou i eximint a la seva granja del pagament d'impostos, com recompensa per la pèrdua soferta. En 1680 Bartholin emmalalteix, per la qual cosa ven la granja i retorna a Copenhaguen, on mor poc més tard. Va ser sepultat a Vor Frue Kirke (l'Església de La Nostra Senyora).

A Copenhaguen es pot trobar el carrer Bartholinsgade, i prop d'allí, l'Institut Bartholin (Bartholin Institutet), ambdós anomenats així en honor de la seva família.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Thomas Bartholin