Tobruk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaTobruk
Imatge

Localització
Map
 32° 05′ N, 23° 57′ E / 32.08°N,23.95°E / 32.08; 23.95
EstatLíbia
DistricteAl Butnan Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població135.832 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud50 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Esdeveniment clau
27 novembre 1941Setge de Trobruk Modifica el valor a Wikidata

Port de Tobruk

Tobruk o Tubruq (àrab: طبرق, Ṭubruq) és una ciutat, capital del seu districte i port de mar a l'est de Líbia, a la regió de la Cirenaica, prop de la frontera amb Egipte. Té una població d'uns 300.000 habitants.[1]

Tobruk va ser el lloc on hi havia una antiga colònia grega i després una fortalesa romana. També va ser una estació en el comerç de caravanes. Cap a 1911 va esdevenir un lloc militar del regne d'Itàlia però durant la Segona Guerra Mundial Tobruk ser presa per les forces aliades (22 de gener de 1941) després de conquerir el port de Marsa El Brega i el setge de Tobruk. A partir de la dècada de 1960 el seu port va ser destinat a l'exportació del petroli libi que li arribava a través d'un oleoducte.

En les protestes líbies de febrer de 2011 es va informar que la ciutat de Tobruk va passar a ser controlades pels opositors al govern de Gaddafi.[2]

Geografia[modifica]

Tobruk té un port natural ben protegit potser és el millor port natural del nord d'Àfrica però té el desert immediatament al sud. Comercialment beneficia a aquesta ciutat estar prop d'Egipte (a 150 km). El problema de la salinitat de les aigües de Tobruk s'ha solucionat recentment amb una planta dessaladora.

Història[modifica]

Antipyrgos (Antipyrgus) va ser una colònia agrícola grega situada on ara hi ha la moderna Tobruk. Durant la Segona Guerra Mundial la seva importància estratègica estava motivada pel seu port natural situat en una península útil encara que fos bombardejat que a més els italians havien fortificat. A més Tobruk estava ben situat respecte a la resta de la Cirenaica i a uns 25 km al sud hi havia el camp d'aviació més gran de l'est de Líbia. Els britànics construïren una línia de ferrocarril de l'Alamein a Tobruk per assegurar els subministraments.

Notes[modifica]

  • L'1 de gener de 1934, Tripolitania, Cyrenaica, i Fezzan estigueren unides sota la colònia italiana de Líbia. De tota manera, durant la II Guerra Mundial aquests noms es varen continuar fent servir.
  1. "Tobruk" (history), Encyclopædia Britannica, 2006, Britannica Concise Encyclopedia, Concise.Britannica.com BC-Tobruk Arxivat 2008-01-02 a Wayback Machine.
  2. «Gaddafi defiant as state teeters». Al Jazeera, 23-02-2011.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tobruk