Transaminació

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Reacció d'aminotransferència entre un aminoàcid i un àcid alfa-keto

Com transaminació o aminotransferència hi ha dues reaccions químiques. La primera és la reacció entre un aminoàcid i un alfa-keto àcid. Els grups amino es transfereixen del primer al segon això fa que l'aminoàcid passi a convertir-se en el corresponent aminoàcid. En bioquímica la trasaminació es fa amb enzims anomenats transaminases o aminotransferases. Aquest procés és un important pas en la síntesi d'alguns aminoàcids no essencials que no es subministren en la dieta. La quiralitat d'un aminoàcid es determina durant la transaminació. Aquesta reacció utilitza el coenzim PLP, i s'ha demostrat que és una reacció perfecta quinèticament. El producte de les reaccions de transaminació depèn de la disponibilitat dels àcids alfa-keto. Els productes o bé són alanina, aspartat o glutamat. La lisina i la treonina són els dos únics aminoàcids que no sempre experimenten la transaminació. El segon tipus de reacció de transaminació es pot descriure com substitució nucleofílica d'un anió amino a amida a una sal d'amina o d'amoni.[1] Per exemple, l'atac d'una amina primària per l'anió d'una amida primària pot ser emprat per fabricar amines secundàries:

RNH2 + R'NH → RR'NH + NH2

Es poden preparar amines secundàries fent servir Raney nickel (2RNH2 → R2NH + NH3). I finalment les sals d'amoni quaternari poden ser desalquilaatades usant etanolamina:

R4N+ + NH2CH2CH2OH → R3N + RN+H2CH2CH2OH

Referències[modifica]

  1. Smith, M. B. and March, J. Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure, 5th ed. Wiley, 2001, p. 503. ISBN 0471585890

Enllaços externs[modifica]