Vés al contingut

Usuari:Júlia Sells Agustina/Anonymous Catalunya - canal de Telegram

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logotip d'Anonymous Catalonia.

Anonymous Catalonia és un canal de Telegram popularitzat durant les Protestes contra la sentència del judici al procés independentista català. Es tracta d'un canal públic amb més de 265.000 subscriptors on tothom hi pot accedir a través d'un enllaç o simplement buscant el terme "Anonymous Catalonia" al cercador de grups de Telegram, i té la tasca primordial de difondre informació de les manifestacions, entre altres coses.

Popularització[modifica]

El 14 d'octubre del 2019 es va fer pública la sentència que condemnava per sedició i malversació els acusats polítics i per sedició els líders de les entitats cíviques a passar entre 9 i 13 anys a presó. Arran d'aquest fet, es van iniciar un conjunt de mobilitzacions per part d'una secció de la societat catalana com a protesta contra la decisió del Tribunal Constitucional.

Durant aquests aldarulls de mitjan d'octubre arreu de Catalunya, el canal d'Anonymous Catalonia va tenir un dels papers protagonistes. En poques setmanes va duplicar el nombre d'usuaris que avui en dia segueix creixent, ja que la informació que es retransmetia era instantània. Era important per als manifestants tenir una font d'informació sobre les posicions de les forces d'autoritat en directe, i el canal va fer la seva funció. També es va utilitzar com a mitjà per a convocar manifestacions i mobilitzacions multitudinàries arreu del territori català.

Paral·lelament, l'organització del Tsunami Democràtic (també anònima) va seguir convocant els ciutadans a nous esdeveniments que van causar un rebombori nacional. És per aquest motiu que el govern espanyol va engegar una investigació contra els activistes per a investigar qui hi havia darrere l'organització. Amb paraules textuals del ministre d'Interior en funcions Grande Marlaska: "Por supuesto que hay investigaciones, tenemos unos servicios de Inteligencia eficaces y terminaremos sabiendo quien está detrás de estos movimientos del Tsunami Democràtic".

Aquest fet va començar a posar en dubte la seguretat dels moviments activistes digitals actius que representaven una part de la societat catalana.

Funcionament de Telegram[modifica]

Telegram és una aplicació de missatgeria instantània gratuïta i feta amb programari lliure que permet enviar i rebre missatges a través d'Internet. Permet crear grups i enviar imatges i vídeos. Un dels seus objectius és proveir una major privadesa i seguretat en comparació amb altres aplicacions similars. Ha estat desenvolupat pels germans Nikolai i Pavel Durov, els creadors de la xarxa social VK. Amb cent milions d'usuaris, actualment és el tercer client de missatgeria mòbil pel que fa a nombre d'usuaris al món. Telegram és una aplicació de programari lliure, que pot ser modificada per la comunitat, pel que existeixen clients oficials per als sistemes operatius mòbils Android i iOS, i també per a ordinadors, així com versions per executar en el navegador. L'aplicació està disponible en català.[1]

Telegram es caracteritza per ser una aplicació on tots els missatges són encriptats i hi ha la possibilitat d'autodestrucció al cap d'un temps determinat de missatges i xats secrets. Funciona a través de xats privats, grups de dues o més persones i canals. La diferència entre els canals i els grups es troba en que als grups tots els participants poden interectuar entre si, i als canals només l'administrador pot enviar continguts multimèdia i la resta de partíceps són simples espectadors. Anonymous Catalonia es tracta d'un canal on suposadament l'accés és totalment lliure i obert a tothom, però més endavant veurem que hi ha uns factors que condicionen la presència de certs usuaris al canal.

Funcionament d'Anonymous Catalonia[modifica]

Anonymous Catalonia funciona a través de bots, que són un programa informàtic que efectua automàticament tasques repetitives a través d'Internet[1].El canal en particular està constituït per dos bots fonamentals: @TardorCalentaBot i @TrollHammer_bot.

@TardorCalentaBot[modifica]

S'encarrega de recollir informació relativa a la seguretat ciutadana i tothom pot aportar-hi notícies o fets ocorreguts a última hora. És important esmentar que cal esborrar la conversació amb el bot després d'haver enviat l'alerta. El seu funcionament és molt deductiu: primerament cal triar de quin tipus és la informació que volem aportar (formulari, missatge o convocatòria). Si posem l'exemple que volem denunciar una càrrega policial a Barcelona amb pilotes de goma, caldrà triar l'opció de "formulari". Un cop triada, el bot ens pregunta on ens trobem (Alt Pririneu i Aran, Barcelona, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Girona, Lleida o Terres de l'Ebre) i al seleccionar la resposta (en el nostre cas Barcelona) ens pregunta quin és el tema de la denúncia (Detenció, Càrregues, Movilització de la policia, Agressió feixista o Helicòpters). Si seleccionem "càrregues" el bot ens pregunta quins instruments s'estan utilitzant per a reprimir els manifestants. Finalment, el bot demana informació personal sobre l'usuari que denuncia la càrrega.


@TrollHammer_bot[modifica]

El segon és un bot anti "trolls" i "infiltrats" que els elimina dels grups i canals on sigui administrador. El bot manté una llista de "trolls", i això els impedeix entrar a qualsevol altre grup on el bot sigui administrador. Per a utilitzar-lo, cal afegir el bot al canal en particular o grup com a administrador i donar-li permís per a afegir/banejar als usuaris.

L'existència d'aquest últim bot es deu en primer lloc a la problemàtica sorgida arran d'unes alertes falses que va rebre el canal i que es van publicar. Va ser aleshores quan els administradors van adonar-se de la presència d'usuaris al canal que tenien intencions de capgirar la informació i crear confusió. Des d'aquest moment, el bot ha anat millorant i té una capacitat analítica dels usuaris molt elevada, però tot i això tenir-lo en un grup no assegura al 100% que no hi hagi cap "infiltrat" ni "troll" i per tant és necessari sempre esborrar conversacions, sortir dels grups i parlar dels temes delicats en privat.

Privadesa i seguretat[modifica]

Durant els últims anys, el nombre d'activistes ciberdigitals ha augmentat dràsticament gràcies a l'avenç de les tecnologies modernes. Amb ells també ha augmentat el nombre de hackers i el risc d'espionatge a través d'internet. És per això que cada vegada existeixen més sistemes de missatgeria instantània amb sistemes de seguretat molt avançats.

Tant Tsunami Democràtic com Anonymous Catalonia van optar per l'ús de Telegram abans que cap altre mitjà de comunicació més comú com seria WhatsApp. La raó primordial es deu a que Telegram encripta els missatges utilitzant el Principi End-to-end (només l'emissor i el receptor poden veure els missatges i ningú, ni tan sols Telegram, pot desxifrar-los). D'aquesta manera, els canals s'asseguren de que cap autoritat pugui obtenir informació compartida pel grup.

Ideologia[modifica]

Anonymous Catalonia es descriuen de la següent manera: "Lluitem per la llibertat d'expressió, la independència d'internet i de les xarxes de manera anònima. No volem que pensis com nosaltres, volem que pensis". D'aquesta manera el canal s'etiqueta com a una entitat progressista amb una funció divulgativa.

És molt important esmentar que el canal no té cap vinculació amb la xarxa d'activistes digitals Anonymous tot i compartir alguns trets ideològics i el nom.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Telegram». Wikipedia, 21-11-2019.

Categoria:Política Categoria:Tecnologia Categoria:Aplicacions web