Vés al contingut

Tres Cims de Lavaredo

Plantilla:Infotaula indretTre Cime di Lavaredo
Imatge
Cara nord dels 3 cims
Tipusserralada Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaDolomites de Sesto Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaprovíncia de Belluno (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 37′ 07″ N, 12° 18′ 20″ E / 46.61861°N,12.30556°E / 46.61861; 12.30556
SerraladaDolomites
Format per
Característiques
Altitud2.999

Els Tres Cims de Lavaredo (Tre Cime di Lavaredo en italià; Drei Zinnen, en alemany), són tres distintius cims amb forma de merlets localitzats a les regions italianes de Trentino-Alto Adige i Vèneto, a les províncies de Bozen i Belluno. Es troben als Dolomites d'Auronzo del nord-est d'Itàlia. Són probablement un dels grups muntanyencs més coneguts dels Alps. Els tres cims, d'est a oest, són:

  • Cima Piccola/Kleine Zinne ("cim petit")
  • Cima Gran/Große Zinne ("cim gran")
  • Cima Ovest/Westliche Zinne ("cim occidental").

Els cims estan composts per dolomies de la formació de Dolomia Principale (Hauptdolomit), del Carnià al Raetià, com molts altres grups en els Dolomites (com el Tofane, el Pelmo o les Cinc Torres).

Fins a 1919 els cims van formar part de la frontera entre Itàlia i Àustria. Ara queden a la frontera entre les províncies italianes de Tirol del Sud i Belluno i encara són una part de la frontera lingüística entre les majories de parla italiana i de parla alemanya. La Cima Gran té una altura de 2.999 metres. S'alça entre la Cima Piccola, amb 2.857 m, i la Cima Ovest, amb 2.973 m.

Primers ascensos

[modifica]

El primer ascens de la Cima Gran va ser el 21 d'agost de 1869, per Paul Grohmann amb els guies Franz Innerkofler i Peter Salcher. El Cim Ovest va ser ascendida per primera vegada exactament deu anys després, el 21 d'agost de 1879, per Michel Innerkofler amb G. Ploner, un turista. El Cim Piccola va ser ascendida per primera vegada el 25 de juliol de 1881, per Michel i Hans Innerkofler. Les rutes d'aquests tres primers ascensos són encara rutes normals d'ascens; la ruta del Cim Piccola és la més difícil de les tres.

Emilio Comici va ser el primer que va escalar la cara nord del Cim Gran en 1933 en una partida de tres, després d'un temps d'ascens de 3 dies i 2 nits. Aquesta cara nord, en part despenjada és considerada pels escaladors com una de les grans cares nord dels Alps.

Turisme

[modifica]
Vista de Paternkofel (esquerra) i els Tres Cims

Nombroses rutes porten des dels municipis que ho envolten al voltant dels cims. La ruta més comuna va des de Paternkofel al refugi Auronzo a 2.333 m (7,654 ft), sobre Paternsattel (pas de Patern) al refugi alpí de Dreizinnenhütte/Locatelli a 2.405 m (7,890 ft), i després als cims. Hi ha també altres rutes.

Com que la línia del front entre Itàlia i Àustria durant la Primera Guerra Mundial corria a través d'aquestes muntanyes, hi ha una sèrie de fortificacions, cavernes fetes per l'home, i plaques commemoratives a la zona.

Entre els municipis propers es troben Auronzo di Cadore Toblach/Dobbiaco, Sexten i Pustertal.

Ciclisme

[modifica]

El Rifugio Auronzo en els Tres Cims de Lavaredo ha estat final d'etapa del Giro d'Itàlia en set oportunitats. La pujada comença a Misurina a 1.760 msnm i després de 7 quilòmetres s'arriba fins al refugi a una altitud de 2.300 en uns 7 km. L'últim tram té un desnivell de 477 metres en menys de 4 km per a un pendent mitjà superior al 12% i punts de fins al 18%. La primera vegada que es va ascendir va ser en 1967, etapa guanyada per Felice Gimondi. A més, ha estat Cim Coppi en cinc d'aquestes set finals.[1]

A continuació es llisten els ciclistes que van arribar en primera posició als Tres Cims de Lavaredo en les diferents edicions del Giro d'Itàlia:

Any Nom País
1967 Felice Gimondi Itàlia Itàlia
1968 Eddy Merckx Bèlgica Bèlgica
1974 José Manuel Fuente Espanya Espanya
1981 Beat Breu  Suïssa
1989 Lucho Herrera Colòmbia Colòmbia
2007 Riccardo Riccò Itàlia Itàlia
2013 Vincenzo Nibali Itàlia Itàlia

Galleria fotografica

[modifica]

Referències

[modifica]
  • Drei Zinnen. Bergverlag Rother, 2003. 
  • Die Kämpfe im Drei-Zinnen-Gebiet und am Kreuzberg bei Sexten 1915-1917. Universitätsverlag Wagner, 1984. 
  • Sextener Dolomiten. (Alpenvereinsführer) Bergverlag Rother, 1988. 
  • Tre Cime di Lavaredo, Italy en peakbagger.com

Enllaços externs

[modifica]