Etanolamina

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Estructura

L'Etanolamina, també dita 2-aminoetanol o monoetanolamina (sovint abreujada com ETA o MEA), és un compost orgànic que a la vegadaés una amina primària i un alcohol primari (degut a un grup hidroxil). Com d'altres amines actua com una base febleL'etanolamina és un líquid tòxic, inflamable, corrosiu, incolor i viscós amb una olor similar a la de l'amoníac.

L'etanolamina és el segon cap de grup més abundant per als fosfolípid que es troben en la membrana biològica i també es fa servir en molècules missatgeres.[1]

Producció[modifica | modifica el codi]

La monoetanolamina es produeix per la reacció de l'òxid d'etilè amb amoníac aquòs; la reacció també produeix dietanolamina i trietanolamina.

Reacció de l'òxid d'etilè i amoníac

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

El MEA es fa servir en solucions aquoses per scrubbar certs gasos àcids. Es fa servir per produir detergents, emulsidors productes farmacèutics, inhibidors de la corrosió i intermediaris químics.[2][3] Per exemple reaccionant amb amoníac dóna l'agent quelant comú etilendiamina:[2]


Controlador del pH[modifica | modifica el codi]

L'etanolamina sovint s'usa per alcalinitzar l'aigua en centrals energètiques incloent les d'energia nuclear amb reactors d'aigua pressuritzada. Això es fa per evitar la corrosió dels metalls. L'ETA (o de vegades amines similars) se selecciona perquè no s'acumula en les generadors de vapor.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Calignano, A; La Rana, G; Piomelli, D «Antinociceptive activity of the endogenous fatty acid amide, palmitylethanolamide». European Journal of Pharmacology, vol. 419, 2–3, 2001, pàg. 191–8. DOI: 10.1016/S0014-2999(01)00988-8. PMID: 11426841.
  2. 2,0 2,1 Klaus Weissermel, Hans-Jürgen Arpe, Charlet R. Lindley, Stephen Hawkins. «Chap. 7. Oxidation Products of Ethylene». A: Industrial Organic Chemistry. Wiley-VCH, 2003, p. 159–161. ISBN 3527305785. 
  3. «Ethanolamine». Occupational Safety & Health Administration.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]