Torre de Babel

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquest article tracta sobre la construcció mitològica. Vegeu-ne altres significats a «Torre de Babel (Brueghel)».
Infotaula d'edifici
Torre de Babel
Pieter Bruegel the Elder - The Tower of Babel (Vienna) - Google Art Project.jpg
Dades
Tipus biblical episode Tradueix, tema artístic, tòpic literari, torre i edifici fictici
Part de Genesis 11 Tradueix
Ubicació geogràfica
PaísIraq
GovernacióGovernació de Babil
CiutatHilla
32° 32′ 11″ N, 44° 25′ 15″ E / 32.536388888889°N,44.420833333333°E / 32.536388888889; 44.420833333333Coord.: 32° 32′ 11″ N, 44° 25′ 15″ E / 32.536388888889°N,44.420833333333°E / 32.536388888889; 44.420833333333
Modifica les dades a Wikidata

La torre de Babel fou, segons la Bíblia,[1] un gran projecte que emprengueren els humans després del gran diluvi universal per construir una ciutat en vertical a Babel.

Origen del nom[modifica]

Babel ve del mot accadi Bāb-ili ('la porta de Déu'), on Bāb vol dir 'porta' i il 'déu' (ili, 'rebutjat'). Un altre significat bab-'el ('la ciutat de déu'). També és possible que fos anomenada així per Babilònia.

Relat i interpretació catòlica[modifica]

Aquests humans eren, doncs, els descendents de Noè i representaven la humanitat parlant d'una única llengua. Com que el cor dels humans era desobedient i malvat i en comptes d'adorar Déu es preocupaven només d'ells mateixos, Déu va decidir frustrar aquest projecte. Va multiplicar el nombre de llengües perquè així no es poguessin comprendre entre ells i, per tant, haver d'aturar la construcció de la ciutat. La humanitat, després d'això, va haver de dispersar-se arreu del món.

Aquesta història es fa servir per a explicar l'existència de les llengües i de les ètnies, el perill de voler-se igualar a Déu, així com la necessitat de parlar-se, de comprendre's, per tal de realitzar grans projectes.

Això no obstant, també es pot veure simplement com una temptativa dels humans de donar alguna explicació a l'existència d'ètnies i de llengües.

Interpretació protestant[modifica]

La història de la torre de Babel marca la clàusula del relat sobre l'origen del món que s'estén per tot el Gènesi.

Aquest relat està caracteritzat pel pecat i les seves "repercussions": com els relats de Caín i Abel o el diluvi universal, entre d'altres. Contràriament al relat de Caín i Abel, que estigmatitza els pecats des de comportaments individuals, o les unions dels àngels que varen suscitar el diluvi, l'aventura de la construcció de la torre de Babel és un pecat o comportament col·lectiu. En aquests dos casos, es tracta d'esdeveniments on la humanitat s'entén com la comunitat dels descendents d'Adam.

En el sentit de la història dels orígens, es tracta, doncs, de distingir el pecat col·lectiu d'una comunitat humana i de mostrar la condemna per part de Déu. Una condemna sense crida, sense intervenció de la gràcia. A partir d'aquesta frase: "el senyor els dispersà sobre tota la terra", el relat de la torre de Babel i els altres que tracten dels orígens s'obre al futur en el sentit que es planteja la qüestió de la relació entre els humans i Déu.

Inspiració sumèria[modifica]

Hi ha altres mites anteriors sobre l'origen de les llengües amb intervenció divina. El més antic n'és el mite sumeri anomenat Enmerkar i el senyor d'Aratta. Enmerkar, llegendari fundador de la ciutat d'Uruk, tracta de conquerir la ciutat d'Aratta, situada a l'altiplà iranià, i busca l'ajuda de la dea Ishtar. Aquesta última li aconsella enviar un missatger per negociar amb el rei rival. Durant les negociacions, el missatger recita un mantra dedicat a Enki i aquest provoca la divisió de llengües.[2]

Representacions en l'art[modifica]

Una de les més conegudes n'és l'obra Torre de Babel del pintor flamenc Pieter Brueghel el Vell.

Referències[modifica]