Usuari:IDL314/Batalla de Neerwinden

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Neerwinden
Data18 de març de 1793
LlocNeerwinden França
ResultatVictòria Austríaca
Bàndols
Imperi Austríac França França
Comandants
Austrian Empire Dumouriez França Miranda

La batalla de Neerwinden, 18 de març de 1793, va ser una victòria important d'Àustria sobre els exèrcits de la França revolucionària que van ajudar a expulsar temporalment als francesos dels Països Baixos austríacs, i va provocar la caiguda del general Charles Dumouriez, el vencedor de Jemappes. L'1 de febrer 1793 la República Francesa[1] va ampliar l'abast de la primera coalició[2] per la qual es declara la guerra a Gran Bretanya i els Països Baixos.

En invasió d'Holanda primera de Dumouriez havia prosperat. Mentre que va atacar i va capturar una sèrie de fortaleses properes a la costa, el general Miranda[3] va començar un setge de Maastricht, a l'extrem sud dels Països Baixos, però l'1 de març un exèrcit austríac sota el Príncep de Saxe-Coburg va llançar un contraatac a través de la Rosegar , derrotar els francesos a Aldenhoven l'1 de març, i després forçant-los a sortir d'Aix-la-Chapelle, el 2 de març. Dumouriez es va veure obligat a abandonar el seu exèrcit a Holanda i viatjar al sud en un intent de salvar a l'exèrcit a Bèlgica.

Dumouriez es va unir a aquest exèrcit el 13 de març a Lovaina, i gairebé immediatament va decidir passar a l'ofensiva. Després d'una sèrie d'enfrontaments menors al llarg de la carretera que uneix Suro i Brussel·les, Saxe-Coburg havia pres una posició darrere de la Kleine Geete, amb el seu centre al voltant de la localitat de Neerwinden.

El dret d'Àustria, sota l'arxiduc Carles, va ser publicada a través del camí Tirlemont-Maastricht, en una posició just a l'est del riu Kleine Geete. L'esquerra austríac, al comandament del general Clairfayts, va ser publicada de Neerwinden (al nord) a Oberwinden (al sud de la línia), una mica més enrere del riu, amb el turó Mittelwinden entre els dos pobles.

El pla de Dumouriez suposa que l'austríac d'hi hauria més fort en el seu dret, en el que estaven defensant les seves línies de subministrament, i pel que va decidir atacar per la força al voltant de la seva esquerra. L'exèrcit es va dividir en vuit columnes. En el dret francès general Valence era utilitzar una columna de flanquejar Oberwinden, el segon per atacar frontalment al poble i la tercera per capturar turó en Mittelwinden. Al centre del duc de Chartres era utilitzar les seves dues columnes per atacar al voltant Nervinde. A l'esquerra, el general Miranda va ser utilitzar una de les seves columnes per capturar Leau, al nord de la batalla principal, i els altres dos per atacar al llarg de la carretera.

L'atac per la dreta francesa va començar amb una cruïlla sorpresa del riu a les 07:00, però Valence va ser incapaç de capturar turó Mittelwinden fins al migdia. Neerwinder va ser capturada després abandonat. El duc de Chartres recapturat pels francesos, només per ser expulsat. Més al sud Oberwinden va ser presa pels francesos i després represa per Clairfayts. Un atac de la cavalleria austríaca llavors va forçar als francesos a retrocedir encara més. Dumouriez va intentar atacar amb tota la seva ala dreta, però sense èxit. Per al final del dia l'esquerra austríaca estava en aproximadament les mateixes posicions que en l'inici de la jornada, amb Dumouriez i els francesos dreta encara s'enfronten.

A l'esquerra Miranda va començar el seu atac principal al voltant del migdia, que ja ha capturat el poble de Orsmael, però la lluita principal es va dur a terme entre les tres i les sis de la tarda. La columna de Miaczynski va capturar el poble de Dorsmael, però després va ser expulsat d'ella per una sèrie de contraatacs austríacs determinats. la segona columna de Miranda va atacar a l'arxiduc Carles, però no va poder fer cap progrés en contra de la seva forta posició defensiva, i es va veure obligat a retirar-se quan va ser atacat per les tropes austríaques de Dorsmael. Finalment l'atac a Leau va acabar en un fracàs quan la columna es va topar amb part de la segona línia d'Àustria. Miranda es va veure obligat a retirar-se a l'altra banda de l'Kleine Geete cap Tirlemont. En una carta de 21 de març Miranda va informar que un oficial general va morir i més de trenta oficials de morts o ferits, incloent al seu ajudant de camp, mentre que 2.000 homes van resultar morts o ferits en el seu flanc. Les pèrdues franceses globals van ser al voltant de 4.000, mentre que els austríacs van perdre 2.000 homes.

Ja sigui a última hora del dia de la batalla, oa la matinada següent, Dumouriez va descobrir que estava aïllat enfront de Neerwinden, i es va veure obligat a retirar-se. En l'atmosfera sospitosa de la Revolució Francesa en general qualsevol derrotada immediatament va caure sota sospita. suports de Miranda acusats Dumouriez de sacrificar deliberadament seu heroi, que ja no confiava en el polític, donant-li ordres que no es podrien dur a terme amb èxit. Això pot ser una mica injust - si l'atac de l'esquerra austríaca havia tingut èxit com estava previst, a continuació, Miranda no s'hauria enfrontat a una tasca tan difícil.

La conducta de Dumouriez aviat va ser exposat a un atac constant dins de França. Després d'una petita derrota a Lovaina, el 21 o el 22 de març va obrir negociacions amb els austríacs. Mack general (famós derrotat a Ulm) va accedir al fet que la retirada de l'exèrcit francès més enllà de Brussel·les sense ser molestats, un arranjament que va ajudar a preservar aquest exèrcit, però el que s'exposa més Dumouriez als atacs dels radicals. Per ara s'estava considerant seriosament intentar utilitzar el seu exèrcit contra la Convenció Nacional cada vegada més radical, però a principis d'abril es va fer evident que el seu exèrcit no ho donaria suport en això, i el 5 d'abril de desertar als austríacs.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: IDL314/Batalla de Neerwinden
  1. «Revolucion Francesa y Guerras Napoleónicas 1792-1815 - Página 41 - Foro Militar General». Foro Militar General.
  2. «Primera Coalición | Napoleón Bonaparte» (en espanyol). [Consulta: 9 novembre 2016].
  3. «Miranda - En prisión durante el Terror». franciscodemiranda.info. [Consulta: 9 novembre 2016].