Usuari:ChandraHelsinky/Infanteria de Marina de l'Armada Argentina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Infanteria de Marina de l'Armada de la República Argentina ( IMARA ) és un dels quatre comandaments operatius de l'Armada Argentina. La Infanteria de Marina Argentina té els seus orígens en la Infanteria de marina espanyola, en l'època del Virregnat del Riu de la Plata. Després de la Independència Argentina va ser administrada per l'Exèrcit Argentí i l'Armada Argentina, fins que a l'any 1946 per llei va passar a estar totalment sota jurisdicció de l'Armada.

Batalles i intervencions de la Infanteria de Marina Argentina[modifica]

Domini colonial espanyol[modifica]

Després de la pèrdua i recuperació de la Ciutat de Buenos Aires en 1806, els britànics tornen a atacar la ciutat en 1807; però els espanyols i americans havien organitzat unitats de defensa les que, malgrat la derrota inicial, procedeixen a defensar Buenos Aires sota les ordres del Capità de Navili Santiago de Liniers, marí francès al servei d'Espanya, amb experiència com a infant de marina en accions en el Mediterrani. Guarnia la zona de Retir un Batalló de Marina (300 I.M. i 100 mariners) comandats pel Capità de Fragata Juan Gutiérrez de la Petxina, fent-se fortes a la Plaça de Toros situada en aquest lloc. Amb les primeres llums del 5 de juliol de 1807, es va iniciar l'atac britànic.

Durant la independència[modifica]

És així com Brown parteix en els primers dies de març de 1814 amb la seva improvisada flota a combatre a una de les Armades més antiga i poderosa del planeta. Tenint com a primer objectiu la presa de l'Illa de Martín García, clau dels rius Paraná i Uruguai. Brown va disposar que el Sergent Major de Marina Ricardo Baxter dirigís l'operació. Explicava per a això amb una força de desembarcament. Els bucs de l'Esquadra havien d'estar en condicions de recolzar amb la seva artilleria el desembarcament de la tropa si calgués. El desembarcament es va produir el dia 15 d'aquest mes. Quan va despuntar l'alba, l'objectiu estava consolidat. Martín García és considerada la primera Operació Amfíbia executada pel nostre país i va significar l'inici de les campanyes navals de la República Argentina. La Infanteria de Marina embarcada va intervenir posteriorment en el combat naval del 17 de maig enfront de Montevideo i passa a reforçar a les tropes terrestres del lloc, trobant-se present en la rendició de la plaça. Brown, en nota al Ministre Juan Larrea, va destacar la conducta de la seva infanteria de Marina embarcada de Montevideo.

  • Desembarcament en Monterrey, Califòrnia (1817-1818): comandats per Hipòlit Bouchard, 200 homes van desembarcar en una caleta oculta per les altures, a una llegua del fort de Monterrey. La resistència del fort va ser feble i després d'una hora de combat va ser enarborada la bandera argentina.

Després de la independència de l'argentina[modifica]

Aquestes són algunes unitats que van participar en la gesta de Malvines així com una ressenya de la seva actuació i les seves condecoracions.

Agrupació de Comandos Amfibis

El 2 d'abril de 1982, l'Agrupació va integrar la Força de Tasques Amfíbia que va intervenir en la recuperació de les Illes Malvines, participant en el combat de la casa del Governador i la presa de Moody Brook. També els seus efectius van estar presents en els combats de les Illes Geòrgia del Sud i en la defensa de Port Argentí, realitzant operacions especials en la rereguarda enemiga en Sant Carlos. La Nació Argentina li atorga la condecoració "Honor al Valor en Combat" per: efectuar una operació d'alt nivell de risc, contribuint decisivament a la recuperació de les Illes Malvines en desembarcar en la rereguarda enemiga aconseguint els objectius que se li van imposar i durant la defensa, efectuar infiltracions en el seu dispositiu, proveint valuosa informació per a la conducció de les operacions. Llei 22.767/83.

Batalló de Vehicles Amfibis Nº 1

El 2 d'abril de 1982 a les 06:30 hores, participant en la "Operació Rosario" per la recuperació de les nostres Illes Malvines, els primers Vehicles Amfibis a Eruga tocaven la terra malvinense. Durant l'avanç cap a la ciutat els VAOs 05, 07 i 19 van rebre intens foc enemic sense conseqüències per al personal embarcat. Havent contribuït a l'assoliment dels objectius fixats per força de Desembarcament, en hores de la tarda, es van reorganitzar per reembarcar l'endemà en l'A.R.A. "Cap Sant Antonio" amb rumb al continent.

Companyia d'Enginyers Amfibis

L'any 1982, la Companyia és destacada al Teatre d'Operacions de Malvines en suport a diferents unitats de les Forces Armades, formant part de l'Agrupació d'Enginyers Malvines. Allí viu el seu Baptisme de Foc en complir tasques d'instal·lació d'obstacles minats i paranys explosius, demolicions d'obres d'art, obstacles i en la remoció de bombes de diferents tipus, entre elles, les Beluga, particularment a la zona de Port Argentí i Illa Borbó. Durant el conflicte de l'Atlántico Sud va sofrir les baixes del CIIM Jorge SISTERNA i els CC62 Víctor OLAVARRÍA, Ramón ORDOÑEZ i Vicente DÍAZ. Els seus integrants, després d'executar les tasques específiques de la Companyia es van organitzar com una Subunitat d'Infanteria, combatent d'aquesta manera fins al final del conflicte. Un dels seus integrants, el llavors TCIM Héctor MIÑO, va conduir a la seva fracció fins al seu replegament definitiu, malgrat la ferida rebuda. Després del 14 de juny de 1982, la meitat dels quadres de la Companyia van quedar presoners de la "TASK FORCE' (RUGB) per efectuar la remoció i delimitació dels obstacles minats existents, tornant al continent el 14 de juliol d'aquest any a bord del buc "HMS Saint Edmondt". Condecoracions "Honor al Valor en Combat" per "Operar amb gran esperit de llanço, valor i sacrifici en executar tasques de construcció d'obstacles, instal·lació de camps minats i preparació de voladures, sense consideració dels bombardejos enemics aeris i navals. Posteriorment davant la pressió enemiga i impossibilitat de continuar amb la seva tasca específica, reorganitzar-se i combatre amb valor i eficàcia com a infanteria". La seva Bandera de Guerra va ser condecorada l'any 1985 pel Govern i el Poble de la Província de Santa Fe per "HAVER COMBATUT EN L'ATLÁNTICO SUD".

Batalló d'Infanteria de Marina N°2

Durant 1982 intervé en la recuperació de Malvines ("Operació Rosario") com a Batalló Nucli de la Força de Desembarcament. Després va participar en la defensa de Port Argentí amb una secció de la Cia. "Delta" la responsabilitat del qual era la defensa de la Península Camber. La resta va desplegar a l'Illa Gran de Terra del Foc com a part de la Reserva Estratègica Operacional del Teatre d'Operacions de l'Atlántico Sud. Condecoracions La Nació Argentina li atorga la condecoració "OPERACIONS DE COMBAT" per participar en el Conflicte de l'Atlántico Sud. Llei 22.767/83.

Batalló d'Infanteria de Marina Nº3

La Cia.. Hotel va operar a Malvines, en Camber i a l'Illa Borbó. La Nació Argentina li atorga la Condecoració "OPERACIONS DE COMBAT" per participar en el Conflicte del Teatre d'Operacions de l'Atlántico Sud.

Batalló d'Infanteria de Marina Nº 5

En el Conflicte de l'Atlántico Sud de 1982, la Unitat va operar a Malvines on es va destacar pel seu esperit i ensinistrament durant la preparació de la Defensa de Port Argentí. Una vegada iniciat l'assalt britànic totes les subunitats del BIM5 Ec. van entrar en combat en primera línia amb gran eficiència i valor. Produeixen a l'enemic demores en el seu atac i importants baixes; sofreixen al seu torn, morts heroiques. Per la seva participació activa en la campanya de Malvines s'ha fet creditor de les següents condecoracions: "HONOR Al VALOR EN COMBAT". Per: conduir operacions eficaces per a la recuperació i posterior defensa de les Illes Malvines, Geòrgia i Sandwichs del Sud. Atorgada per l'Armada Argentina. "ORDRE CRUZ PERUANA Al MÈRIT NAVAL EN EL GRAU DE CAVALLERS DISTINTIU BLANCO" atorgada per l'Armada de la República del Perú. La Declaració de "BENEMÉRITO" del Territori Nacional de la Terra del Foc, Antàrtida i Illes de l'Atlántico Sud, efectuat per Decret del Poder Executiu Territorial No. 207183. La Medalla "A la BANDERA QUE VA COMBATRE EN L'ATLÁNTICO SUD 1982", atorgada pel Govern i poble de la Província de Santa Fé, el 15 de novembre de 1985. La Distinció de "CUSTODIO DE LA BANDERA DE SALTA" efectuada per la Legislatura d'aquesta Província Argentina, el 5 de novembre de 1987.

Batalló de Comando i Suport Logístic -BICO.-

La batalla del 12 de juny 1982:Muntanya Tumbledown, El Batalló Comando: L'Infant de Marina 'CCIM63 BARBEITO JUAN CARLOS M.R.539.430-7 Rol de Combat N°503 - Sent l'Apuntador de Metralladora 12,7, posant la seva pròpia vida en risc de perdre-la, salvant la vida dels seus cinc companys, sent felicitat pel COMANDANT DEL BIM 5 CAPITÀ DE FRAGATA CARLOS HUGO ROBACIO .Condecorat al '"HONOR Al VALOR EN COMBAT ", en reconeixement pels fets heroics i accions de mèrit extraordinari realitzats en operacions de combat durant la campanya de Malvines, La Nació Argentina li atorga la condecoració "OPERACIONS DE COMBAT" per participar en el Conflicte de l'Atlántico Sud. Llei 22.767/83.

Batalló de Suport Logístic: "Operacions en Combat", en reconeixement pels fets heroics i accions de mèrit extraordinaris realitzats en operacions durant la campanya de Malvines. Batalló de Suport Logístic: "Província de Santa Fe" l'honorable govern i poble de la Província de Santa Fe al Batalló de Suport Logístic per la seva actuació en el Conflicte de l'Atlántico Sud. Mort en Combat:HECTOR ROLLA, Durant el Conflicte Bèl·lic de Malvines:

Batalló de Comunicacions N°1

el seu baptisme de foc va tenir lloc quatre anys després en 1982 en la "Operació Rosario" per a la recuperació de les Illes Malvines; posteriorment, va tenir activa participació en la defensa de les illes, en Comodoro Rivadavia i a l'Illa Gran de Terra del Foc. Aquests fets van fer a la Unitat mereixedora de la condecoració "OPERACIONS DE COMBAT" atorgada per l'Armada Argentina. Així mateix, el poble i govern de la Província de Santa Fé, en reconeixement als seus mèrits, la va condecorar amb la medalla d'or que ostenta amb orgull en el seu pavelló.

Batalló d'Artilleria de Campaña N° 1

Durant el desenvolupament del conflicte de l'Atlántico Sud, l'any 1982, la Unitat va participar de l'Operació "ROSARIO" amb la Bateria "ALFA" d'obuses Oto Melara de 105 mm. Més tard una altra bateria de 105 mm., la "BRAVO", va ser enviada a les Illes Malvines en reemplaçament de la destacada en primera instància i la resta de la Unitat conformada per tres bateries va ser enviada a ocupar posicions en proximitats de Riu Gran en suport de les Unitats de la Brigada d'I.M. Nº 1. La Bateria destacada a les Illes va mantenir durant tot el conflicte la seva posició a la zona de Felton Stream, des d'on va recolzar en forma ininterrompuda a la primera línia defensiva fins al replegament final. Van perir dos homes que cauen al peu dels seus obuses, els Conscriptos Classe 62 Justo FALCON i Edgardo MANSILLA, perdent la totalitat del material i consumint tota la munició. Pel seu destacat acompliment la Nació Argentina li atorga a la Unitat la condecoració "Honor al Valor en Combat".

Batalló Antiaeri

L'any 1982 intervé en la Campanya de les Malvines, operant en amb una Bateria de míssils terra-aire Tiger Cat i una Bateria de canons Hispà Suïssa de 37 mm. La Unitat va contribuir a la reeixida defensa aèria de Port Argentí.

Condecoracions La Nació Argentina li atorga la Condecoració "Honor al Valor en Combat " per: combatre eficaçment en la defensa antiaèria de Port Argentí produint a l'enemic significatives pèrdues, instal·lant i operant per a això un lloc de comando en el qual per la seva eficàcia de treball, es va centralitzar la conducció total d'aquesta defensa, integrant-se al mateix els mitjans de les altres forces intervinents.

Distincions a la Bandera de Guerra 8 de febrer de 1983. "Al VALOR EN COMBAT" atorgada per l'ARMADA ARGENTINA. 15 de novembre de 1985. "EL GOVERN I POBLE DE LA PRONVICIA DE SANTA FE, A la BANDERA DE GUERRA QUE VA COMBATRE EN EL CONFLICTE DE L'ATLÁNTICO SUD 1982", atorgada per la governació de la Província de Santa Fe.

Morts en Combat Durant el Conflicte Bèl·lic de Malvines: CC 62 Raúl Ricardo Romero CC 62 Ritu Florencio Portillo

Base d'Infanteria de Marina Bateries

En 1982 el reforç de Serveis per a Suport de Combat (SPAC), va anar de gran importància quan els mitjans i efectius de la Base es van bolcar massivament al desplegament. Aquesta unitat va participar amb un Destacament SPAC en l'Operació Rosario i en la Defensa de Port Argentí en el Conflicte Malvines de 1982. La Nació Argentina li va atorgar la Condecoració "OPERACIONS DE COMBAT" per participar en el Teatre d'Operacions de l'Atlántico Sud.

Batalló de Seguretat de la Base de Port Belgrano

Des del 20 d'abril de 1982 i fins al 2 de juliol del mateix any la Unitat es va allistar i va ensinistrar com a Batalló d'IM 6 en compliment d'Ordres Superiors, pel que es van rebre reforços de personal, material i mitjans. Va participar amb l'Agrupació de Gossos de Guerra en el control de la població i de dipòsits en Port Argentí durant el conflicte de l'Atlántico Sud.

Participació actual en Missions de Pau[modifica]

  • Desplegament d'Observadors Militars en Sahara Occidental (MINURSO) i al mig Orienti (UNTSO).
  • Desplegament de tropes a Xipre (UNFICYP - Força de Tasques Argentina) i a Haití (MINUSTAH - Batalló Conjunt Argentí).
L'USS Gunston Hall (LSD-5), buc desembarco-dic sitvió a l'Armada Argentina entre 1970 i 1981 sota el nom de LLAURA Cándido de Lasala (Q-43) sent una eina fonamental de les pràctiques de desembarcament de la Infanteria de Marina.

Estructura i Unitats[modifica]

La Infanteria de Marina té la capacitat de projectar-se des del mar i constitueix una força amb mobilitat estratègica i tàctica. Compta amb una organització i desplegament d'unitats operatives: Força d'Infanteria de Marina de la Flota de Mar, la Força d'Infanteria de Marina Austral, el Batalló d'Infanteria N° 3 i la Base d'Infanteria de Marina Bateries. Participa activament en Missions de Pau a requeriment de la Nacions Unides. Entre els seus mitjans, compta amb vehicles amfibis a eruga i a roda, vehicles terrestres, embarcacions, armament pesant i lleuger i sistemes de comando i control. Té un personal altament ensinistrat i preparat perquè en 24 hores s'embarqui i sigui destinat a qualsevol lloc del món.

Comando de la Infanteria de Marina - COIM
Unitats Lloc d'Assentament Dependència Orgànica
Comandos de Primera Classe
Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM) Partit de Coronel Rosers COIM
Força d'Infanteria de Marina de la Flota de Mar (FAIF) Base Naval Port Belgrano (BNPB) COIM
Força d'Infanteria de Marina Austral (FAIA) Caserna del BIM5, Riu Gran, Terra del Foc COIM
Comando d'Instrucció i Avaluació (COIE) Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM) COIM
Comandos de Segona Classe
Batalló d'Infanteria de Marina N° 2 Ec.(BIM2) Base Naval Port Belgrano (BNPB) FAIF
Batalló d'Infanteria de Marina N° 3 (BIM3) Base Naval Zárate COIM
Batalló d'Infanteria de Marina N° 4 (BIM4) Base Naval Ushuaia FAIA
Batalló d'Infanteria de Marina N° 5 (BIM5) Caserna del BIM5, Riu Gran, Terra del Foc FAIA
Batalló d'Artilleria de Campaña N° 1 (BIAC) Base Naval Port Belgrano (BNPB) FAIF
Batalló Comando i Suport Logístic (BICO) Base Naval Port Belgrano (BNPB) FAIF
Agrupació Serveis de Caserna (APSC) Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM)
Comandos de Tercera Classe
Batalló de Vehicles Amfibis Nº 1 (BIVH) Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM) FAIF
Batalló Antiaeri (BIAA) Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM) FAIF
Batalló de Comunicacions N° 1 (BIC1) Base Naval Port Belgrano (BNPB) FAIF
Destacament Naval Riu Grade (DNRD) Caserna del BIM5, Riu Gran, Terra del Foc FAIA
Companyia d'Enginyers Amfibis (CKIA) Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM) FAIF
Agrupació de Comandos Amfibis (APCA) Base Naval d'Infanteria de Marina "Bateries" (BNIM) FAIF
Unitats de Seguretat (no orgàniques al component)
Batalló de Seguretat de l'Estat Major General de l'Armada (BISA) Edifici Lliberteu, Ciutat de Buenos Aires JEMI
Batalló de Seguretat de la Base Naval Port Belgrano (BISP) Base Naval Port Belgrano BNPB

Existeixen subunitats i fraccions mixtes d'I.M. i marinería en la virtual totalitat de les destinacions de l'Armada.

Equip individual de campanya[modifica]

Infants de marina argentins.
  • Fusell M-16A2 o FN FAL (Són els fusells que tot infant de marina està entrenat per disparar).
  • Ganivet de combat.
  • Casc Kevlar
  • Botes de combat.
  • Baioneta.
  • Granades alt explosiu, gas lacrimogen, fum d'il·luminació.
  • Llanterna.
  • Porta carregadors.
  • Motxilla amb Arnes. Inclou roba interior i útils de condícia.
  • Cantimploras.
  • Fornituras.
  • Saco de dormir.
  • Pala.
  • Mitjanes de recanvi.
  • Ràdios individuals.
  • Ulleres de visió nocturnes.
  • Masteguessis Anti-gas.
  • GPS.

Materials a la disposició de la Infanteria de Marina Argentina[modifica]

Per al compliment de la seva missió, la Infanteria de Marina compta amb els següents elements:[1][2]

Armament individual[modifica]

Pistoles[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
FN Hi-Power Pistola 9 mm ArgentinaArgentina Argentina Fabricat sota llicència per DGFM.
Glock 17 Pistola 9 mm ÀustriaÀustria Àustria

Subfusiles[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
MP5 Subfusell 9 mm AlemanyaAlemanya Alemanya Utilitzat per l'Agrupació de Comandos Amfibis.
FMK-3 Subfusell 9 mm ArgentinaArgentina Argentina
IMI Uzi Subfusell 9 mm  IsraelIsrael Israel

Fusells d'assalt[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
M16A2 Fusell d'assalt 5,56 mm Estats UnitsEstats Units Estats Units Fusell estàndard.
FN FAL Fusell d'assalt 7,62 mm ArgentinaArgentina Argentina Fabricat sota llicència per DGFM.
FAMES Fusell d'assalt 5,56 mm FrançaFrança França Utilitzat per l'Agrupació de Comandos Amfibis.
Steyr AUG Fusell d'assalt 5,56 mm ÀustriaÀustria Àustria

Fusells de Franctirador[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
M24 SWS Fusell de franctirador 7,62 mm Estats UnitsEstats Units Estats Units
Barrett M95 Fusell de franctirador 12,7 mm Estats UnitsEstats Units Estats Units Utilitzat per l'Agrupació de Comandos Amfibis.

Metralladores[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
M249 SAW Metralladora lleugera 5,56 mm Estats UnitsEstats Units Estats Units Metralladora estàndard.
HK21 Metralladora mitjana 7,62 mm AlemanyaAlemanya Alemanya Utilitzat per l'Agrupació de Comandos Amfibis.
FN MAG Metralladora mitjana 7,62 mm ArgentinaArgentina Argentina Fabricat sota llicència per DGFM.
Browning M2 Metralladora pesada 12,7mm Estats UnitsEstats Units Estats Units

Llançagranades i llançacohets[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
Mk 19 Lanzagranadas 40mm AlemanyaAlemanya Alemanya
M203 Lanzagranadas 40mm Estats UnitsEstats Units Estats Units
Saab AT4 Lanzacohetes antitanque 84mm SuèciaSuècia Suècia

Granades i mines[modifica]

Nom Tipus Calibre Origen Notes
FMK-2 Granada de mà N/A ArgentinaArgentina Argentina
M67 Granada de mà N/A Estats UnitsEstats Units Estats Units
SB-33 Mina N/A ItàliaItàlia Itàlia

Vehicles[modifica]

Vehicles amfibis de combat[modifica]

Nom Tipus Quantitat Origen Notes
LVTP-7 Vehiculo Amfibi de combat d'infanteria 11 Estats UnitsEstats Units Estats Units Conegut localment com VAO (Vehicle Amfibi a Erugues) Variants: LVTPR-7, LVTPC-7 i LVTP-7.
ERC-90F1 Vehiculo Amfibi de combat d'infanteria 15 FrançaFrança França Vehicle de reconeixement a rodes "Lynx" 6x6.
Panhard VCR Vehiculo Amfibi blindat de personal 24 FrançaFrança França Usat en el contingent MINUSTAH Variants: VCR/TT, VCR/AA, VCR/CP i VCR/AT

Vehicles de suport i logística[modifica]

Nom Tipus Quantitat Origen Notes
LARC- Vehicle amfibi de càrrega 13 Estats UnitsEstats Units Estats Units Conegut localment com VAR (Vehicle Amfibi a Rodes).
M35A Camió 50 Estats UnitsEstats Units Estats Units
Mercedes Benz MB1720 Camió 80 AlemanyaAlemanya Alemanya
ARV Kaiser Camió 30 AlemanyaAlemanya Alemanya
HMMWV Vehicle d'alta mobilitat multipropósito 12 Estats UnitsEstats Units Estats Units
Agrale Marruá Vehicle d'alta mobilitat multipropósito 31 BrasilBrasil Brasil
Lohr 500 Vehicle mutipropósito de càrrega 40 FrançaFrança França

Artilleria[modifica]

Defensa aèria[modifica]

Nom Tipus Quantitat Origen Notes
Bofors 40 mm L 70 Canó antiaeri 4 SuèciaSuècia Suècia
Bofors RBS-70 Sistema de defensa aèria portàtil 6 SuèciaSuècia Suècia
Fly-Catcher Director de tir 2 SuèciaSuècia Suècia

Canons i morters[modifica]

Nom Tipus Quantitat Origen Notes
M-101 Obús calibri 105 mm 4 Estats UnitsEstats Units Estats Units
M-56 Obús calibri 105 mm 13 Estats UnitsEstats Units Estats Units
M-114A1 Obús calibri 155 mm 6 Estats UnitsEstats Units Estats Units
ECIA L65 Morter de 81mm 70  EspanyaEspanya Espanya

Embarcacions[modifica]

Vaixells[modifica]

Nom Tipus Quantitat Origen Notes
LLAURA Badia Sant Blas (B-4) Buc transporti amfibi 1 ArgentinaArgentina Argentina És el navili principal de transport usat per la Infanteria de Marina, però pertany a l'Armada Argentina.
LLAURA Hèrcules (B-52) Buc transporti ràpid multipropósito 1 Regne Unit Posseeix un hangar per 2 SH-3H Sigui King del Comando d'Aviació Naval. Pot transportar a 238 Infants de Marina ben equipats. El seu llançador doble de míssils Sigui Dart va ser remogut i en el seu lloc es poden col·locar diverses llanxes Zodiac MK IV. El seu Radar de Vigilància Aèria Tipus 965 i el seu Canó de proa Vickers 115 mm automàtic es troben fora de servei.

Llanxes[modifica]

Nom Tipus Quantitat Origen Notes
Guardià 22 Llanxa patrullera 4 Estats UnitsEstats Units Estats Units
Zodiac MK V Llanxa patrullera 17 FrançaFrança França
Zodiac Futura Comando 470 Llanxa patrullera 20 FrançaFrança França

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]