Vés al contingut

Turcs a Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula grup humàTurcs a Espanya
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total10.000 (2015 estimat)[1]
Part deTurks in Europe (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Els turcs a Espanya (en turc, İspanya'daki Türkler) es refereix als turcs ètnics que han emigrat a Espanya, així com a la creixent comunitat espanyola amb orígens turcs totals o parcials. La comunitat turca espanyola inclou descendents originaris de la República de Turquia així com d'altres estats-nació moderns post-otomans, especialment turcs ètnics dels Balcans (per exemple, Bulgària i Romania), i en menor mesura de l'illa de Xipre, i altres parts del Llevant.

Història

[modifica]

Migració turca des de Turquia

[modifica]

Migració turca dels Balcans

[modifica]

Bulgària

[modifica]

Les onades migratòries de búlgars turcs cap a Espanya van començar a finals dels anys vuitanta. Va ser una conseqüència del "Procés de renaixement" en curs sota el domini comunista (1984-1989). Les polítiques agressives de bulgarització perseguides pel domini comunista es van trobar amb la resistència de la població turca amb molts enviats a la presó o al camp de treball de Belene i després extradits de Bulgària; en conseqüència, molts turcs búlgars van fugir a Turquia i a Europa occidental, inclosa Espanya[2] Des de principis dels anys 2000, hi ha hagut un augment significatiu del nombre de ciutadans de Bulgària que han emigrat a Espanya. Entre aquests immigrants hi ha turcs que, juntament amb els búlgars ètnics (així com pomaks, armenis i altres grups minoritaris), s'han establert a Catalunya, Madrid, Alacant i València.[3]

Romania

[modifica]

Entre 2002 i 2011 es va produir una disminució significativa de la població del grup minoritari turc romanès a causa de l'admissió de Romania a la Unió Europea i la posterior relaxació de la regulacions de viatges i migracions. Per tant, els romanesos turcs, especialment de la regió de Dobruja, s'han unit a altres ciutadans romanesos (per exemple, romanesos ètnics, tàtars, etc.) per emigrar principalment a Espanya, Alemanya, Àustria, Itàlia i el Regne Unit.[4]

Migració turca de la diàspora

[modifica]

També hi ha hagut una migració ètnica turca a Espanya des de la diàspora turca moderna, sobretot els turcs britànics i els turcs alemanys que han arribat a Espanya com a ciutadans britànics i alemanys.

Dades demogràfiques

[modifica]

La majoria de turcs a Espanya són immigrants recents i viuen principalment a Catalunya (sobretot a Barcelona) seguit de la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana (sobretot a Alacant). També s'han format comunitats més petites a Andalusia i les Illes Balears.[5][6]

Organitzacions i associacions

[modifica]

Notables turcs a Espanya

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Especial: una historia de las relaciones hispano-turcas», 2016. [Consulta: 3 novembre 2020]. «Hay 5.746 ciudadanos turcos en Madrid al cabo de 2015; 3.163 en Barcelona, todos registrados en los consulados de Turquía.»
  2. Maeva, Mila. «Modern Migration Waves of Bulgarian Turks». A: Dynamics of National Identity and Transnational Identities in the Process of European Integration. Cambridge Scholars Publishing, 2008, p. 227-229. ISBN 9781847184719. 
  3. Gómez-Mestres, Sílvia; Molina, Jose Luis «Les nouvelles migrations dans l’Europe : chaînes migratoires, établissement et réseaux sociaux des Bulgares en Espagne et en Catalogne». Balkanologie, 12, 2, 2010, p. 9. «En ce qui concerne l'ethnie à lequel appartiennent les Bulgares qui viennent en Espagne, on peut dire qu’on trouvera très difficilement d’établissements clairement ethniques en Espagne, à l'exception des Pomaks qui résident à Tafalla. Même si les appartenances sont très variées — Turcs, Pomaks, Rroms, Arméniens — en règle générale les groupes cohabitent sans apparente distinction.»
  4. Catalina Andreea, Mihai. Cultural resilience or the Interethnic Dobrujan Model as a Black Sea alternative to EuroIslam in the Romanian Turkish-Tatar community. University of Bergamo, 2016, p. 150. 
  5. Instituto Nacional de Estadistica. «Población por Nacionalidad, provincias, sexo y año». [Consulta: 27 maig 2009].
  6. Instituto Nacional de Estadistica. «Población por Nacionalidad, comunidades, sexo y año». [Consulta: 27 maig 2009].
  7. «Còpia arxivada» (en castellà). Arxivat de l'original el 2015-02-22. [Consulta: 13 desembre 2021].
  8. Moore, Sarah. «The Language of Non-Existence: Ümit Hussein on Translating Burhan Sönmez», 2019. [Consulta: 8 març 2021].
  9. Yehia, Karem. «[ttps://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/14777/Egypt/Politics-/Hussein-Salem-A-businessman-from-the-times-of-cron.aspx Hussein Salem: A businessman from the times of crony capitalism]», 2011. [Consulta: 7 maig 2021]. «Salem took on the responsibility of working and providing for his mother (Hosnia Tabozada who was of Turkish origins»