Usuari:Maravillas26/Germán Berríos (1)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaravillas26/Germán Berríos

Germán Elías Berríos Marca (Tacna, 17 d'abril de 1940) és un mèdic psiquiatre, filòsof i psicòleg peruà. Actualment, és catedràtic del departament de Psiquiatria a la Universitat de Cambridge.

Biografia[modifica]

Estudis i trajectòria[modifica]

Nascut el 17 d'abril de 1940 en Tacna. Va cursar estudis secundaris en el Col·legi Nacional Coronel Bolognesi, llavors al carrer Billinghurst de Tacna. En 1961 es va casar amb Doris Alvarado Contreras, filla de l'automobilista Arnaldo Alvarado Degregori. La parella va tenir quatre fills, dels quals només dos li sobreviuen: Germán Arnaldo, Francisco Javier, Claudio Fabricio (fisiólogo) i Rubén Ernesto (filòsof).

Berríos va realitzar estudis superiors de Medicina i Filosofia en les facultats de Sant Fernando i Lletres de la Universitat Nacional Major de Sant Marcos, on va ser deixeble de Víctor Li Carrillo, Augusto Salazar Bondy i Gred Ibscher. En 1965, va obtenir el grau de batxiller en Medicina i Cirurgia després d'un intent fallit en el qual el jurat va desaprovar una tesi sobre la base teòrica de la psiquiatria.

En 1966, es va traslladar a Irlanda del Nord, on va treballar per un any en el Banbridge Hospital i va rebre el títol de metge. Gràcies a una beca, va estudiar Filosofia i Psicologia en el Corpus Christi de la Universitat d'Oxford, de la qual es va graduar amb honors en l'antic grau de Psicologia i Filosofia en 1968 (B.A.) i on va treballar al costat de Strawson i Ahir. A l'any següent, va completar el seu entrenament en Neurologia i Psiquiatria en els Oxford University Hospitals, obtenint així el seu diploma en Medicina Psicològica.

Després d'obtenir la disputada Wellcome Trust Fellowship, en 1969 va seguir estudis de doctorat en Història i Filosofia de la Ciència (DPhil) sota la tutela dels pioners Alistair Cameron Crombie, Elizabeth Anscombe i Rom Harré. Posteriorment, va realitzar dos mestratges (M.A.) a Oxford i en el Robinson College de Cambridge en 1971 i 1977, respectivament, i el doctorat en Medicina en Sant Marcs en 1983.

Després d'exercir a l'hospital mental de Littlemore, a Oxford, i ser investigador principal en el Corpus Christi, en 1974 va ingressar com a professor assistent a la Universitat de Leeds, on es va formar en estadística i modelación matemàtica amb el professor Max Hamilton.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Des de 1977 exerceix la docència a Cambridge quan va ingressar al Robinson College, del va ser director d'estudis mèdics (1981-1996) i del que actualment és fellow vitalici i professor emèrit. A més, ha estat cap de Neuropsiquiatría del Addenboork's Hospital de la mateixa universitat durant diversos anys.

Per molts anys ha estat consultor en temes de psiquiatria del govern espanyol i del govern britànic a Hong Kong. Actualment, és president del comitè d'Ètica i Recerca de Cambridge i és editor tant de la British Journal of Psychiatry com de la History of Psychiatry -aquesta última fundada al costat de Roy Porter en 1989.

En 1988, va ser nomenat fellow de la British Psychological Society i, en el 2000, de la Academy of Medical Sciences.

Recerca[modifica]

Les seves dues àrees centrals de recerca són les complicacions mentals de la malaltia neurològica i l'estructura, història i capacitat epistemològica de la psicopatología descriptiva.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Les seves idees han estat continuades i desenvolupades per membres de l'Escola Psicopatológica de Cambridge, molts provinents de països tals com Austràlia, Espanya, Japó, Índia, Xile, Rússia, etc.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Aquesta també interessat en l'ètica de la recerca mèdica i per 20 anys va ser president del comitè d'ètica de la recerca humana de la Universitat de Cambridge i del comtat de Cambrigeshire. Ha estat professor visitant en Universitats a Hong Kong, Barcelona, Lima, Heidelberg, Jerusalem, Cornell, Adelaide, Xile, Mèxic, Medellín, etc.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Premis i reconeixements[modifica]

És doctor honoris causa per la universitats de Heidelberg, Sant Marcos, Barcelona, Buenos Aires, Còrdova i Xile, i membre de la British Psychological Society, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques (Royal College of Psychiatrists) i d'altres institucions. A més, està en possessió del Premi de Neurosiquiatría Ramón y Cajal (2008) i de la Medalla Honorio Delgado (2016).

En 2006, la Universitat de Antioquía va crear la càtedra de psicologia descriptiva amb el seu nom i en 2010 el Royal College of Psychiatrist ho va fer Honorary Fellow.

Al 2007, el Govern peruà ho va nomenar gran oficial de l'Ordre del Sol.Al 2010, doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona, celebrada al Hospital del Mar el 26 de maig, on va pronunciar el discurs "Objetos <híbridos> en psiquiatría: historia y espistemologia"

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

[[Categoria:Alumnes de la Universitat d'Oxford]] [[Categoria:Professors de la Universitat de Cambridge]]