Usuària:Barb.arenas/V-Day (movement)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

V-Day és un moviment global d'activistes que treballa per lluitar envers la violència contra dones i noies, –incloent-hi violació sexual, maltractament físic, incest, mutilació genital i esclavitud sexual. Aquest moviment va ésser creat per la dramaturga, feminista i activista Eve Ensler al 1998.

A més a més, V-Day promou esdeveniments creatius de conscienciació, recapta fons i revitalitza l'esperit d'organitzacions anti-violència existents.

Cada any, a través de les campanyes de V-Day, voluntaris/es i estudiants produeixen, benèficament, obres com ara Els monòlegs de la vagina, Un record, un monòleg, un deliri i una oració, Qualsevol de nosaltres: paraules des de la presó. Així mateix, projecten documentals com ara Until the Violence Stops (Fins que la violència acabi) de V-Day i What I Want My Words To Do To You (El que vull que les meves paraules et facin) de PBS, i realitzen grups de discussió i tallers V-Men (V-Homes) per crear consciència i recaptar fons per grups anti-violència a les seves pròpies comunitats. En 2012 es van portar a terme més de 5,800 esdeveniments benèfics de V-Day sota la producció d'activistes voluntaris/es als Estats Units i al voltant del món, educant a milions de persones sobre la realitat de la violència envers dones i nenes.

V-Day també realitza esdeveniments benèfics de gran escala i produeix trobades innovadores, pel·lícules i campanyes per educar i canviar les actituds socials enfront de la violència envers les dones. En 2001 V-Day va participar en la Cimera de les Dones Afganeses; al desembre de 2003 la delegació va viatjar a Israel, Palestina, Egipte i Jordània, i al març de 2004 a Índia. Així mateix, V-Day ha portat a terme sessions informatives sobre les desaparicions i assassinats de dones en Ciudad Juárez, México; ha organitzat projectes com el concurs Stop Rape (Detingues la violació), el projecte Indian Country Project per al territori dels indis nord-americans, Love Your Tree (Estima el teu arbre), i al juny de 2006 va organitzar un festival de dues setmanes en Nova York anomenat: Fins que la violència acabi (Until the Violence Stops), amb una sèrie d'activitats que incloïen teatre, discursos, performances i esdeveniments amb la comunitat. Al 2008 es va celebrar el dècim aniversari de V-Day amb el esdeveniment V A LA DÈCIMA (V TO THE TENTH).

Altres campanyes destacades de V-Day són Prou de Violar el Nostre Recurs Més Important: Poder a les Dones i Nenes de la República Democràtica del Congo, llançada el 2007, i les campanyes V-Girls (V-Noies) i V-Men (V-Homes) llançades el 2010.

A Àfrica, Orient Mitjà i Àsia, V-Day ofereix suport continuo per crear i articular moviments i diferents xarxes anti-violència. Treballant amb organitzacions locals, V-Day ha recaptat fons difícilment aconseguits per obrir refugis per dones a Egipte i Irak; portar a terme tallers i 3 campanyes nacionals a Afganistan; organitzar la conferència Enfrontant la violència amb dones líders en Sudasia, i donar telèfons satelitals a les dones afganeses per tal que romanguin els canals de comunicació oberts i els plans d'acció avançant. A través del programa Karama basat en el Cairo, V-Day treball en profunditat per crear xarxes per detenir la violència envers dones i nenes en Egipte, Sudan, Marroc, Tunisia, Algèria, Jordània, Síria i Líban.

El moviment V-Day està creixent ràpidament en tot el món: 167 països en Europa, Àsia, Àfrica, el Carib i tot Nord Amèrica. V-Day, una corporació sense ànim de lucre, distribueix fons a més de 10,000 organitzacions locals, nacionals i internacionals i desenvolupa programes que treballen per detenir la violència envers dones i nenes. Al 2001 V-Day va ser anomenada una de les 100 millors ONGs per la revista Worth, al 2006 va ser una de les 10 millors ONGs segons la revista Marie Claire i al 2010 va ser anomenada com a una de les millors organitzacions per GreatNonProfits. En 16 anys, el moviment V-Day ha recaptat més de $100 milions arribant a més de 300 milions de persones.

La “V” en V-Day és de Victoria, Valentí (per el dia de l'amor i l'amistat) i Vagina.


Orígen

Al 1994, una obra de teatre anomenada Els Monòlegs de la Vagina, escrita per la dramaturga i activista Eve Ensler, va triomfar, oferint al món una peça d'art com mai no hi havia estat vista. Basada en dotzenes d'entrevistes que Ensler va fer a dones, l'obra es dirigia cap a la sexualitat de les dones i a l'estigma social al voltant de violació i l'abús, creant una nova conversa sobre i amb dones. Els Monòlegs de la Vagina es va representar durant cinc anys a Nova York i després va continuar per la resta dels Estats Units. Després de cada actuació, Ensler es trobava amb dones que estaven esperant per compartir les seves pròpies històries de supervivència, portant-la a comprovar que Els Monòlegs de la Vagina podrien ser més que un treball de moviment artístic sobre violència; es va adonar que les actuacions podrien ser un mecanisme per moure a la gent per actuar per tal de posar fi a la violència.

El Dia de Sant Valentí del 1998, Eve, amb un grup de dones de Nova York, van crear el V-Day. Set up as a 501(c)(3) i originalment portat per voluntàries, l'organització seed money came from a star-studded, sold out benefit performance at the Hammerstein Ballroom in New York, a show that raised $250,000 in a single evening.

La missió de V-Day's és simple: reclama que la violència envers dones i noies han d'acabar. Per això, un cop a l'any, al Febrer, Eve permet a grups al voltant del món produir una performance de l'obra, així com altres treballs creats per V-Day, i utilitza els beneficis per projectes locals individuals i programes que treballen per posar fi a la violència envers les dones i nenes, sovint albergs i violació crisis centers. El que va començar com a un esdeveniment a la ciutat de Nova York in 1998 avui inclou al voltant de 5,800 V-Day esdeveniments anuals.

Performance is just the beginning. V-Day stages large-scale benefits and produces innovative gatherings, films and campaigns to educate and change social attitudes towards violence against women.

Sobre V-Day[modifica]

En 1998 "V-Day", va ser incorporat amb l'intent d'utilitzar actuacions dels Monòlegs de Vagina per recaptar diners per les dones i nenes víctimes de violència i abús sexual. Des del seu començament, el moviment ha expandit el seu ús d'art i activisme per incloure projeccions i lectures — més notablement del documental Fins a Les Aturades de Violència (2004) i la recopilació Una Memòria, Monòleg, Un Rant, i una Oració. Les marxes i festivals que han estat celebrades com a part del moviment inclouen FINS A LES ATURADES de VIOLÈNCIA: NYC (juny 2006), i l'aniversari de deu anys V Al DESÈ a la Luisiana Superdome i Camp de Nova Orleans dins 2008.

Al començament del 2001, V-Day activitats van expandir a l'etapa internacional, amb V-Dia hosting cimeres de lideratge per dones dins Afganistan i un reunint d'activistes dins Roma. V-El dia també llançat el Karama programa en l'Orient Mitjà i comunitat coordinada briefings en el desaparegut i va assassinar dones de Juarez, Mèxic. Dins algunes societats on la censura prohibeix actuacions dels Monòlegs de Vagina, esdeveniments revolve al voltant d'altres feines van desenvolupar per V-Dia, incloent el llibre Una Memòria, un Monòleg, un Rant, i una Oració, una antologia d'escriptures aproximadament violència contra dones. V-El dia va incloure el primer mai tot transgender versió dels Monòlegs de Vagina dins 2004, amb una actuació per divuit notable transwomen sota el mentoring de Jane Fonda i Andrea James de Profund Stealth Produccions.[1]

Creixement compatible del moviment dirigit a 5,400 esdeveniments dins 1,500 ubicacions que tenen lloc dins 2010 sol. Sigui llavors calculat que 80$ milions hi havia estat aixecat des del moviment inception amb per damunt 12,000 comunitat-va basar anti-programes de violència i cases segures en El Congo, Haití, Kenya, Egipte i Iraq que reben finançament.

Missió[modifica]

Segons la seva pàgina web, V- la visió del dia és "un món on les dones viuen de forma segura i lliurement." Apunten per emprendre assumptes com estupre i pila de dones, incest, mutilació genital femella i tràfic humà d'esclaus de sexe femella.

L'organització busca per enfortir existint anti-esforços de violència per aixecar diners i consciència, i per posar el groundwork per nou educatiu i protector legislatiu endeavours per dones per tot el món.[2] V- La feina del dia és grounded dins quatre creences de nucli.[3] Aquests van declarar tan:

  • L'art té el poder de transformar pensament i inspirar persones per actuar.
  • Canvi social i cultural durador és estès per les persones normals que fan coses extraordinàries.
  • Les dones locals més saben el que la seva necessitat de comunitats i pot esdevenir unstoppable dirigents.
  • Un ha de mirar a la intersecció de cursa, classe, i gènere per entendre violència contra dones.

V-Campanyes de dia[modifica]

Hi ha dos tipus de V-Campanyes: La Campanya Universitària i la Campanya de Comunitat.

A través d'aquests V-campanyes de Dia, els voluntaris locals i els estudiants universitaris produeixen actuacions de benefici anual dels Monòlegs de Vagina, Una Memòria, Un Monòleg, Un Rant i Una Oració i Qualsevol de Nosaltres: Paraules De Presó. Ells també exploracions d'oferta del V-documental de Dia Fins a Les Aturades de Violència i el PBS documental Què Vull Les meves Paraules per Fer a Tu, i conducta Spotlight la campanya Ensenya-Ins i V-tallers d'Homes, per aixecar conscienciació i fons per anti-grups de violència dins de les seves comunitats.

Cada any V-Dia spotlights un grup particular de dones que estan experimentant violència amb l'objectiu de posar un a tot el món mitjans de comunicació spotlight en aquesta àrea i per aixecar fons a grups d'assessor que estan adreçant-lo. Per exemple, V-el dia defensat per canvi per tot el Congo dins 2007 per llançar l'Aturada Raping El nostre Recurs més Gran: Power A Les Dones i Noies de la República Democràtica de campanya de Congo.[4] El 2011 spotlight enfocat en les dones i noies d'Haití.[5] Dins enguany, els esforços en el Congo van dirigir al opining de la Ciutat de comunitat dels supervivents de Joy en col·laboració amb Fondation Panzi i UNICEF. Localitzat en Bukavu, les facilitats proporcionen 180 dones congoleses per any amb teràpia de grup, self-formació de defensa, educació de sexualitat, educació / d'horticultura de l'ecologia i esdeveniments culturals.

Amb el suport d'Eve Ensler i la publicitat del V-campanya de Dia, Un bilió Augmentant, una protesta global per acabar violència i promoure justícia i igualtat de gènere, va ser fundat damunt 14 de febrer de 2012, el quinzè V-Dia. El nom va descriure una ONU i estimació d'OMS pel número de dones en el món que probablement poden ser raped o batut com a mínim una vegada que.[6] Les dones d'impulsos del projecte i homes per ballar i augment amunt dins oposició a violència. Ha assolit per damunt 200 països en regions com Àfrica Del nord, Asia, i l'Orient Mitjà, amb accions en cada àrea dependent en circumstàncies locals, tradicions, i religions.[7][8]

Crítica[modifica]

En el primerenc 2000s, alguns crítics d'ala correcta van atacar V-Dia per "hijacking l'ocasió del dia de Valentine ".[9] Aquests crítics conservadors van argumentar que els feministes no haurien de ser amonestant persones per considerar estupre, incest i violència en una ocasió dissenyada per celebrar amor i idil·li.[10] Individualist Feminista Wendy McElroy va declarar que "V-el dia encarna el mateix estàndard doble i deshonestedat que ha caracteritzat més feminista pronouncements per dècades" i va instar persones per "agafar enrere Valentines Dia".[11]

Un critique va venir de Clara Eugenia Rojas en la seva 2005 publicació "El ‘V-Dia' March dins Mèxic: Apropiació i Abús de l'activisme de les dones Locals ." Seguint els assassinats de les dones en Juarez, Mèxic, V-el dia va esdevenir implicat amb aquesta causa. Rojas, un activista feminista local, va anotar que immediatament seguint la descoberta dels cossos, hi hi havia poc que ella ni qualsevol més podrien fer per dibuixar atenció a la injustícia i necessitat per canvi. Després cinc anys dels activistes locals que intenten per promoure conscienciació sobre la violència, V-el dia finalment posat un spotlight en l'incident i el va fer un assumpte global. Rojas, tot i que agraït per l'exposició global a l'incident, creu que V-el dia va venir massa tard per fer molta diferència i que van ser implicats per les raons incorrectes, i.e., publicitat. Rojas També critiques el moviment per sidelining els feministes locals que eren al principi subjectat a aquest incident i fallant per incloure'ls dins organització o implementació de la marxa.[12]

Un altre critique ve del LGBT (Lesbiana, Gai, Bisexual, Transgender) comunitat. En el seu article "Queerness, Incapacitat, i Els Monòlegs de Vagina”, Kim Sala va explicar la seva insatisfacció amb el V-moviment de Dia i més concretament Els Monòlegs de Vagina en un exclusionary base. La sala creu que el joc exclou assumptes de violència contra intersex individus i perpetua heterosexism i ableism, o prejudici contra persones amb incapacitats. Després d'aquest critique va ser publicat, moltes actuacions dels Monòlegs de Vagina van començar defensar pel Intersex Societat d'Amèrica del Nord per proporcionar literatura als jocs i instant l'audiència per donar.[13]

Referències[modifica]

  1. «Deep Stealth and V-Day 2004 Performance of Vagina Monologues».
  2. «Mission». [Consulta: 24 setembre 2008].
  3. «Four Core Beliefs». V-Day. [Consulta: 14 febrer 2016].
  4. «City of Joy». V-Day. [Consulta: 14 febrer 2016].
  5. «2012 Women and Girls of Haiti». V-Day. [Consulta: 14 febrer 2016].
  6. Ensler, Eve. «One Billion Rising: The 2014 campaign to end violence against women». The Guardian, 09-12-2013. [Consulta: 14 febrer 2016].
  7. «Happy Birthday Eve Ensler». Women In The World in association with The New York Times, 25-05-2015. [Consulta: 14 febrer 2016].
  8. «Until the Violence Stops: V-Day Launches One Billion Rising». V-Day Column, 14-02-2012. [Consulta: 14 febrer 2016].
  9. Brandfield-Harvey, Camilla. «Janus Forum sexual assault event sparks controversy». Brown Daily Herald, 17-11-2014. [Consulta: 14 febrer 2016].
  10. DiCarlo, Rachel. «The V-Day Chronicles». The Weekly Standard, 12-02-2004. [Consulta: 14 febrer 2016].
  11. McElroy, Wendy. «Take Back Valentine's Day!», 15-02-2002. [Consulta: 14 febrer 2016].
  12. El ‘V-el dia sócarc dins Mèxic: Apropiació i Abús de l'activisme de les dones Locals . "La revista d'Associació dels Estudis de les dones nacionals " 17:217-227
  13. Sala, Kim Q. 2005. “Queerness, Incapacitat, i Els Monòlegs de Vagina.” Hypatia 20:100-119.

[[Categoria:Violència contra les dones]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]