Tit Flavi Climent (cònsol)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personasant Tit Flavi Climent
Mithraeum San Clemente Rom.JPG
Mitreu de la basílica de San Clemente (Roma), probablement casa de Tit Flavi
cònsol
Naixement Titus Flavius Clemens
Segle I
Roma
Mort ca. 95
Roma
Ocupació polític
Commemoració en Església Catòlica, Església ortodoxa, anglicanisme; judaisme
Canonització Antiga
Lloc de pelegrinatge San Clemente in Laterano (Roma)
Festivitat 22 de juny (occident)
Fets destacables Personatge real, però de llegenda cristiana; casat amb Santa Domicil·la
Iconografia Amb palma de martiri
Modifica dades a Wikidata

Tit Flavi Climent (Roma, s. I - 95) fou cosí de l'emperador Domicià i el seu col·lega en el consolat el 95. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes i venerat al judaisme.

Hagiografia[modifica | modifica el codi]

Era fill de Flavi Sabí el vell, germà de Vespasià. Es va casar amb Flàvia Domicil·la, parenta de Domicià. Quintilià, a la seva Institutio Oratoria, iv. 1, § 2, indica que té com a pupils dos néts de Domicià, que deurien ésser els fills de Domicil·la i Climent. Suetoni diu que Domicià designà els fills de Climent com a successors al tron, abans que el seu pare caigués en desgràcia, i que els canvià els noms pels de Domicià i Vespasià.[1]

L'emperador, però, va fer matar el seu germà Flavi Sabí el jove i, més tard, el mateix Flavi Climent, per causes desconegudes. Dió Cassi en diu:

« Domicià matà, juntament amb molts altres, Flavi Climent el cònsol, encara que n'era cosí i casat amb Flàvia Domicil·la, que també era parenta de l'emperador. El càrrec contra tots dos era el d'ateisme (αθεοτση), acusació per la qual molts altres que s'inclinaren cap als jueus foren condemnats. Alguns d'ells foren portats a la mort, i la resta, com a mínim, foren privats de les seves propietats. Domicil·la només fou desterrada a Pandatària (actual Ventotene, una de les illes Poncianes). »
— Dió Cassi. Epítome, 67.4

Després de l'assassinat de Climent, el llibert Esteve, majordom de Domicil·la, liderà la conxorxa que posà fi a la vida de Domicià, segons Suetoni. Mentrestant, Domicil·la morí a l'exili, i els seus dos fills moriren joves.

Tradició jueva[modifica | modifica el codi]

Segons el Talmud, Domicil·la i Flavi Climent es consideren conversos al judaisme i estigueren en contacte amb el rabí Akiba ben Joseph. En tot cas, s'interessaren per aquesta religió i, alhora, per la cristiana.

Quan Domicià decretà que en trenta dies el Senat hauria de confirmar el seu edicte per massacrar tots els jueus i cristians de l'Imperi, Domicil·la va convèncer el seu marit perquè donés suport als jueus. Quan quedaven cinc dies per a la votació de l'edicte al Senat, el convencé perquè se suicidés, posposant així la votació,[2] i esperant que mentrestant es pogués resoldre la situació. Domicià, però, féu matar Climent l'endemà. La decisió quedà, igualment posposada, i poc després, Esteve va assassinar Domicià.

Tradició cristiana[modifica | modifica el codi]

Segons la tradició cristiana, Domicil·la fou convertida al cristianisme per Nereu i Aquil·leu i condemnada llavors a la deportació.

Probablement, aquest Climent és a qui es va dedicar l'església de Sant Climent de Roma, al turó Celi, construïda al segle V, sobre el titulus Clementi, potser la casa on va viure el matrimoni. El 1724 el cardenal Annibale Albani va trobar a l'església una inscripció en honor de "Flavi Climent màrtir".

La tradició cristiana antiga, reflectida en el Pseudoepigaphra Clementina, antiga narració llatina, identifica Flavi Climent amb el papa Climent I, sense més fonament que la coincidència de nom.

Veneració[modifica | modifica el codi]

El seu culte no s'esmenta en l'antiguitat. El martirologi romà recorda la translació de les relíquies trobades en 1725 el 22 de juny.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Suetoni. Dels dotze cèsars. "Vida de Domicià", 12.
  2. Com Climent era cònsol, si moria caldria elegir-ne un altre, i fins llavors el Senat no podria prendre cap decisió; com que era un procediment llarg, es guanyava temps per intentar la salvació dels condemnats.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]