Vés al contingut

Usuari:Josepqvd/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarie Christine Chilver
Biografia
Naixement12/9/1920
Londres, Anglaterra Regne Unit
Mort5/12/2007
bosc de Dean, Gloucestershire, Anglaterra Regne Unit
Dades personals
Formació professionalEscola privada alemanya a Riga, Universitat de La Sorbona, París
Activitat
OcupacióAgent secret del Regne Unit

Marie Christine Chilver (Londres, Anglaterra, 1920 - bosc de Dean, Gloucestershire, Anglaterra, 2007) va ser una agent secret coneguda amb el nom de "Fifi" de l'Special Operations Executive del Regne Unit, durant la Segona Guerra Mundial .

Biografia[modifica]

Va néixer a Londres i es va criar a Letònia, país d'origen de la seva mare, allà va estudiar a una escola privada alemanya de Riga. Posteriorment, va estudiar a La Sorbona. Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial va ser internada a Besançon, d'on va escapar, i l'any 1941 se'n va anar al Regne Unit.

Activitat d'agent secret[modifica]

L'any 1942, amb només 22 anys, va començar a treballar a les ordres de l'Special Operations Executive. Fent-se passar per una periodista francesa -parlava amb fluïdesa diferents idiomes europeus- la seva feina consistia en enredar els joves agents en formació -utilitzant la seva bellesa- per tal que li revel·lesin informació secreta. Els seus informes servien per decidir si se'ls podien confiar missions a l'estranger.

La seva identitat i l'important paper que va jugar en les operacions secretes de la Segona Guerra Mundial no s'ha revelat fins la publicació d'una sèrie de documents per part dels Arxius Nacionals del Regne Unit.

Darrers anys[modifica]

Després de deixar el servei, Chilver va viure una vida anònima al bosc de Dean, dedicant el seu temps al benestar dels animals i a tenir cura del seu jardí, fins que va morir l'any 2007.

Enllaços externs[modifica]